Hollandse gehaktballen met een heerlijke jus

Samenwerking – De combinatie van bakken en braden doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus! Ik kwam tot de ontdekking dat ik daar nog helemaal geen recept voor op mijn blog heb staan, terwijl ik er zo enorm van hou op z’n tijd.

Het lekkerste vind ik de gehaktballen zelfs een dag later. Tijdens de lunch op een broodje met wat grove, Groningse mosterd. Dan zit ik met een grote grijns te eten! Maar vlak na het bakken zijn ze natuurlijk ook heerlijk, het liefst eet ik ze dan in combinatie met een stamppot zoals deze hutspot met aardappel, peen en uien.

Bakken & braden in de BK Bourgogne braadpannen

Een van mijn favoriete pannen in de keuken is deze Bourgogne braadpan van BK. Verkrijgbaar in verschillende formaten (20, 24 en 28 cm) en de mooiste kleuren. Denk aan ‘dusky pink’, ‘chili red’ en de nieuwe mooie kleur ‘olive green’.

De pan is gemaakt van gietijzer en is heel duurzaam én multifunctioneel. Je kunt erin bakken en braden, langzaam stoven, soepen in maken, brood in bakken en ik gebruik ‘m zelfs als frituurpan. Uniek aan de Bourgogne braadpan is dat het deksel aan de binnenzijde is voorzien van druipringen, hierdoor wordt het kookvocht gelijkmatig over het gerecht verdeeld en blijft je gerecht mals tijdens het stoven.

De pan kan daarnaast op alle hittebronnen, ook in de oven en op de barbecue. Behandel ‘m met liefde en je hebt een levenslange grote vriend op je fornuis staan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 500 gr rundergehakt (van goede kwaliteit, ik gebruikte het gehakt van het MRIJ rund), half-om-half gehakt kan ook
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 75 gr paneermeel
 • zout
 • zwarte peper
 • 1 el grove mosterd (bijvoorbeeld Groninger mosterd)
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl worcestershiresaus
 • koolzaadolie
 • 20 gr boter
 • 250 ml rund- of kalfsfond, verwarmd
 • 1 volle el ketjap manis

Wat je gaat doen voor de Hollandse gehaktballen

Bereiding: 10 minuten + Wachten: 30 minuten + Bakken & braden: 40 minuten

 1. Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, flinke snuf zout en peper, mosterd, uienpoeder, paprikapoeder en worcestershiresaus in een kom. Kneed door elkaar tot alles goed gemengd is.
 2. Verdeel het gehakt in 4 delen en draai er mooie ronde ballen van met vochtige handen. Ik wil altijd dat ze even groot zijn en daarom weeg ik het af. Iedere gehaktbal weegt circa 155 gram. Je kunt natuurlijk ook 8 kleinere gehaktballen maken. En die vochtige handen zijn heel belangrijk, want daarmee worden ze echt mooi rond.
 3. Leg de gehaktballen op een bord en zet deze 30 minuten in de koelkast. Door het koelen binden de ingrediënten en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
 4. Verhit je braadpan op middelhoog vuur (in mijn geval op stand 6 van 10) en schenk een scheutje koolzaadolie in de pan. Ik zet het vuur niet te hoog, omdat ik wil dat de gehaktballen rondom in een rustig tempo mooi bruin garen. Hierdoor worden ze ook malser. Tijdens het aanbraden draai ik de ballen regelmatig zodat ze niet alleen aan de ‘boven- en onderkant’ bruin worden, maar echt aan alle kanten. Daar ben ik net zo precies in als in het gewicht per gehaktbal ;-).
 5. Na ongeveer driekwart van het aanbraden (ongeveer na 10 minuten) voeg ik wat klontjes boter toe in de pan. Ik wil wel die lekkere botersmaak hebben, maar zo weet ik zeker dat de boter niet verbrandt. Verwarm in de tussentijd de fond in een ander pannetje.
 6. Als de gehaktballen rondom mooi bruin zijn, schenk ik de warme fond in de pan. Daar gaat ook de ketjap bij. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Keer de gehaktballen regelmatig.
 7. Haal de gehaktballen daarna uit de pan en houd ze warm, bijvoorbeeld onder aluminiumfolie. Zet het vuur hoog en laat de jus iets inkoken, tot ongeveer de helft. Daarna kan de temperatuur weer laag en de gehaktballen terug in de pan, verwarm ze nog iets door en je Hollandse gehaktballen zijn klaar om van te smullen!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus! Ik kwam tot de ontdekking dat ik nog helemaal geen gehaktballen recepten op mijn blog heb staan, terwijl ik er zo enorm gek op ben! Het lekkerste vind ik de gehaktbal een dag later, tijdens de lunch op een broodje met wat grove mosterd. Het liefst eet ik gehaktballen bij het avondeten met een stamppot zoals deze hutspot met aardappel, peen en uien. Lees snel hoe je de lekkerste gehaktbal maakt op www.francescakookt.nl

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met BK. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Hollandse gehaktballen met een heerlijke jus”

 1. Mmm ze zien er heerlijk uit! Ik zou graag willen weten waarom je koolzaadolie gebruikt, en kan ik ook een andere olie gebruiken?

 2. Er staat dat je het fond in een andere pannetje moet opwarmen. Wat is dat precies?

Reacties zijn gesloten.