Francesca Proeft #2 – Fris & Fruitig

De lekkerste nieuwe producten, bijzondere drankjes, verrassende kookboeken, handige tools voor in de keuken en nog veel meer. Bijna wekelijks verras ik jullie met mijn food nieuwtjes in Francesca Proeft. Met deze week als thema: Fris & Fruitig! Voor liefhebbers van fruitige smaken, citrus en handige tools om die citrusvruchten …

De lekkerste nieuwe producten, bijzondere drankjes, verrassende kookboeken, handige tools voor in de keuken en nog veel meer. Bijna wekelijks verras ik jullie met mijn food nieuwtjes in Francesca Proeft. Met deze week als thema: Fris & Fruitig! Voor liefhebbers van fruitige smaken, citrus en handige tools om die citrusvruchten snel te kunnen gebruiken in de keuken.

De lekkerste ijsjes van fruit en groenten

Puur roomijs, daar mag je me normaal voor wakker maken. En ik had niet gedacht dat ik dit nog een keer zou zeggen, maar vanaf nu mag je me ook wakker maken voor de pure, en vegan, ijsjes van Gigi Gelato. Deze zijn gemaakt van alleen fruit en groenten. En ondanks dat ze geen room, melk of eieren bevatten zijn ze mega romig. Verder heeft ieder ijsje maar 99 kcal en dat is ook best leuk meegenomen, vind je ook niet? De ijsjes zijn er in verschillende smaken. Wij hebben thuis de strawberry/blueberry/beetroot en de mango/passion fruit/fennel geproefd en die zijn meer dan goedgekeurd. Ook door de kids! Je koopt ze bij Albert Heijn of Crisp.

Kookboek met citroen in de hoofdrol

Een keuken waar geen citroenen in liggen, daar kan ik me niets bij voorstellen. Ik gebruik ze graag en rijkelijk in mijn recepten. Maar ik val in het niet bij de (biologische) citroenenkoningin Jadis Schreuder. Misschien ken je haar wel van haar blog en bedrijf The Lemon Kitchen. Zie je Jadis dan zie je citroenen, en andersom. Met haar onmiskenbare frisse stijl weet ze altijd weer pareltjes van recepten uit haar keuken te toveren. Het is dan ook geen verrassing dat haar kookboek volledig in het teken zou staan van deze citrusvrucht. Het kookboek is ingedeeld in seizoenen en bevat per seizoen zowel zoete als hartige gerechten, met citroen in de hoofdrol uiteraard. Ook klassiekers als limoncello en citroenjam vind je in dit boek.

Je koopt het boek voor € 20,-, gesigneerd en al, in haar eigen webshop. Maar natuurlijk kun je het ook vinden bij je eigen (online) boekhandel of je koopt ‘m bij bol.com.

De handigste keukentools voor citrusvruchten

Er zijn voor mij drie onmisbare keukentools die ik veelvuldig inzet als ik citrusvruchten gebruik tijdens het koken. Tijd om die eens met jullie te delen in deze editie van Francesca Proeft!

Allereerst, een pers. En dan bedoel ik niet zo’n joekel van een citruspers waar je een half uur mee bezig bent om ‘m schoon te maken terwijl je alleen maar een halve citroen wou uitpersen. Ook niet zo’n kleintje waar je met geen mogelijkheid een halve citroen op kunt uitpersen, omdat ‘ie constant ronddraait. Nee, ik heb een geweldige knijptang waar zowel een citroen als limoen in past. Die heel handig is in gebruik, zo is afgewassen, duurzaam is en ook gewoon in de vaatwasser past. En, niet geheel onbelangrijk, iedere druppel citroen of limoen wordt uitgeperst.

Nou komt het mooie, ik kan deze dubbele uitvoering van mij dus nergens vinden bij een ‘normale’ kookwinkel, haha. Ik heb ‘m al even, dus daar zou het door kunnen komen. Ik vond ‘m wel bij Amazon, hier een linkje. Maar de reguliere citroenpers (waar natuurlijk ook prima een limoen in kan) kun je wel overal kopen, deze aluminium uitvoering is al perfect.

Naast persen is raspen natuurlijk essentieel bij citrusvruchten. Voor mij is er maar één merk wat ik daarvoor gebruik en dat is Microplane. Al hun raspen gaan jarenlang mee. Deze rasp heb ik zelf ook en is een enorme aanrader. Ook voor het fijn raspen van harde kazen en chocolade. Deze serie van Microplane is wat goedkoper, maar nog steeds heel goed.

Als laatste vind ik een zesteur onmisbaar. Die gebruik je voor het maken van hele dunne sliertjes. Een exemplaar als deze werkt al heel fijn.

Nou zijn er nog meer manieren om citrusvruchten te schillen, wil je daar meer over zien check dan dit handige filmpje van delicious.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/NwtmW8WI_oA”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”schoolbord”][vc_column][vc_column_text]

Tot de volgende editie van Francesca Proeft!

Foto’s ijsjes: Gigi Gelato, Overige foto’s: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)