Geroosterde asperges met gemarineerde groenten

Het is iedere keer weer feest als ik een ‘mystery box’ van Lindenhoff thuis ontvang. Gevuld met de allerbeste ingredienten die mij weer inspireren tot nieuwe gerechten. Zo spraken we af dat ik aan de slag zou gaan voor Pasen en dat is meer dan gelukt. Met de box die …

Het is iedere keer weer feest als ik een ‘mystery box’ van Lindenhoff thuis ontvang. Gevuld met de allerbeste ingredienten die mij weer inspireren tot nieuwe gerechten. Zo spraken we af dat ik aan de slag zou gaan voor Pasen en dat is meer dan gelukt. Met de box die ik kreeg heb ik een driegangen paasmenu bereid en vandaag deel ik met jullie het recept voor het voorgerecht. Deze keer eens vegetarisch, want gek genoeg kies ik altijd voor vlees of vis als ik een voorgerecht maak. Maar waarom zou je, want zeker met groenten kun je fantastische dingen maken, zoals deze geroosterde asperges met met gemarineerde voorjaarsgroenten en citroen-geitenyoghurt. Het weekend voordat ik dit recept maakte, zat ik aan de chef’s table bij Gin NEO Bistro in Amsterdam (review volgt!) en daar zag ik ze als ware schilders de sauzen op het bord spetteren. Weer zo’n inspiratieding wat maar niet uit mijn hoofd ging. Nou, lang genoeg gepraat…we gaan koken!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 4 (lange) radijsjes
– 4 meiknolletjes (die van mij waren klein, als ze wat groter zijn heb je er maar 2 nodig)
– mango azijn (te koop bij Foodelicious)
– zeezout
– 100ml geitenyoghurt
– rasp van 1/2 citroen
– optioneel: 4 blaadjes citroenmelisse (die zijn trouwens ook heerlijk in een karaf water met ijs)
– witte peper
– 20 groene asperges
– olijfolie extra vergine
– 1/2tl gemalen venkelzaad
– 8 kwarteleitjes
– gewone azijn
– garnering: blaadjes sla en eventueel wat cressen

geroosterde-asperges-met-voorjaarsgroenten-en-citroen-geitenyoghurt-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiding +  20-30 minuten bereiding

Een groot deel van dit gerecht kun je voorbereiden en klaarzetten in de koelkast. Op het laatste moment rooster je de asperges en pocheer je de kwarteleitjes.

Voorbereiding:

Maak de radijsjes en meiknolletjes schoon en snijd of rasp in hele dunne plakjes. Meng deze in een bakje met mango azijn (zorg dat de groenten onder staan) en een snufje zout. Ik ging hierin trouwens nog een stapje verder en mengde de groenten met een half deel mango azijn en half deel verjus. Dit is het sap van jonge druiven, een soort zurig druivensap, en dat vind ik een zalige vervanger voor azijn in bijvoorbeeld dressings omdat het qua zuren meer in balans is. Vind je het leuk om hiermee te experimenteren dan raad ik deze verjus van Vanilla Venture aan. Dek het bakje af en zet in de koelkast tot gebruik.

Meng de geitenyoghurt met de citroenrasp, eventueel blaadjes citroenmelisse, snufje zout en witte peper. Dek af en zet ook in de koelkast tot gebruik. De groene asperges meng je met olijfolie, gemalen venkelzaad en zout in een ovenschaal. Je raadt het wellicht al: ook afdekken en in de koelkast zetten tot gebruik.

Vlak voor het diner:

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een middelgrote pan op het vuur met ruim water, snuf zout en scheutje (gewone) azijn. Breng dit aan de kook. Rooster de asperges in 15 minuten in de oven, schep halverwege voorzichtig om. In de tussentijd kookt je water. Leg alvast de kwarteleitjes, een klein bakje en een schaal met keukenpapier klaar. Om ze te pocheren doe je het volgende: breek voorzichtig een eitje in het bakje en zorg dat de dooier heel blijft. Roer met de steel van bijvoorbeeld een vork in het water en zorg dat er een klein draaikolkje in het midden komt. Schenk daar voorzichtig het eitje in en laat dan het water de rest doen. Na 1,5 minuut is het eitje klaar en schep je deze eruit met een schuimspaan op het keukenpapier. Herhaal met de andere eitjes, je kunt er ook prima 2 tegelijk doen.

In de tussentijd haal je de asperges uit de oven, laat iets afkoelen. Nu begint het schilderen. Zet 4 mooie borden, bij voorkeur wat donkerder voor het effect, klaar. Schep een halve eetlepel van de geitenyoghurt uit je bakje en spetter dat op het bord. Het hoeft niet netjes. Leg in het midden 5 gegrilde asperges en garneer met blaadjes sla en zet daartussen plakjes radijs en meiknol. Leg er 2 kwarteleitjes op/naast/tussen die je iets open snijdt. Garneer eventueel met cressen. Serveer je kunstwerkjes direct.

geroosterde-asperges-met-voorjaarsgroenten-en-citroen-geitenyoghurt-3

Recept & fotografie: Francesca

Voor dit recept heb ik een aantal ingredienten gebruikt die me gratis zijn toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer