Geroosterde broccoli

Ik snap niet dat ik 36 ben geworden zonder te weten dat geroosterde broccoli uit de oven een van de lekkerste bereidingen is die ik ooit heb geproefd. Waarschijnlijk heb ik onder een steen geleefd, daar heb ik af en toe een handje van. Of is het gewoon nog niet zo bekend (doen jullie het weleens?) en moeten we daar heel rap verandering in brengen? Bij deze, geroosterde broccoli is geweldig! Het is ook bijna geen recept, het is ontzettend makkelijk en je kunt het eten als lunch, bijgerecht of (misschien nog wel de beste toepassing) als snack voor kinderen. Want broccoli die geroosterd is, karameliseert namelijk iets van zichzelf waardoor het een licht zoetige smaak krijgt en dat smaakt hemels in combinatie met een snufje zeezout. Onze peuter wist er wel raad mee thuis.

Geroosterde broccoli_2

Wat je nodig hebt

– broccoli stronken (tip, gebruik er maar gelijk 2)
– olijfolie
– zeezout

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd alleen het onderste plakje van de stronk af. Laat de rest van de stronk eraan zitten, dit is namelijk heerlijk om te roosteren en zo gooi je ook veel minder weg. Snijd de broccoli in medium plakken. Dat hoeft allemaal niet zo precies, plakjes en stronkjes en kruimels werken allemaal prima.

Doe de broccoli in een kom en schenk er een flinke scheut goede olijfolie bij en strooi er wat (grof) zeezout over. Meng alles met je handen goed door elkaar en verspreid daarna over het bakblik. Niet op elkaar stapelen, maar naast elkaar leggen. Eventueel in 2 batches als je bakblik te klein is.

Zet je bakblik in de oven en bak voor 15-20 minuten totdat de broccoli gaar is en een goudbruin korstje krijgt langs de randjes of bovenop. Houd het de laatste 10 minuten wel goed in de gaten, want het kan snel gaan. Haal eventueel kleine stukjes broccoli er eerder uit.

Server warm bij het hoofdgerecht of bewaar in de koelkast voor de volgende dag als snack.

Geroosterde broccoli_4

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geroosterde broccoli is lekker als avondeten, als lunchrecept maar ook zeker als bijgerecht of als snack! Super simpel om te maken maar het heeft net een andere smaak en de groente past echt overal bij. Ik deed de broccoli in de oven met een flinke scheut olijfolie. Lees het recept op mijn website Francesca Kookt. | snelle recepten | makkelijke recepten | bijgerecht recepten | geroosterde groenten | vegetarische recepten | broccoli recepten | snack recepten | gezonde recepten | salade recepten |

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Geroosterde broccoli”

  1. Kan dit ook in een oventje zonder gril? Ben op zoek naar nieuw oventje maar weinig waar een gril bij in zit of duurder en

  2. Je hebt gelijk. Ik hield alleen van broccolisoep, maar nu is er deze bereiding bijgekomen. Erg lekker!

  3. Heerlijk! Broccoli op deze manier. Wat ik ook wel doe, is kikkererwten mee roosteren . Lekkere combinatie.

  4. Heerlijk. Ik rooster de brocolli eerst, laat het afkoelen en gebruik het daarna in een salade met paprika en feta!

  5. Super lekker! Ik at het met rijst, tempeh gemarineerd in sambal, een in de pan gebakken uitje met komijn, en wat kwark on top, was een hele goeie combi 🙂

  6. Gisteren gemaakt: beetje gerookt paprikapoeder en snufje chilivlokken erover.
    Erg lekker!

  7. Hoi francesca, ik doe denk ik iets niet goed. Ik had vanavond broccoli geroosterd in een hete lucht oven, ze lagen wel boven op de tomaatjes op 200 graden 40 min. Te lang misschien? Zo taai als het maar zijn kan. Zijn die van jou niet taai ? Groetjes Pauline

  8. IK BEN 46 GEWORDEN DIT JAAR EN HEB GEROOSTERDE BLOEMKOOL ONTDEKT VORIGE MAAND.
    Gisteren Geroosterde romanesco koo; geprobeerd(culinaire hemel).
    volgende wordt geroosterde broccoli…..ik kan het ook niet geloven.Waarom witte saus als het zo puur kan,en veel lekkerder is?

Reacties zijn gesloten.