Foodblogevent: Chicken wings met gekarameliseerde balsamico marinade

Ik heb een chicken wing monster in huis. Het is een klein jochie van bijna 2 en als je hem een vleugel (of een bout of poot) in zijn handen geeft dan gaat hij los. Kluiven, trekken, scheuren en net zolang doorgaan totdat er geen eetbaar stukje kip meer over …

Ik heb een chicken wing monster in huis. Het is een klein jochie van bijna 2 en als je hem een vleugel (of een bout of poot) in zijn handen geeft dan gaat hij los. Kluiven, trekken, scheuren en net zolang doorgaan totdat er geen eetbaar stukje kip meer over is. He loves it!

Dus mama maakt met liefde kip voor haar kleine man. En toen ik deze combinatie tegen kwam wist ik zeker dat het een groot succes zou worden.

Met dit recept doe ik graag mee met het foodblogevent januari 2013 met als thema ‘creatief met kip’. Het wordt deze maand georganiseerd door Levine!

Wat je nodig hebt voor 4 personen (of 2 personen als je heel erg van kip houdt):
1 kilo scharrelkip (vleugels, poten en/of borrelhapjes)
2el gevogelte fond
2el water
100ml balsamico azijn (goede kwaliteit)
2el honing
2el soja saus (ik gebruik altijd de kikkoman met ‘less salt’)
3 teentjes knoflook (of 4 als ze wat klein zijn)
1 stuk verse gember van 3cm dik
8 piment korrels
olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200gr. Plaats er een rek in en zet daaronder een bak waar je de marinade en sappen in kan opvangen. Anders wordt het straks heel erg messy in je oven (spreekt zij uit ervaring…)!

Doe de stukken kip in een grote kom en schenk hier wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Masseer de kip hier helemaal mee in met je handen en laat het staan totdat je marinade klaar is.

Schil de gember en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Neem een steelpannetje en doe hier de fond, water, azijn, honing, soja saus, knoflook, gember en piment korrels in.

Breng dit aan de kook en laat zachtjes pruttelen voor een minuut of 10-12 totdat het iets ingekookt is. Zeef de marinade en giet deze weer terug in het pannetje. Je gaat deze marinade straks gebruiken om de kip mee te glazuren.

Plaats de stukken kip op het rek in de oven en smeer de bovenkanten in met een deel van de marinade. Het handigste is om dit met een kwastje te doen en anders lukt het ook wel als je voorzichtig met een lepel te werk gaat. Let op: niet alle marinade in 1 keer doen! De kip stukken moeten ongeveer 45 minuten in de oven blijven. In deze tijd glazuur je de kip een keer of 3 a 4 keer met de marinade totdat alles op is.

Als de kip na ongeveer 3 kwartier een mooi bruin en knapperig korstje heeft dan zou ik ze maar heel snel gaan serveren 🙂 Heerlijk met deze pasta met salie, boter en gegrilde pastinaak!

Tip van lezeres José: een laagje water in de opvangbak voorkomt veel aangebrande lekkage.

Thanks ‘Sarcasting cooking’ voor de inspiratie!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca