Francesca ontdekt: La Viña in Amsterdam

Spanje in Amsterdam. Het bestaat en heet La Viña Experience. Ze hebben er ook nog eens flink verstand van wijnen. Bo en ik gingen op onderzoek uit. Op een hoek van de Maasstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt prijkt een gezellig klein terras. We nestelen ons op het bankje onder de …

Spanje in Amsterdam. Het bestaat en heet La Viña Experience. Ze hebben er ook nog eens flink verstand van wijnen. Bo en ik gingen op onderzoek uit.

La Vina Amsterdam_2

Op een hoek van de Maasstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt prijkt een gezellig klein terras. We nestelen ons op het bankje onder de fraaie zwarte luifel en genieten van het avondzonnetje na een dag vol regen. Eigenaresse Jacqueline heet ons welkom en schenkt gelijk een goed glas wijn voor ons in. Het idee was om buiten een aperitief te drinken en vervolgens binnen te dineren. Dat is nooit gelukt, want het was buiten veel te lekker onder de heater. Op een dinsdagavond in mei de hele avond buiten genieten, hoe vaak komt dat nou voor.

La Vina Amsterdam_3

Na jarenlang gewerkt te hebben als sommelier (onder andere bij Roberto’s in het Hilton) besloot Jacqueline een eigen restaurant te beginnen. Met als oorsprong de pure Spaanse keuken waar liefde en passie voor het product centraal staan. Vernoemd naar het dorpje waar haar man is opgegroeid in Spanje. Het is een kleine zaak en bijzonder sfeervol. Het terras nodigt al uit, maar zodra je over de drempel stapt dan voel je je thuis. Jacqueline is een uitermate charmante gastvrouw en heeft een geweldige kennis van wijnen en combinaties met spijzen.

La Vina Amsterdam_4

De menukaart is compact en uitgebalanceerd. Met een aantal echte Spaanse klassiekers waarbij er altijd een creatieve twist van de chef valt te bespeuren. Denk bijvoorbeeld aan Iberico croquetas met tuinbonen, gefrituurde kappertjes en foie gras. De prijzen van de voorgerechten variëren van € 8,25 tot € 10,50. Een hoofdgerecht eet je van € 18,- tot € 23,- en een dessert van € 3,25 tot € 8,50. Je kunt ook een 4-gangen menu voor € 42,50 bestellen. Vergeet dan niet om aan Jacqueline te vragen of zij er een bijpassend wijnarrangement bij wil maken. Wil je trouwens volledig glutenvrij of vegetarisch eten? Geef dit dan bij ze aan, vrijwel alles is mogelijk.

Maar er is meer, wat ik stiekem nog leuker vindt dan het à la carte menu. Zo kun je er ook fantastische pincho’s bestellen. Maar vergeet die voor nu even, want ze hebben ook een taste mat. En die is zo leuk! Samen met wijnschrijver Cuno van ’t Hoff heeft Jacqueline deze ontwikkeld. Als je deze bestelt, krijg je een placemat waarmee je 3 verschillende wijnen kunt proeven met bijpassende gerechtjes. Je hebt daarbij de keuze uit meer rood, meer wit of vegetarisch en je betaalt hier € 15,- per persoon voor (3 glazen wijn en 3 bijpassende gerechtjes).

La Vina Amsterdam_6

Jacqueline legt een placemat voor mijn neus en ik word gelijk getrokken door de geweldige tekstjes. “…Allemaal in een verdraaid lekker glas wijn. Zachte tannines en breed in de mond, waardoor het genieten duurt en duurt…” Kijk, dan ben ik dus al enorm aan het genieten als ik dit lees.

La Vina Amsterdam_5

Bo en ik krijgen beide een andere taste mat en we gaan proeven. Mijn taste mat begint met een sauvignon blanc/chardonnay (Albacete 2011) met een ceviche van zeebaars. De 2e wijn is een chardonnay (Bourgogne 2010) met een croquetas van bakkeljauw . Daarna het klapstuk, een negro amaro (Puglia 2007) met gekonfijte eend en vijgencompote. Wat een combinatie en intense smaak!

La Vina Amsterdam_7

De bedoeling is dat je de wijn eerst proeft zonder begeleiding van de spijs. Daarna neem je een hap en wederom een slok. Proef wat het gerechtje met de smaak van de wijn doet. Altijd heel bijzonder, maar met deze taste mat knalt het er echt uit. Bijzonder goed gedaan. Datzelfde geldt trouwens voor de taste mat van mijn tafelgenote Bo.

La Vina Amsterdam_8

Na de taste mat proeven wij ook nog wat andere gerechten van de kaart. Zoals de gebakken corvina filet met zwarte linzen, zeekraal en rode bieten crème.

La Vina Amsterdam_9

En de lamslende gemarineerd in lavendel, met aardappel rösti en tuinerwten-munt puree.

La Vina Amsterdam_10

De corvina is fenomenaal en de lamslende erg lekker, alhoewel we de lavendel er vrijwel niet uit terug kunnen halen.

Als dessert bestellen we de chocolade fondant en de Spaanse kaneel churros. Over beide desserts zijn we wat minder enthousiast. De chocolade fondant was te compact en tijdens het maken van de churros was iemand uitgeschoten met de kaneel. Het is niet slecht, maar heeft niet dezelfde kwaliteit als de eerste gangen waar we van hebben genoten.

La Vina Amsterdam_11

Aan het einde van de avond zit ik rustig achterover te mijmeren onder het genot van de laatste druppels Amaro (die ik heb bewaakt met mijn leven). Ik waan me even in Spanje en voel me volledig voldaan. Jacqueline glimlacht en hoopt dat we hadden genoten. Ja, meer dan zelfs. La Viña is een klein Spaans pareltje in Amsterdam waar je niet voorbij mag lopen.

Restaurant-Bar La Viña Experience
Maasstraat 72 hs
1078HL Amsterdam
020-6620448
info@lavinaexperience.nl

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca