Spaghetti bolognese – mijn versie

Ga voor de lol eens ‘spaghetti bolognese’ googelen en kijk wat voor foto’s je tegenkomt. Voornamelijk veel mooi opgemaakte bordjes met rode, goedgevulde tomatensauzen waar je direct trek van krijgt. Maar helaas, dat is geen bolognese. De traditionele bolognesesaus (die, jawel, uit Bologna komt) is namelijk echt een vleessaus. Waar zeker wel een hint van tomaat in zit en ook gevuld is met onder andere ui en bleekselderij, maar het is niet de rode pastasaus zoals we ‘m allemaal weleens gegeten hebben. Die ook heel lekker is trouwens! Mijn kinderen zijn er dol op, maar dit is de ‘vernederlandste’ versie.

Spaghetti Bolognese – het verschil tussen ragù en bolognese

Dan nog het verschil tussen een ragù en bolognese, is die er of zijn het dezelfde sauzen? Nou, het antwoord is beide. Voor zover ik het heb begrepen (maar vul me aan of corrigeer me als dat nodig is) zijn beide sauzen een ragù, maar de bolognese is de variant van ragù uit Bologna. En eigenlijk eet je die ook nooit met spaghetti, maar met tagliatelle, pappardelle of in een lasagne. Hoe platter de pasta, hoe beter de saus eraan hecht.

spaghetti bolognese

Dit is het verhaal in een notendop, waar nog veel meer over te vertellen valt natuurlijk, maar ik vind het tijd om te koken. We maken vandaag de spaghetti bolognese zoals ik ‘m het liefst maak, en da’s dus niet de echte ;-). Die ik dus wel met spaghetti maak, want dat vind ik lekker. En er zit meer in de saus dan normaal. Denk aan knoflook (dat is eigenlijk verboden), een bouillonblokje (hoe durf ik) en basilicum (op verzoek van mijn grootste kind). Waardoor dit dus ‘een variatie is op’ en zeker niet het originele recept. Maar lekker dat ‘ie is! En als je wat klassieker wilt koken, dan vind je hier mijn basisrecept voor ragù.

bolognese recept

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 3 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 300 gr wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • bakolijfolie
  • 500 gr gehakt (alleen rund of half rund/half varken)
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 volle el tomatenpuree
  • 2 blikken Mutti polpa (tomatenblokjes)
  • 300 ml rode wijn
  • 200 ml melk
  • 1 bouillonblokje (liefst deze paddenstoelen, maar rund kan ook)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl suiker
  • ½ tl nootmuskaat
  • handje verse basilicum, blaadjes fijngehakt
  • Parmezaanse kaas
  • om te serveren: spaghetti, tagliatelle, pappardelle of waar je zin in hebt (80 – 100 gr pasta per persoon)

Tip: De saus kun je ook perfect gebruiken voor een zelfgemaakte lasagne.

Wat je gaat doen voor mijn versie van de spaghetti bolognese

Bereiding: 30 minuten + Pruttelen: 3 – 5 uur

  1. Hak de uien, knoflook, wortel en bleekselderij helemaal fijn in de keukenmachine. Kan natuurlijk ook met de hand met een scherp koksmes, dan ben je alleen iets langer bezig.
  2. Zet in de tussentijd een grote braadpan op je kookplaat en verwarm op middelhoge stand. Schenk 2 eetlepels bakolijfolie in de pan en zet het vuur iets hoger. Rul het gehakt snel gaar, bestrooi tussentijds met zout en peper en schep daarna uit de pan.
  3. Zet het vuur lager, schenk weer 2 eetlepels bakolijfolie in de pan en voeg het fijngehakte groentemengsel toe met een snuf zout. Bak dit 10 minuten terwijl je regelmatig roert. Let op dat het niet bruin wordt, zet dan het vuur wat lager. Voeg de laatste minuut de tomatenpuree toe en bak deze mee.
  4. Schep het gehakt weer in de pan en schenk de polpa erin samen met de rode wijn en melk. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer de oregano, suiker en nootmuskaat erdoor. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat minstens 3 uur pruttelen met de deksel iets schuin op de pan. Roer regelmatig en proef ieder uur even. Voeg eventueel nog zout toe tussentijds als je vindt dat de saus het nodig heeft.
  5. Ik vind ‘m zelf het allerlekkerst na een uurtje of 5, maar als je wilt kun je al eerder eten. Roer 15 minuten voor tijd de fijngehakte basilicum door de saus en kook je pasta al dente. Schep de gewenste hoeveelheid bolognesesaus door je gekookte pasta en hussel door elkaar voordat je gaat serveren. Want er is één ding wat in mijn keuken ook echt verboden is en dat is pastasaus los (dus zo’n schep bovenop je gekookte pasta) serveren op het bord. Zo heeft echt nog nooit een Italiaan z’n pasta gegeten en lekkerder wordt het er ook niet van. Dus altijd eerst mengen, dan pas serveren ;-).
  6. Vergeet je spaghetti bolognese niet te garneren met geraspte Parmezaanse kaas en geniet!

Tip: Heb je bolognesesaus over? Vries die dan in porties in voor drukke dagen. Dan hoef je alleen nog wat pasta te koken en dan ben je klaar.

pasta bolognese

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Dit is mijn pasta recept voor een heerlijke spaghetti bolognese. Dit is dus niet de echte. Er zit meer in de saus dan normaal. Denk aan knoflook (dat is eigenlijk verboden), een bouillonblokje (hoe durf ik) en basilicum (op verzoek van mijn grootste kind). Geen originele pasta bolognese, maar wel super lekker! En perfect om te gebruiken voor lasagne. Lees het recept voor avondeten op mijn website francescakookt.nl #francescakookt Pasta recepten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Spaghetti bolognese – mijn versie”

  1. Wat een leuk verhaal en recept. Vraagje: wanneer voeg je het gehakt weer toe? Laat je dat ook 3-5 uur mee pruttelen?

      1. Ziet er goed uit, ga ik zeker een keer maken. Leuk verhaal ook erbij. Maar strict genomen bestaat Bolognese saus ook niet. Zal je in Italië niet op de kaart zien staan, ook in Bologna niet. Ze kennen daar alleen ragu

  2. Komt dicht in de buurt van hoe ik hem ken en heb geleerd van Italiaanse kennissen, de enige kruiden die ik gebruik zijn zout peper en laurier. Dat is de smaak zoals ik hem uit Italië ken. Tevens vind ik het heel veel toevoegen om de bleekselderij en wortel in kleine stukjes te snijden ipv fijnhakken/blender/keukenmachine. Geeft de saus meer structuur en door dit goed hard aan te bakken en daarna te ‘deglacen’ met de wijn krijg je een heerlijk stevige gecarameliseerde smaak. Ik hoor ook wel eens dat pancetta aan t begin gebruikt wordt bij het aanbakken van de groenten, heeft iemand daar ervaring mee?

  3. Heerlijk! Al 2x gemaakt en lekker veel dus ik maak er ook nog lasagne mee.
    1e keer was ik tomaten puree vergeten en heb ik die vervangen voor de wel aanwezige pittige paprika puree. Ook een aanrader!

  4. Je zei dat dit de tradiotionele recept is
    Ik vind alleen wel dat dit niet de traditionele versie is
    Italianen gebruiken hier geen knoflook voor dit recpet ool geen suiker oregano nootmuskaat en een boullion blokje.

    1. Nee, ik zeg juist dat dit niet het traditionele recept is. Quote: “We maken vandaag de spaghetti bolognese zoals ik ‘m het liefst maak, en da’s dus niet de echte ;-)”.

Reacties zijn gesloten.