5 van 2 stemmen

FormuleKip Austin: Texas hot wings van Sander

4 uur 45 minuten
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Sander. “Texas, de Amerikaanse staat waar barbecueën een serieus onderdeel van de cultuur is. Meer dan genoeg inspiratie …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Sander.

formulekip austin texas hot wings van sander 3

“Texas, de Amerikaanse staat waar barbecueën een serieus onderdeel van de cultuur is. Meer dan genoeg inspiratie dus. Maar helaas niet heel veel tijd. Dat is in dit geval geen probleem. De Amerikanen houden van gemak en ik ook, dus daarom een makkelijk te maken recept waar ik deels gebruik maak van kant-en-klaar gekochte kruidenmixen en sauzen. Niks om je voor te schamen, en het gaat om het eindresultaat.

In dit geval kippetjes waar je letterlijk je vingers bij aflikt, want ze zijn omringd door een dik & sticky laagje saus. Daarnaast zijn ze (als je dat wilt) ook lekker pittig. Daarom heb ik er nog een bijgerechtje bij gemaakt, een typisch Amerikaanse coleslaw. Die is lekker fris en daarmee een uitstekende tegenhanger voor de pittige kip.

Ook geheel volgens Amerikaanse traditie heb ik behoorlijk veel kippenvleugels gemaakt, circa 2 kilo. Een beetje Texaan draait zijn hand daar niet voor om, maar als je (en je medekijkers) een wat kleinere eter bent, dan halveer je gewoon alle ingrediënten.”

formulekip austin texas hot wings van sander 2
formulekip austin texas hot wings van sander 8

Ingrediënten

Voor de pekel:

  • 250 ml ongezoet grapefruitsap
  • 100 gr kristalsuiker
  • 75 ml appelciderazijn
  • 75 gr zout
  • 4 el gemalen zwarte peper
  • 1 tl cayennepeper
  • ca 500 ml water

Voor de kip:

  • 2 kg kippenvleugels of kipborrelhapjes

Voor de dry rub:

  • 1/2 potje (circa 50 gr) van je favoriete BBQ kipkruiden, ik gebruikte de Chicken Wing BBQ Seasoning van Sucklebusters.

Voor de saus:

  • 1/3 fles (circa 175 gr) van je favoriete Amerikaanse bbq sauce, ik gebruikte die van Sweet Baby Ray’s.
  • 1/2 flesje (circa 70 ml) van je favoriete hot sauce (maar minder mag ook), Ik gebruikte Frank’s Red Hot Wings Buffalo sauce.

Voor de coleslaw:

  • 1/4 of 300 gr rode kool
  • 1/4 of 300 gr witte kool
  • 3 wortels
  • 125 gr crème fraîche
  • 100 gr mayonaise
  • 2 tl mosterd
  • sap van kwart citroen
  • peper
  • zout

Ook nodig

  • BBQ met deksel
  • grote kom of pan om in te pekelen
  • grote kom of schaal om de saus met de kip te mengen
  • keukenmachine, rasp of scherp mes voor de coleslaw

Aan de slag!

  • Om in de stemming te komen zet je een lekker Texaans countrynummer op. En je cowboyhoed 😉.
  • Nadat je alle ingrediënten voor de pekel hebt klaargezet, pak je een grote pan of kom. Vul de pan met het grapefruitsap en de rest van de ingrediënten voor de pekel. Roer alles even goed door totdat suiker en zout zijn opgelost. Proef even of zoet/zout/zuur in balans zijn. Voeg naar smaak nog wat toe als je iets mist.
    formulekip austin texas hot wings van sander 4
  • Voeg de kip toe aan de pekel en zorg de vleugels helemaal bedekt zijn door de pekel.
  • Zet de pan of kom nu 2 – 4 uur in de koelkast om de pekel in te laten trekken.
    formulekip austin texas hot wings van sander 7
  • Ondertussen heb je mooi tijd om de coleslaw te maken. Snijd of rasp hiervoor de kool in grove reepjes en snijd de wortel julienne. Met de keukenmachine gaat dit heel snel.
  • Meng de crème fraîche, mayonaise, mosterd en citroensap door elkaar en meng dit met de kool en wortel. Breng op smaak met peper en zout. Zet tenminste een half uur in de koeling voordat je het serveert, zodat de smaken goed in de ingrediënten kunnen trekken. Je kunt dit heel goed bewaren en prima een paar uur vooraf maken.
  • Variatietip: Voeg vlak voor serveren wat grof gehakte peterselie toe en gewelde rozijnen.
  • Haal de pan uit de koelkast en haal de kip uit de pekel. Dep de kippenvleugels even goed droog. Ik doe dat voor het gemak op een ovenplaat gevuld met keukenpapier.
  • Bestrooi de kippenvleugels aan beide zijden met de kipkruiden. Wrijf de kruiden goed in. Of zoals de Amerikanen zeggen: Rub that chicken!
    formulekip austin texas hot wings van sander 6
  • Verwarm je barbecue tot circa 165 graden. Leg de kippenvleugels op het rooster, indirect boven het vuur. Draai de vleugeltjes regelmatig om totdat ze doorgegaard zijn tot ca 65 – 70 graden. Duurt meestal ca 25 – 30 minuten.
  • Mix ondertussen in een grote kom de bbq sauce en de hotsauce. Afhankelijk van hoe pittig je de kippetjes wilt hebben, pas je de verhouding aan. Ik gebruikte ca 1/3 fles bbq-sauce en ½ flesje hot-sauce. Proef de sausmix even en zet hem apart tot de kip klaar is.
    formulekip austin texas hot wings van sander 5
  • Haal de kip van de bbq en stel hem zo in zodat je de kip nu boven direct vuur kunt afgrillen. Gril de kip nu kort af boven direct vuur (max 200 graden). Echt maar kort, ca 1,5 – 2 minuten per kant, let op dat ze niet verbranden! Als het te hard gaat vaker draaien.
  • Als de kip klaar is, dan doe je die in de grote kom waar je net gemaakte sausmix in zit. Die sausmix is dus koud, maar door het toevoegen van de kip warmt die vanzelf op. Hussel dan alle kip in de kom totdat alle kip volledig bedekt is met een laagje saus
  • Ready? Leg een stapel servetten klaar. Die zal je zeker nodig hebben, want dit zijn fingerlickin’ hot & sticky chicken wings!

Notities

  • Met dit recept maak je een hapje voor 6 – 8 personen voor tijdens de race
  • Pekel: 5 minuten voorbereiden, 2 – 4 uur laten intrekken
  • Dry rub: 5 minuten
  • Barbecueën: ca 25 – 30 minuten indirect garen, dan nog 2 – 3 minuten afgrillen op direct vuur
  • Coleslaw: ca 15 minuten snijden en mixen, minimaal 30 minuten koelen

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Sander, Fotografie: Sander, Wendy en Diederik

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca