Foodbloggers TAG – 12 vragen aan Francesca

Ik leer iedere dag weer wat bij in de bloggerswereld. Zo zag ik vorige week op de blog van Brenda Kookt dat er zoiets bestaat als een TAG. Een lijstje met vragen binnen een bepaald thema die een blogger beantwoord. Zo leren jullie ons wat beter kennen. Best leuk dus. …

Ik leer iedere dag weer wat bij in de bloggerswereld. Zo zag ik vorige week op de blog van Brenda Kookt dat er zoiets bestaat als een TAG. Een lijstje met vragen binnen een bepaald thema die een blogger beantwoord. Zo leren jullie ons wat beter kennen. Best leuk dus. Want wie is nou die persoon waarvan jullie de recepten koken en de tips opvolgen? Oftewel, ik beantwoord vandaag de Foodbloggers TAG van Brenda! En 1e Paasdag is daar een prima dag voor, kun je fijn lezen terwijl je een lekker hapje eet. Tenminste, jullie eten toch wel lekker vandaag? 😉

Francesca Kookt_foodbloggers tag_2

1. Sinds wanneer heb je een passie voor eten en koken?

Ik weet vrijwel zeker dat ik met een food passie ben geboren. En als klein meisje werd dat alleen maar versterkt door de kookkunsten van mijn moeder. Ik was veel in de keuken te vinden, bij voorkeur op het aanrecht. Ik kan me ook nog levendig herinneren dat ik het liefste in een grote stoel kroop met de beslagkom zodat ik daar de restjes uit kon likken met mijn vinger. Op mijn 14e kreeg ik een bijbaantje in de horeca en tot mijn 18e werkte ik bij verschillende restaurants. Als het rustig was kon je mij gelijk in de keuken vinden terwijl ik de chefs op hun vingers keek als ze aan het koken waren. Daar is ook mijn midnight snack liefde aangewakkerd, want niet zelden kwam ik ‘s nachts thuis met een pizza, tarte tatin of bakje chocolademousse die ik samen met mijn moeder oppeuzelde in bed. De passie is ook even weg geweest toen ik in mijn twenties in de reclame werkte. Geregeld werkte ik me driedubbel in de rondte en koken verdween toen op de achtergrond. Maar gelukkig was dat maar tijdelijk en sinds een jaar of 5 ben ik weer helemaal ‘back into the kitchen’. En dat gaat nooit meer veranderen. Zeker nu ik mama ben is het koken nog belangrijker geworden. Ik kook niet alleen meer voor mezelf, maar ook voor mijn gezin, familie en vrienden. En iedereen die verder nog wil aanschuiven.

2. Wie is je grootste kookheld?

Nu verwacht je hier waarschijnlijk een Nigella of bekende chef-achtige kookheld, maar die gaat niet komen. Nee, geef mij maar een echte Italiaanse mamma. Die met bezieling, de mooiste producten en liefde voor eten en de familie staat te koken. Zoals bijvoorbeeld mijn ‘zia’ Domina uit Italië. Die op zondag altijd enorme feestmalen kookte voor de hele familie. Waarna je echt even rustig een stukje moest wandelen om je spijsvertering wat extra aan te wakkeren. De laatste keer dat ik bij haar op bezoek was, zie ik haar nog ‘s ochtends vroeg door het smalle straatje aan komen wandelen. Haar kookschort vol met kastanjes die ze had geplukt op haar land. Diezelfde middag was ik samen met een vriend 3 kilo kastanjes aan het pellen (en dat is nogal een klus kan ik je vertellen) waarmee ze ‘s middags een taart bakte. Daar at ze zelf niets van, want ze was op ‘dieet’. Nee, al die uren stak ze erin voor ons, zodat wij konden genieten van de kastanjes uit het seizoen. En dan ben je voor mij een echte kookheld.

3. Wat is je favoriete gerecht dat vroeger voor je gemaakt werd?

Mijn moeders appeltaart, met een topping van grote parten ingekeepte appel die ze glazuurde met abrikozenjam. Een heerlijke romige taart die niemand beter kon bakken. Die moet ik maar snel ook eens voor jullie maken.

4. Wat lust je niet?

Ik eet vrijwel alles. Alleen met gekookte witlof moet je niet bij mij aankomen, zelfs niet als het verpakt is in allerlei puree-oplossingen.

5. Welk gerecht uit de Hollandse keuken vind je het lekkerst?

Dat is absoluut draadjesvlees. Daar mag je me zelfs voor wakker maken. En een stamppotje gaat er ook altijd in. Ik merk alleen wel dat ik de Hollandse keuken vaak net iets exotischer maak. Zo vind ik een boerenkool stamppot met ketjap rund en gekarameliseerde uien helemaal het einde. Zal wel komen omdat ik niet met aardappels, groenten en vlees ben opgegroeid 😉

6. Welke keuken trekt jou het meest?

Dat is wel een inkopper na de vorige vragen; de Italiaanse keuken. Een van de meest pure keukens waar je met minimale ingredienten de meest smaakvolle gerechten op tafel tovert. Maar ook de Portugese en Surinaamse keuken zijn favoriet.

7. Beschrijf je kookstijl in vijf woorden

Echt eten en samen genieten.

8. Welk gerecht past het best bij je persoonlijkheid?

Ik ben nogal een impulsief typ die zich het liefste laat leiden door het moment en mijn onderbuikgevoel. Nou kan dat in de echte wereld niet altijd en daarom heb ik mezelf ook structuur aangeleerd. Anders zou ik deze blog ook niet kunnen bijhouden, maar het zou je verbazen hoeveel van mijn artikelen nog steeds impulsief ontstaan. Maar goed, welk gerecht past daar dan bij? Daarvoor ga ik eerst naar de markt of naar mijn favoriete food shops, ik kijk wat er daar die dag vers is en waar ik me door voel aangetrokken. En dan wordt het een salade met gegrilde gamba’s waarschijnlijk. Of een Thaise bief salade. Of een watermeloen salade met feta en een stukje vlees van de grill. Oftewel, een gerecht wat wordt ingegeven door het seizoen, niet te complex, met pure smaken en waar ik op dat moment zin in heb.

9. Wat vind je belangrijk aan de voeding die je eet?

Met die vraag heb ik een best tijd geworsteld. Want wat is nog gezond aan voedsel in deze tijd of valt het allemaal wel mee en is het belangrijk dat we een goede keuze maken tussen echt eten en gefabriceerd eten? Inmiddels ben ik er wel uit, ik vind het belangrijk dat ik weet waar mijn eten vandaan komt. Dat het zoveel mogelijk zelf bereid is en met een goede balans tussen gezond en ‘ongezond’ genieten. Want af en toe een heerlijke chocolade brownie hoort er wat mij betreft echt bij. Ik schreef er recentelijk nog een uitgebreide blog over, lees maar als je het interessant vindt.

10. Je wordt gebeld: over een half uur vrienden voor de deur om te komen eten. Wat maak je?

Dan duik ik eerst maar eens even de voorraadkast in en waarschijnlijk kom ik eruit met een pak pasta. Een spaghetti aglio olio is zo gemaakt en wie weet liggen er ook nog wat gamba’s in de diepvries die ik erbij grill. Restjes groenten zijn er ook vast nog wel te vinden en daar maak ik een salade van. En als toetje een snelle crumble met vanille-ijs en een espresso.

11. Wat wil je eten de avond voordat je amandelen geknipt worden en je daarna alleen perenijsjes mag eten?

Dan kook ik helemaal niets en ga lekker uit eten met The Mr. bij een van onze favoriete restaurants.

12. Wat voor smaak ijsje kies je uit bij de ijssalon?

Redelijk onbegonnen zaak, mag ik gewoon een 1 liter bak met verschillende smaken voor thuis in de diepvries?

Dat was ‘m dan, mijn foodbloggers TAG. Vond je ‘m leuk, laat dan een reactie achter en kies een van de vragen uit waar jij zelf ook een antwoord op geeft. Zo leer ik jou ook wat beter kennen. Ben je foodblogger en wil je ook aan deze TAG meedoen? Kopieer dan deze vragen en publiceer je eigen verhaal o.v.v. ‘foodbloggers TAG’. Tot de volgende TAG 🙂

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer