Francesca’s Food Revolution Day 2014

Vrijdag 16 mei was het Food Revolution Day, voor de derde keer georganiseerd door Jamie Oliver. Een wereldwijde actie om koken levend te houden, want door zelf te koken worden we allemaal een beetje gezonder. Zeker voor onze kinderen is dat enorm belangrijk. Dit jaar organiseerde Jamie de grootste kookles …

Vrijdag 16 mei was het Food Revolution Day, voor de derde keer georganiseerd door Jamie Oliver. Een wereldwijde actie om koken levend te houden, want door zelf te koken worden we allemaal een beetje gezonder. Zeker voor onze kinderen is dat enorm belangrijk.

food-revolution-day

Dit jaar organiseerde Jamie de grootste kookles ooit waarbij meer dan 74 landen tegelijkertijd samen met hem gingen koken tijdens een livestream. Ook Nederland kookte mee vanaf het terrein van Taste of Amsterdam. Ik was daar bij en in deze blog zie je een beeldverslag van de middag. En krijg je natuurlijk ook het recept van de Rainbow Wrap! Het gerecht wat door 1 miljoen mensen tegelijkertijd werd gekookt. Maar voordat het zover was, gingen we eerst gezond ontbijten in Utrecht.

Het eerste gezonde en regionale schoolontbijt in Utrecht

“Gezond ontbijten voor kinderen, wat is dit eigenlijk precies?” Door deze vraag werd de Youth Food Movement in Utrecht getriggerd, mede gevoed door de kritiek op de aangeboden schoolontbijtjes tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Het initiatief hiervan is natuurlijk hartstikke goed, want er zijn nog steeds kinderen die hun dag beginnen zonder ontbijt en ieder kind heeft deze energie nodig om de motor ‘s ochtends te starten. Maar hoe gezond zijn de producten die dan worden aangeboden en kan dat niet beter? Zo geeft Foodwatch aan dat het Nationaal Schoolontbijt een podium is geworden van grote voedselbedrijven die jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken. Merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje sieren de schoolontbijttafels. Vers fruit en groenten ontbreken.

Youth Food Movement besloot de uitdaging aan te gaan en organiseerde een good, clean, fair & healthy regionaal schoolontbijt in Utrecht. De ochtend van Food Revolution Day was hier het perfecte moment voor! Naast het ontbijt op vier basisscholen in Utrecht was er voor de kinderen ook een educatief gedeelte met quiz over gezond ontbijten. De recepturen werden, op basis van diëtist adviezen, door Francesca Kookt! gemaakt en de producten worden gesponsord door lokale en biologische producenten. Zoals o.a. Desem enzo, Schulp Sappen, Remeker boerenkaas, Vers 24/7, Ekoplaza, De Groene Winkel, Gezonde noten kopen en De Lankerhof voor heerlijke biologische eieren. Ook de ouders werden betrokken op de dag zelf, maar ook door hen de receptuur mee te geven naar huis ter inspiratie.

Gezond regionaal schoolontbijt Utrecht

Ook ik was aanwezig op een van de scholen en het was een groot plezier om te zien hoe enthousiast de kinderen reageerden. Ze moesten even op gang komen, maar na het loskomen probeerden ze de smoothies, muesli met yoghurt en noten en sandwiches met kaas en komkommer graag uit. En nee, ze vonden echt niet alles lekker, maar probeerden het wel, gingen in gesprek over ontbijten en vonden het leuk! Dat is precies wat we wilden bereiken.

Ik ben erg trots op dit initiatief en hoop dat er in de toekomst meer zullen volgen!

De grootste kookles ter wereld

Na het ontbijt in Utrecht reisde ik via Zoetermeer af naar Amsterdam. Ik zal je de details besparen, maar na het missen van de 1e trein, het instappen in de 2e verkeerde trein en de doldwaze taxirit van Haarlem naar Amsterdam heb ik maar besloten dat het reizen met de trein niet voor mij is gemaakt.

Het AEG kooktheater op het terrein van Taste of Amsterdam was het decor voor de Nederlandse deelname aan de kookles van Jamie. Ik was daar in goed gezelschap. Samen met Joris Bijdendijk (chef-kok Bridges), Sandra Ysbrandy (TV-kok Life4You), Suna (Masterchef), Jos Timmer (chef-kok Merkelbach), Sabine Koning (Oh My Foodness), Janneke Vreugdenhil, Masterchef deelneemster Siham, Kasper Stiekema (Fifteens Kookklas), acht moeders van Fifteens Kookklas en leerling-koks van Restaurant Fifteen Amsterdam gingen we aan de slag! Beleef het mee met deze fotoreportage.

IMG_0116

IMG_0118

IMG_0120

IMG_0121

IMG_0128

IMG_0137

IMG_0140

IMG_0146

20140516-MH2A0500

Met dank aan Simone’s Kitchen voor deze toffe foto!

Recept van de Rainbow Wrap

Natuurlijk zijn jullie benieuwd naar wat we nou precies hebben gemaakt. De Rainbow Wrap is een wrap gevuld met geraspte groenten zoals rode biet, kool en wortel. Gecombineerd met geraspte peer, een heerlijke dressing, feta en kruiden. Het eindresultaat zie er zo uit en het recept vind je hier.

Francesca Kookt_live koken met Jamie Oliver_2

Food Revolution Day 2014 was een succes! Weer een stapje dichterbij gezonder, lekkerder en leuker eten. Daar word ik nou heel blij van 🙂

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)