FormuleKip Bahrein van Shaiff

De mannen in onze vriendengroep hebben een traditie en dat is kip eten tijdens de Formule 1 races. En dan niet zomaar kip. Nee, kip die van de barbecue komt. De ene keer met een dry rub, de andere keer gepekeld, soms afgelakt en van een sticky saus zijn ze ook niet vies. En zo werd FormuleKip geboren.

“Wowww, wat nou als we voor iedere race een kiprecept maken binnen het thema van dat land?”

“Ja, vet. En dan zetten we al die recepten op Francesa’s blog, haha.” (met het idee, ze zegt toch nee)

En toen zei ik ja. Dus daar gaan we! Dit jaar krijgen jullie in ieder geval 22 FormuleKip recepten voor iedere race. Niet van mij, maar van de mannen. Ik typ er alleen een samenhangend verhaaltje van ;-). We vinden het echt geweldig gaaf om dit te doen en hopen dat jullie net zoveel lol krijgen tijdens de voorbereiding als wij. En natuurlijk enorm gaan genieten van de FormuleKip recepten!

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. De ene keer is het wat makkelijker voor ze dan de andere keer, want sommige keukens zijn nou eenmaal wat uitdagender.

Bekijk hier alle FormuleKip recepten.

Zeg Shaiff, wat bedacht jij voor FormuleKip Bahrein?

Zo mocht Shaiff aftrappen voor Bahrein en daarvoor moest hij een klein beetje research doen vooraf ;-). Hij ontdekte dat het specerijenmengsel baharat wordt gebruikt in het nationale gerecht van Bahrein (machboos) en dat werd zijn basis voor de dry rub. Deze geurige specerijenblend bestaat uit onder andere piment, kaneel, korianderzaad, gember en nootmuskaat. Je kunt zelfs een hele goede in de supermarkt kopen van Souq. Neem dan ook gelijk hun sumak (friszuur mengsel van besjes) mee, want die wordt ook in het recept van FormuleKip Bahrein gebruikt.

Shaiff heeft twee varianten gemaakt om vooraf te testen voor deze FormuleKip Bahrein editie. Een variant waarbij de kip de dag ervoor in een pekelbad werd gelegd en op de dag zelf een dry rub kreeg voordat deze op de barbecue ging. De tweede variant was een snelle variant waarbij de pekel werd overgeslagen. De tweede variant was lekker, maar de gepekelde kip won met kop en schouders dus daar krijgen jullie vandaag het recept van. Laat je niet afschrikken door een term als pekelen, want dat is echt heel makkelijk om te doen. Je moet alleen zorgen dat je de kip de avond ervoor of vroeg in de ochtend vast in het zoutbad legt in de koelkast. Verder heb je er geen omkijken aan.

Duurzame kip van Jager & Boer

We vonden het belangrijk dat we voor FormuleKip aan de slag zouden gaan met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Inmiddels zijn zij een beetje mijn huisslagerij geworden, omdat ze vrijwel alleen werken met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment alleen van bio Polderhoen of het Gildehoen.

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs same day delivery, dus zelfs als je dit artikel op vrijdag nog leest kun je nog op tijd bestellen. Hier vind je het totale kipassortiment.

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 1,2 kg kip, bijvoorbeeld kippenvleugels of kipborrelhapjes

Voor de pekel:

  • ½ ui
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ el barberries, zie de notities
  • 1 l water
  • 50 gr zeezout
  • 1 maggiblokje, 1 kleine vierkante uit de gouden wikkel
  • 10 draaien aan de pepermolen, circa 1 tl

Voor de dry rub:

  • 3 tl baharat specerijen, zie de notities
  • 1,5 tl gerookt zeezout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl fijn zeezout
  • ½ tl korianderpoeder
  • ½ tl kurkuma
  • ¼ tl sumak, zie de notities
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • Hak de ui, knoflook en barberries fijn in een hakmolen of met de hand.
  • Schenk een halve liter water in een steelpan en voeg het gehakte uienmengsel, zout, maggiblokje en de peper toe. Breng aan de kook, los het zout op en zet het vuur weer uit. Schenk nu een halve liter koud water erbij en laat het pekelwater volledig afkoelen.
  • Aanvullende tip van Shaiff: Als je de kip de avond ervoor al in de pekel legt, gebruik dan wat minder zout. Hij gebruikte 1 volle eetlepel, circa 15 - 20 gram zout. Als je de kip 's ochtends in de pekel legt voor 3 uur dan kun je wel 50 gram zout gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de kip niet te zout wordt.
    formulekip bahrein van shaiff 10 scaled 2
  • Als het pekelwater koud is doe je de kip in een bakje of ziplock bag en daar voeg je het pekelwater aan toe zodat de kip helemaal onder staat. Zet dit tussen de 3 - 12 uur in de koelkast. Hoe kleiner de kipstukjes, hoe korter je kunt pekelen voor een goed resultaat.
  • Tip: Als je de kip in een ziplock bag doet, leg deze dan in een schaal. Anders kan de pekel gaan lekken.
  • Haal de kip uit de pekel en spoel na met koud water. Daarna ga je de kip drogen. Het beste is om de kip op een houten plank of rooster met keukenpapier te leggen. Dan kan je daarna de kip goed droogdeppen.
  • Meng alles voor de dry rub in een kommetje. Breng daarna 1 tot 2 eetlepels aan tot de kip helemaal bedekt is, zowel de boven- als onderkant.
  • Leg de plank, rooster of een bakje met de kip in de koelkast en laat 2 - 3 uur drogen.
    formulekip bahrein van shaiff 11 scaled 2
  • De kip gaan we indirect op de barbecue garen. Bereid hier de barbecue ongeveer 1,5 uur voorafgaand aan de race voor. Ik doe dit door aan een kant de kolen te verhitten en aan de andere kant de kip te plaatsen op het rooster.
  • Verwarm de barbecue tot 160 graden en leg daarna de kip op het rooster van de indirecte zijde. Bij deze temperatuur gaart de kip in circa 30 - 45 minuten (afhankelijk van de grootte).
  • Hierna gril je kip nog even kort boven het directe vuur af voor een lekker krokant laagje. Blijf hierbij, draai ze af en toe om en zorg ervoor dat ze niet verbranden.
    formulekip bahrein van shaiff 12 scaled 2
  • Daarna kan je de kip van de BBQ halen en serveren. Eet smakelijk 😉
    formulekip bahrein van shaiff 13 scaled 2

Notities

  • Dit recept is voor circa 4 personen als hapje tijdens de race.
  • Kies voor de kip bijvoorbeeld voor kippenvleugels of kipborrelhapjes.
  • De barberries zijn te vinden in het assortiment van Souq en anders bij de Midden-Oosterse supermarkt.
  • De baharat specerijenmix is te koop in de supermarkt van Souq, zie ook de inleiding. Of maak 'm zelf, hier vind je het recept.
  • Ook Sumak vind je in het assortiment van Souq, maar ook in iedere Midden-Oosterse supermarkt.
  • Voorbereiding: 6 - 15 uur + Bereiding: 60 minuten

Recept: Shaiff, Fotografie: Shaiff & Francesca

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)