3.94 van 107 stemmen

Hollandse gehaktballen met een heerlijke jus

1 uur 20 minuten
Hoofdgerecht
Hollands

De combinatie van bakken en braden doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen …

De combinatie van bakken en braden doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus! Ik kwam tot de ontdekking dat ik daar nog helemaal geen recept voor op mijn blog heb staan, terwijl ik er zo enorm van hou op z’n tijd.

Het lekkerste vind ik de gehaktballen zelfs een dag later. Tijdens de lunch op een broodje met wat grove, Groningse mosterd. Dan zit ik met een grote grijns te eten! Maar vlak na het bakken zijn ze natuurlijk ook heerlijk, het liefst eet ik ze dan in combinatie met een stamppot zoals deze hutspot met aardappel, peen en uien.

Voor het braden van deze gehaktballen heb ik de Bourgogne braadpan van BK gebruikt.

Ingrediënten

 • 500 gr rundergehakt, van goede kwaliteit, ik gebruikte het gehakt van het MRIJ rund, half-om-half gehakt kan ook
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 75 gr paneermeel
 • zout
 • zwarte peper
 • 1 el grove mosterd, bijvoorbeeld Groninger mosterd
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl worcestershiresaus
 • koolzaadolie
 • 20 gr boter
 • 250 ml rund- of kalfsfond, verwarmd
 • 1 volle el ketjap manis

Aan de slag!

 • Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, flinke snuf zout en peper, mosterd, uienpoeder, paprikapoeder en worcestershiresaus in een kom. Kneed door elkaar tot alles goed gemengd is.
 • Verdeel het gehakt in 4 delen en draai er mooie ronde ballen van met vochtige handen. Ik wil altijd dat ze even groot zijn en daarom weeg ik het af. Iedere gehaktbal weegt circa 155 gram. Je kunt natuurlijk ook 8 kleinere gehaktballen maken. En die vochtige handen zijn heel belangrijk, want daarmee worden ze echt mooi rond.
 • Leg de gehaktballen op een bord en zet deze 30 minuten in de koelkast. Door het koelen binden de ingrediënten en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
 • Verhit je braadpan op middelhoog vuur (in mijn geval op stand 6 van 10) en schenk een scheutje koolzaadolie in de pan. Ik zet het vuur niet te hoog, omdat ik wil dat de gehaktballen rondom in een rustig tempo mooi bruin garen. Hierdoor worden ze ook malser. Tijdens het aanbraden draai ik de ballen regelmatig zodat ze niet alleen aan de ‘boven- en onderkant’ bruin worden, maar echt aan alle kanten. Daar ben ik net zo precies in als in het gewicht per gehaktbal ;-).
 • Na ongeveer driekwart van het aanbraden (ongeveer na 10 minuten) voeg ik wat klontjes boter toe in de pan. Ik wil wel die lekkere botersmaak hebben, maar zo weet ik zeker dat de boter niet verbrandt. Verwarm in de tussentijd de fond in een ander pannetje.
 • Als de gehaktballen rondom mooi bruin zijn, schenk ik de warme fond in de pan. Daar gaat ook de ketjap bij. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Keer de gehaktballen regelmatig.
 • Haal de gehaktballen daarna uit de pan en houd ze warm, bijvoorbeeld onder aluminiumfolie. Zet het vuur hoog en laat de jus iets inkoken, tot ongeveer de helft. Daarna kan de temperatuur weer laag en de gehaktballen terug in de pan, verwarm ze nog iets door en je Hollandse gehaktballen zijn klaar om van te smullen!

Notities

 • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
 • Bereiding: 10 minuten + Wachten: 30 minuten + Bakken & braden: 40 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Reacties zijn gesloten.

3.94 from 107 votes (107 ratings without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer