Het kookboek Groente! van Niven Kunz

Zodra een sterrenchef aan de slag gaat met een kookboek kun je er meestal van uitgaan dat het geweldige recepten zal bevatten waarvoor je wel even de tijd mag nemen. Wat gebeurt er dan vervolgens vaak: het boek neemt een prominente positie in je boekenkast in om daar vervolgens heel …

Zodra een sterrenchef aan de slag gaat met een kookboek kun je er meestal van uitgaan dat het geweldige recepten zal bevatten waarvoor je wel even de tijd mag nemen. Wat gebeurt er dan vervolgens vaak: het boek neemt een prominente positie in je boekenkast in om daar vervolgens heel lang te blijven staan.

Oké, ik generaliseer nu een beetje maar ik denk dat de meesten van jullie wel begrijpen wat ik bedoel. Ik persoonlijk vind kookboeken die me daadwerkelijk uitnodigen om te gaan koken en waar de vetvlekken en notities instaan de beste kookboeken en die belanden maar weinig bij mij in de boekenkast.

Toen ik de eerste keer het kookboek Groente! van Niven Kunz in handen kreeg, had ik dan ook de verwachting dat ik groenterecepten mocht verwachten in de stijl van zijn eerste kookboek 80/20. Wat trouwens een geweldig boek is met prachtige recepturen, maar daardoor gelijk iets minder toegankelijk. Niets was minder waar. Tijdens het bladeren steeg bij mij de verbazing, want dit kookboek bevat alleen maar hele maakbare recepten met niet te veel ingrediënten, maar toch verrassend.

Binnen de 80/20 filosofie van Niven (80% groente en voor 20% de rest) geeft hij de lezer bijzonder veel inspiratie om meer groente toe te voegen aan je maaltijden die net even anders zijn. Natuurlijk zitten er ook wel een paar kleine uitdagingen tussen, maar over het algemeen kan iedere thuiskok met de recepten aan de slag.

In het boek vertelt Niven uitgebreid over zijn filosofie waarmee hij je hoopt te inspireren om eerst bij de groenteboer langs te gaan voordat je gaat nadenken over de vis-, vlees- of gevogeltecomponent. Vervolgens vind je recepten voor het ontbijt, hapjes en voorgerechten, soepen, salade, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten en sappen. Erg leuk vond ik ook de persoonlijke recepten tussendoor, zoals bijvoorbeeld de Soto Ajam van zijn schoonmoeder Jacqueline.

Mijn conclusie: ben je op zoek naar een laagdrempelig kookboek om je te inspireren om meer met groente te koken? Dan is dit kookboek echt een aanrader! Wil je een meer uitdagend kookboek met de verrassende recepturen van een sterrenchef? Koop dan zijn vorige boek 80/20. Dit laat trouwens maar weer eens zien hoe veelzijdig Niven is, je kunt met hem echt alle kanten op 😉

Recept: Veldsla salade met mango en langoustines

Uiteraard heb ik ook een recept gekookt uit het boek, de veldsla salade met komkommer, mango en langoustines. Een waanzinnig lekkere salade waar we van gesmuld hebben, maar waar ik nog wel een kritische noot bij heb. Naar mijn bescheiden mening waren de hoeveelheden van de ingrediënten namelijk niet helemaal in balans: 500 gr komkommer en 300 gr veldsla zijn namelijk enorme hoeveelheden in combinatie met de andere ingrediënten. Ik heb het daarom iets aangepast tijdens het koken 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen als lunch of lichte avondmaaltijd

 • 12 langoustines (bestel die bij je visboer, eventueel te vervangen door gamba’s)
 • 1 mango
 • 1 komkommer
 • 1/4 rode peper
 • 4 el sojasaus
 • 4 el water
 • 4 el limoensap
 • geraspte schil van 1 limoen
 • 3 el zonnebloemolie
 • zwarte peper
 • zeezout
 • 150 gr veldsla
 • 100 gr gezouten pinda’s

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

 1. Maak de langoustines schoon door eerst de koppen te verwijderen en daarna de lijven in te snijden met een scherp mes. Nu kun je de lijven openbreken en het vlees eruit halen. Verwijder de darmkanalen. Als je gamba’s gebruikt: verwijder de koppen, pel ze en verwijder de darmkanalen.

 2. Schil de mango en snijd in kleine blokjes. Snijd de komkommer ook in kleine blokjes en de rode peper in dunne ringen.

 3. Klop een dressing van de sojasaus, water, limoensap en -rasp.

 4. Verhit een koekenpan en bak de langoustines om- en om in de olie. Schep daarna over op een bord en kruid ze met peper en zout.

 5. Bouw de salade op een schaal. Begin met de veldsla en verdeel daar de mango, komkommer en langoustines over. Schenk de dressing er gelijkmatig over en garneer met rode peper en pinda’s.

Wil je het kookboek Groente! van Niven Kunz zelf aanschaffen? Je koopt ‘m voor € 24,99 bij de boekhandel of online. Bijvoorbeeld hier bij bol.comOns exemplaar van het boek hebben we gekregen en de exemplaren voor de winactie worden ter beschikking gesteld door Niven Kunz. Lees hier onze disclaimer. 

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer