5 van 2 stemmen

FormuleKip Mexico: Checo Chicken van Jessey

5 uur
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Ons oudste kind heeft ook een Formule 1 race geclaimd waarvoor hij samen met zijn vader een top recept heeft bedacht! En daarom geef …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Ons oudste kind heeft ook een Formule 1 race geclaimd waarvoor hij samen met zijn vader een top recept heeft bedacht! En daarom geef ik vandaag, met veel trots, het woord aan Jessey:

formulekip mexico checo chicken van Jessey 3

“CHECKo This Chicken! Jaja, zondag de 30e is het weer zover, dan is de race van Mexico! Wij hebben, zoals jullie al kunnen bedenken, Mexicaanse kip.

Hiervoor zijn de wings gemarineerd met Chipotle pepers in Adobo saus en we hebben misschien ook nog, om er een Mexicaans feestje van te maken, soft taco’s gemaakt met geplukte kip erin. Oftewel chicken tinga taco’s.

Zo en nu alleen nog hopen dat Red Bull gaat winnen en het weekend is geslaagd met heerlijke Mexicaanse chicken wings en taco’s!”

formulekip mexico checo chicken van Jessey 5
formulekip mexico checo chicken van Jessey 2
formulekip mexico checo chicken van Jessey 4

Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 2 uien, gesnipperd
  • 10 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el (circa 50 gr) 50 gr chipotle peper in adobo saus (maar meer mag altijd), zie notities voor meer info
  • 6 stengels verse koriander + extra voor garnering
  • 1 el chilipoeder, maar meer of minder mag altijd
  • 2 tl zout
  • zwarte peper
  • ½ limoen
  • olijfolie

Voor de kip:

  • 1 kg kipborrelhapjes of -vleugels

Extra voor de saus:

  • 1 blik ( à 400 gr) gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • ½ limoen

Voor de garnering:

  • 1 pot Santa Maria jalapeño pepers
  • verse korianderblaadjes
  • plakjes limoen

Aan de slag!

  • Meng de uien, knoflook, chipotle pepers met saus, koriander, chilipoeder, zout en een snuf zwarte peper voor de marinade/saus in een keukenmachine of hakmolentje en maal tot een grove pasta. Knijp hier een halve limoen boven uit en schenk een scheutje olijfolie erbij tot het een smeuïge marinade wordt.
    formulekip mexico checo chicken van Jessey 6
  • Meng iets minder dan de helft van de marinade met de kip in een schaal en voeg nog een extra scheut olijfolie toe die je mengt met alle ingrediënten. Masseer lekker in, dek af en laat 4 – 8 uur marineren in de koelkast.
  • De andere helft van de marinade meng je in een sauspan met het blik gepelde tomaten en het sap van een halve limoen. Breng aan de kook en draai het vuur naar middellaag, laat circa 15 minuten pruttelen tot een homogene saus.
    formulekip mexico checo chicken van Jessey 7
  • Als de kip lekker is gemarineerd is het tijd om te barbecueën. Steek de barbecue aan en bereid voor om indirect te verwarmen. Bij een keteltemperatuur van 165 graden leg je de kipborrelhapjes op het rooster om indirect te garen. Halverwege draai je ze om en daarnaast kwast je ze nog een paar keer in met een kwart van de saus die je hebt gemaakt (let op: wel even overschenken in een apart bakje om besmetting met rauwe kip tegen te gaan). Na circa 20 – 30 minuten of bij een kerntemperatuur van 68 graden zijn ze klaar.
    formulekip mexico checo chicken van Jessey 8
  • Bereid je barbecue daarna voor op direct grillen, stook op tot een temperatuur van 190/200 graden. Leg de kipborrelhapjes eerst met het vel naar beneden op het rooster, kwast ze voor een laatste keer in met de saus, gril krokant en draai ze daarna om en gril ze aan de andere kant ook nog krokant af.
    formulekip mexico checo chicken van Jessey 9
  • Tip voor nog meer smaak: Meng de afgegrilde kipborrelhapjes in een pannetje met nog wat extra saus en verwarm dit kort.
    formulekip mexico checo chicken van Jessey 5
  • Leg de kipborrelhapjes op een schaal, garneer met plakjes jalapeño peper, grof gehakte koriander en partjes limoen en serveer. Zet er optioneel ook nog een bakje van de saus bij om de wings in te dippen.

Notities

  • Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
  • Voor de chipotle pepers in adobo saus hebben we het blikje van La Morena gebruikt.
  • Marineren: 4 – 8 uur
  • Barbecueën: 45 – 60 minuten

Extra recept: chicken tinga taco’s

Je houdt nog de helt van de saus over, hier kun je nog iets heel lekkers mee maken. Meng daarvoor 400 gr kippendijen met de kipborrelhapjes in de schaal en laat mee marineren in de koelkast.

De kippendijen gril je daarna gaar op de barbecue, kan gewoon direct op 200 graden, dan ben je in maximaal 10 minuten klaar. Pluk daarna in sliertjes en meng met de andere helft van de saus in een pan. Laat circa 10 minuten pruttelen.

formulekip mexico checo chicken van Jessey 10

Beleg kleine, soft tortilla wraps met de pulled chicken voor chicken tinga taco’s en voeg naar smaak ook nog plakjes avocado (of guacamole), maiskorrels, rode ui of pico de gallo, koriander en limoen toe.

De pico de gallo maak je met gelijke 2 delen trostomaat in kleine blokjes, 1 deel witte ui in kleine blokjes, wat fijngehakte koriander, zout en peper.

formulekip mexico checo chicken van Jessey 11

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Jessey & Shaiff, Fotografie: Shaiff & Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer