Feestelijke winterborrel met Rueda wijnen

Samenwerking – Bij het schrijven van deze blog noteerde ik als eerste de titel ‘Feestelijke Spaanse borrel…’, wat eigenlijk niet de lading dekt van wat ik vandaag met jullie ga delen. Een feestelijke borrel is het zeker! En geïnspireerd op de Spaanse Rueda wijnen ook. Maar een Spaanse borrel is het feitelijk niet, als je kijkt naar de gerechten die ik ervoor heb gemaakt. Ook al heb ik misschien wat paella gebruikt voor de gefrituurde rijstballetjes ;-). Maar dat laat ook weer zien dat de witte wijnen uit deze streek juist zo mooi combineren met verschillende soorten borrelhapjes, ook in de winter! Dus de winterborrel is geboren, en die wordt me toch lekker.

Witte wijnen uit de Rueda: veelzijdig door het jaar heen

Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen. Lekker fris en strak, met een opvallende bite. Dat komt onder andere door de Verdejo, de belangrijkste druif in de streek, wat ook gelijk een van mijn favoriete druiven is voor witte wijnen. Je vindt deze wijnstreek ten noordwesten van Madrid en maar liefs 98% van de wijngaarden hier zijn beplant met witte druiven. Naast Verdejo zijn Sauvignon Blanc en Viura ook belangrijke druivenrassen.

Rueda wijnen zijn perfect voor bij de borrel en inzetbaar bij elke gang van een feestelijk diner. En alhoewel je geneigd zou kunnen zijn om ze vooral in de lente of zomer te drinken, zijn de wijnen in dit seizoen ook zo mooi passend. Door hun frisheid en geurige karakter gaan ze heel goed samen met vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook in combinatie met lichte kip-, gevogelte- en gefrituurde gerechten. En laat ik die nou vandaag allemaal een plek gegeven hebben in mijn winterborrel!

Je vindt de Rueda wijnen bij alle supermarkten en slijters en de twee meest bekende zijn:

  • Rueda Verdejo is fris en geurig met zachte aroma’s van groene kruiden, perzik en citrusfruit. Deze wijn bestaat uit minstens 85% verdejo druiven, maar vaak is dit 100%. Een kenmerk van de Rueda Verdejo is de afdronk met een bittertje. Het is een wijn die goed past bij tapas met vis. Het aroma van citrus combineert goed met salades met vis of fruit, lichte kipgerechten en gevogelte.
  • Rueda Sauvignon is tintelfris en geurig een heeft aroma’s van passievrucht, groene kruiden en grapefruit. De Rueda Sauvignon bestaat voor minimaal 85% uit Sauvignon Blanc druiven. Het aroma van deze wijn is intenser dan het aroma van de Verdejo. Deze wijn is lekker als aperitief en gaat goed samen met schaal- en schelpdieren, garnalen en oesters.

Ik maakte drie verschillende luxe borrelhapjes die stuk voor stuk perfect combineren met een van de wijnen uit de Rueda. Zoals de grote garnalen met vinaigrette gecombineerd met de Rueda Sauvignon Blanc, de gefrituurde paella rijstballetjes en de kippenvleugels in dragon-roomsaus in combinatie met de Rueda Verdejo. Je kunt er voor eentje kiezen of maak een borrelplank met alle gerechten voor een uitgebreide winterborrel met familie of vrienden. Dat wordt genieten!

Lauwwarme grote garnalen met een bieslook vinaigrette

Ontzettend simpel om te maken, heel feestelijk en lekker: dat zijn deze gegrilde grote garnalen met een bieslook vinaigrette. Ik voegde er nog een beetje pit aan toe met milde tabasco als finishing touch. Serveer dit hapje met een glas gekoelde Rueda Sauvignon Blanc.

Wat je nodig hebt als een borrelhapje voor 4 personen (in combinatie met de andere borrelhapjes):

  • ½ tl dijonmosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • zeezout
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1 tl fijngehakte bieslook + extra voor garnering
  • zwarte peper
  • optioneel: flesje milde Tabasco
  • 16 grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 8 mooie blaadjes baby Romaine sla
  • ½ trostomaat, zaadjes verwijderd en vruchtvlees in kleine blokjes gesneden

Wat je gaat doen:

Bereiding: 15 minuten

  1. Meng de mosterd, azijn en een snufje zout in een kommetje en klop dit romig. Schenk daarna in druppeltjes de olijfolie extra vergine erbij terwijl je blijft kloppen. Zo wordt de vinaigrette een geheel. Klop de theelepel bieslook erdoor en proef. Breng naar wens verder op smaak met zwarte peper. Voeg voor een beetje pit een druppeltje (of meer) tabasco toe. Laat de vinaigrette staan.
  2. Verhit en grillpan en smeer de grote garnalen in met een beetje bakolijfolie. Grill ze daarna in de hete grillpan. Dit gaat heel snel. Zodra ze roze worden, gelijk omdraaien en daarna de andere kant ook grillen tot roze. Haal uit de pan en bestrooi ze met een snufje zeezout.

Tip: Mocht je het in huis hebben: bestrooien met een limoen of citroen zeezout is nog lekkerder.

  1. Leg de 8 blaadjes baby Romaine sla op een mooie schaal of houten plank. Leg op ieder blaadje 2 grote garnalen en wat blokjes tomaat. Druppel de vinaigrette erover en garneer met fijngehakte bieslook. Serveer direct.

Gefrituurde paella rijstballetjes  

Geïnspireerd op de Italiaanse risottoballetjes (arancini) bedacht ik deze gefrituurde paella rijstballetjes in combinatie met een zelfgemaakte dipsaus op basis van tomato frito. Je kunt zelf je (vegetarische) paella maken (hier vind je mijn snelle basisrecept) of je haalt wat paella bij de traiteur of visboer. Dan ben je lekker snel klaar! Belangrijk is dan wel dat je de paella vooraf klein snijdt als er grote stukjes in zitten. Anders wordt het rollen van de balletjes een stuk lastiger. Serveer dit hapje met een glas gekoelde Rueda Sauvignon Blanc of Verdejo.

Wat je nodig hebt als een borrelhapje voor 4 personen (in combinatie met de andere borrelhapjes):

  • 1 kleine sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 350 gr tomato frito (bijvoorbeeld van Heinz)
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 fles frituurolie
  • 300 gr koude, reeds bereide paella (klein gesneden)
  • 30 gr manchego kaas (eventueel kan mozzarella ook)
  • 1 bord met 2 eieren, losgeklopt
  • 1 bord met paneermeel of panko

Wat je gaat doen:

Bereiding: 35 minuten

  1. Verhit een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten in 1 eetlepel bakolijfolie. Schenk de tomato frito in de pan en roer de rozemarijn erdoor. Laat circa 20 minuten pruttelen tot de tomatensaus is ingedikt. Roer regelmatig door en laat niet te droog worden.
  2. Verhit wat frituurolie in een pannetje of frituurpan tot 180 graden.
  3. Snijd minstens 8 kleine balletjes/stukjes van de manchego kaas. Iets groter dan een flinke doperwt is groot genoeg.

Tip: De manchego kaas die je overhoudt serveer je straks bij de borrel erbij.

  1. Maak een balletje ter grootte van een pingpongbal van de paella. Duw een balletje kaas in het midden en sluit deze goed af. Haal de balletjes eerst door het ei en daarna door de paneermeel of panko. Herhaal dit nog een keer als je extra krokante rijstballetjes wilt maken. Doe dit met alle paella tot deze op is. Je maakt er circa 12 – 14 balletjes van.
  2. Frituur daarna per keer zo’n 2 tot 3 balletjes in een paar minuten goudbruin. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier. Serveer ze daarna met de dipsaus.

Tip: De balletjes kun je al eerder frituren en vlak voor de borrel opwarmen in de oven. Ze worden dan iets minder knapperig, maar zijn nog steeds heerlijk. De dipsaus kun je ook al eerder maken en vlak voor het serveren opwarmen in een pannetje.

Kippenvleugels in dragon-roomsaus

Ik eindig met mijn favoriete borrelhapje van de drie. De combinatie van gebakken kip in combinatie met een romige saus met dragon is namelijk zo lekker. Wij hebben er enorm van gesmuld hier thuis. Serveer dit hapje met een glas gekoelde Rueda Verdejo.

Wat je nodig hebt als een borrelhapje voor 4 personen (in combinatie met de andere borrelhapjes):

  • bakolijfolie
  • 8 kippenvleugels
  • zout
  • boter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 200 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt
  • 250 ml ongeklopte slagroom
  • 10 gr dragon, fijngehakt
  • zwarte peper
  • serveer erbij: afgebakken stokbrood

Wat je gaat doen:

Bereiding: 35 minuten

  1. Verhit een grote koekenpan met 2 eetlepels bakolijfolie. Bestrooi de kippenvleugels met zout en bak ze rondom mooi bruin aan op hoog vuur in circa 10 minuten.
  2. Verhit een tweede koekenpan met een klontje boter en fruit hierin de sjalot met een snuf zout voor een paar minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze geslonken zijn. Schenk de slagroom in de pan en roer de dragon erdoor. Laat dit circa 5 minuten pruttelen.
  3. Schenk daarna de dragon-roomsaus in de pan van de kip erbij. Zet het vuur iets lager en laat nog circa 20 – 25 minuten pruttelen zodat de kip goed gaar wordt en de saus mooi inkookt. Draai de kippenvleugels af en toe om. Breng de saus verder op smaak met zwarte peper en eventueel zout.
  4. Serveer de kippenvleugels in een schaal met de saus, lekker met vers afgebakken stokbrood erbij.

Ik hoop dat je net zo gaat genieten van deze Rueda winterborrel als wij hebben gedaan! En wil je meer lezen over de Rueda Wijnen, neem dan een kijkje op hun website. Hier kun je ook een persoonlijk e-book maken met nog veel meer Rueda recepten.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

In deze blog vinden je 3 recepten voor een feestelijke winterborrel. Maak deze Spaanse tapas borrelhapjes zoals gegrilde garnalen, gefrituurde paellaballetjes en kip in dragon-roomsaus.

Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met My Favourite Rueda. Lees ook hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Feestelijke winterborrel met Rueda wijnen”