Francesca en Personal Body Plan: Eetdagboek 2

Een aantal weken geleden maakte ik bekend dat ik met Personal Body Plan ben begonnen. Dat sloeg in als een bom. Van enthousiaste reacties, steunbetuigingen tot zelfs grote teleurstellingen, ‘omdat ik was begonnen met een dieethype’. Ik, de Francesca die altijd tegen hypes is, leek de boel te verraden. Nou, …

Een aantal weken geleden maakte ik bekend dat ik met Personal Body Plan ben begonnen. Dat sloeg in als een bom. Van enthousiaste reacties, steunbetuigingen tot zelfs grote teleurstellingen, ‘omdat ik was begonnen met een dieethype’. Ik, de Francesca die altijd tegen hypes is, leek de boel te verraden.

Nou, zullen we dat eerst maar eens uit de wereld helpen dan. Ik ben niet op dieet, lieve mensen! En Personal Body Plan is al zeker geen hype, verre van zelfs. Het lijkt misschien zo op het eerste gezicht, daar kan ik inkomen. Met zo’n fancy Engelse naam, gespierde mensen in strakke outfits en mooie beloftes als ‘wordt de fitste versie van jezelf’. Maar als je daar voorbij kijkt en je echt gaat verdiepen in de essentie van hun denken en doen dan is het in mijn ogen de meest ‘gezonde’ levensstijl die je je kunt aanmeten.

Het gaat om balans. In eten, trainen, denken en doen. Maar dan wel gebaseerd op feiten. Hoe kun je bijvoorbeeld gebalanceerd eten als je eigenlijk geen idee hebt hoeveel energie (oftewel kcal) je per dag binnen krijgt? Dit zijn allemaal dingen die ik de afgelopen weken heb geleerd en de komende maanden zal blijven leren. En ik vind het echt te gek.

Mijn redenen om te beginnen en wat Personal Body Plan precies inhoudt kun je allemaal in het vorige artikel lezen. Daarin legde ik jullie ook uit wat de handpalmmethode inhoudt. Vandaag deel ik mijn tweede eetdagboek met jullie waarin ik calorieën ben gaan tracken.

“Kcal tellen. Ben je gek geworden???”

Dit was mijn tekst, tot zo’n 7 weken geleden. Als je aan mij vroeg uit hoeveel calorieën een gerecht bestond dan kon je rekenen op een pinnige opmerking in de trant van “hier worden geen calorieën geteld, het gaat om balans en door hoef ik geen calorieën voor te tellen”. Het was ook mijn grootste angst toen ik met PBP begon en ik ging vol met de hakken in het zand toen mijn coach na de tweede week aankondigde dat we nu eens calorieën gingen tracken.

De eerste dagen heb ik het gesaboteerd, daarna ging ik ze mopperend invoeren, had vervolgens een paar dagen commentaar op het systeem, berustte me daarna in het tellen en kreeg er opeens lol in. Damn, ik vond het gewoon interessant en ik begon echt iets te leren over mijn eetpatroon. Ontdekte dat bepaalde producten enorme caloriebommen zijn terwijl je andere bijna onbeperkt kunt eten. Dat ik dus heel veel op een dag kon eten, zelfs chocolade, taart en pizza als ik maar slim omging met mijn keuzes.

Slim, dat vind ik die calorie tracking dus nu. Een enorm gedoe, dat vind ik het ook nog steeds. Want ik loop de hele dag met mijn keukenweegschaal te sjouwen. Nee, die neem ik zeker niet mee als ik uit eten ga. Maar bijna alles wat ik thuis eet wordt gewogen, want alleen op basis van gewicht kun je je calorieën uitrekenen. En denk nou niet dat je het kunt schatten met het blote oog, want dat kun je niet. Dacht ik in eerste instantie ook met mijn eigenwijze kop en toen ik mezelf ging testen viel ik genadeloos door de mand. Denken dat je 50 gram kip hebt gepakt, blijkt het 130 gram te zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan.

“Oké, hoe werkt dat calorie tracking dan?”

In mijn PBP-app heb ik in het voedingsgedeelte de calorie tracking aangezet. Dat betekent dat ik iedere dag (op basis van ongeveer 5 maaltijden) de gewichten van alle afzonderlijke producten invoer. Er staan al gigantisch veel producten in de app dus het meeste is te vinden. Als het iets nieuws is (ik heb natuurlijk nog weleens wat exotische producten ertussen zitten) dan voer ik het product nieuw in op basis van de voedingswaarden die op het etiket staan.

Iedere dag heb ik een caloriebudget. Dit wordt bepaald door de voedingsdeskundigen van PBP op basis van mijn persoon en hoe actief ik ben. Zo mag ik op trainingsdagen 1753 kcal en op niet-trainingsdagen 1668 kcal. Het idee is dat ik minder kcal (energie) binnen krijg dan dat ik verbruik. Want door zo’n negatieve energiebalans te creëren val je af en dat is een van mijn doelen.

Ook staat in mijn budget aangegeven hoeveel gram koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels ik idealiter op een dag binnen mag krijgen. Ook is het uiteraard belangrijk dat je nutriëntrijke voeding eet, het is beter om je koolhydraten via zilvervliesrijst dan witte rijst binnen te krijgen bijvoorbeeld. Maar dat is weer een volgende stap in het verhaal.

Wat is het nou het toffe hieraan: er bestaan geen goede of foute voedingsmiddelen, het gaat om het totaal wat je op een dag binnen krijgt en daarbinnen kun je dus ook kiezen voor een ‘slechtere’ keuze omdat je daar gewoon zin in hebt. Hier hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen, want het doet niets af aan je totale inname. Het is ook veel beter vol te houden en daarom is dit de beste manier om te leven op de lange termijn. In tegenstelling tot alle korte termijn diëten.

“Nou, laat maar zien.”

Natuurlijk laat ik het zien. Ik heb een eetdagboek voor jullie van een ‘rare’ week waarin ik ook veel uit eten ben geweest en barbecues in de tuin heb gehad. Je zult daarom zien dat ik sommige dagen niet alles heb ingevuld, omdat als ik uit eten ben ik moeilijk kan gaan afwegen wat ik eet. Sterker nog, daar heb ik niet eens zin in. Mijn tactiek voor die dagen: de rest van de dag minder calorierijk eten zodat ik zoveel mogelijk calorieën overhoud voor het etentje. Dat werkt voor mij top! Oh trouwens, je balkjes hoeven echt niet iedere dag in het groen te staan. Je moet niet obsessief worden als het gaat om calorieën te tellen. Doe het omdat het je inzicht geeft en gebruik het als hulpmiddel, maar jij bent nog steeds degene die bepaalt wat je eet. En niet de balkjes.

Maandag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-5

Een normale dag met kwark, granola, lijnzaad, pompoenpitten en aardbeien als ontbijt. Ik eet een volkoren pastasalade met kipfilet en groenten als lunch en eet als tussendoortje nog een snackbordje met groenten, gekookt eitje en blokjes kaas. ’s Avonds eten we deze linzenstoof met raapstelen, artisjok en kipfilet en ik ga naar bed met een bak kwark, stukje Tony’s karamel zeezout en een paar walnoten.

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-4

Dinsdag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-7

Vandaag ga ik uit eten bij Café Caron in Amsterdam. Omdat dit een Franse bistro is verwacht ik dat we flink calorierijk gaan eten en dit is niet in te voeren in mijn app. Ik begin de dag rustig met kwark, granola, rauwe cacao, lijnzaad, druiven en aardbeien. Tussendoor drink ik een eiwitshake en eet ik een banaan. Na het ophalen van Jessey uit school besluiten we een ijsje te gaan eten en ik kies voor 1 bolletje. Daarna op naar Amsterdam waar ik nog zo’n 1.000 kcal over heb om stuk te slaan, dat is volgens mij prima gelukt 😉

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-6

Woensdag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-9

Vandaag weer rustig aan. De dag begin ik weer met kwark, granola, lijnzaad, pompoenpitten en fruit. Ik vind dit heerlijk omdat ik er lang vol door zit en ik heb gelijk een flinke hoeveelheid vezels en eiwitten binnen. Tussendoor eet ik volkoren Matzes met kipfilet en kerstomaten. ’s Middags ga ik met mijn jongens naar de kinderboerderij. Jessey eet een pannenkoek en ik kies voor het meest bewuste wat ik op de kaart kan vinden: een meergranen pistolet met geitenkaas en kerstomaten. Ik vind een pannenkoek niet lekker genoeg om er zoveel calorieën aan te verspillen dus dan eet ik het niet. ’s Avonds eten we makkelijk, maar waanzinnig lekker. Rauwe bladspinazie met zwarte rijst en roergebakken biefstuk en paprika met oestersaus en knoflook. Voordat ik ga slapen eet ik een halve sprits die we ’s middags hebben gebakken en eet nog een bak Skyr yoghurt met een schep whey poeder, want ik heb veel te weinig eiwitten op vandaag.

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-8

Donderdag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-11

Vandaag ga ik lunchen met mijn grote liefde bij Little V. Daarom zijn nu ook de balkjes weer niet vol, omdat ik die lunch niet heb ingevoerd. Je raadt het vast al: ik eet kwark als ontbijt. Tussendoor een halve sprits (ze zijn te lekker!) en daarna lunchen we Vietnamees. ’s Avonds eten we bij mijn schoonmoeder en daar kies ik voor een kleine portie rijst met gestoofd kalfsvlees en een soort groentesoep. Thuis drink ik nog een glas wijn en eet daar kerstomaten en wat walnoten bij. Voor het slapen gaan gaat er nog een flinke kom kwark met een klein beetje pure hagelslag in.

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-10

Vrijdag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-13

Ik begin de dag met haverflakes met melk, banaan, pecannoten, cacao nibs, lijnzaad en een eiwitshake. Tussendoor eet ik een eiwitreep en ik lunch met volkoren Matzes, haring, rauwe zalm, kerstomaten en paprika. ’s Avonds maak ik wraps van ijsbergsla met kip, spinazie, ui, soja en pinda’s. Ik sluit de dag af met een bakje Optimel vla karamel. Ik heb al die smaken eens uitgeprobeerd, omdat er vrijwel geen vet in zit. Maar geef mij toch maar echte vla…

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-12

Zaterdag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-15

Ik ga vol in de vetten vandaag! De dag begint nog vrij rustig met volkoren crackers met rookvlees, aardbeien, yoghurt en een eiwitshake. Er komen vrienden bij ons lunchen en we eten spaghetti alle vongole, salade caprese en de salted caramel & chocolate ganache potjes van Pots & Co (29 gram vet per potje…hoppa, maar zo lekker!). ’s Avonds gaat spontaan de barbecue bij ons thuis aan maar ik zit nog propvol van de middag en eet alleen 2 spiesen kipsaté en wat rauwe tomaten en wortels. Ik eindig de dag met een flinke bak kwark, want ik zit nog wat laag in mijn eiwitten.

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-14

Zondag

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-17

De week eindigt met alweer een rare dag, want vandaag komen er allemaal vrienden met kids bij ons barbecueën. Die barbecue heb ik niet ingevoerd, maar ik heb het s’avonds wel rustig aan gedaan dus volgens mij ben ik deze dag prima uitgekomen. Oh, en op zondag eet ik ook altijd een croissantje met gezouten roomboter en pure chocolade hagelslag als ontbijt!

francesca-en-haar-personal-body-plan-eetdagboek-2-16

Nou, zo ziet dus een gemiddelde week van mij eruit. De ene week wat meer in balans dan de andere, maar over het algemeen best prima. Zo kan ik het echt heel lang volhouden!

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)