4.34 van 3 stemmen

Cheeseburger met gekarameliseerde ui en koolsalade

1 uur 30 minuten
Hoofdgerecht
Vlees

Ik wilde een ultieme burger maken voor Vaderdag, een cheeseburger waar je gelijk je tanden in wilt zetten omdat ‘ie er zo waanzinnig uit ziet. Maar wat niet lukt, omdat de burger te dik is. Zo eentje ;-). Nou, het is gelukt hoor! Vandaag heb ik voor jullie een cheeseburger …

Ik wilde een ultieme burger maken voor Vaderdag, een cheeseburger waar je gelijk je tanden in wilt zetten omdat ‘ie er zo waanzinnig uit ziet. Maar wat niet lukt, omdat de burger te dik is. Zo eentje ;-).

Nou, het is gelukt hoor! Vandaag heb ik voor jullie een cheeseburger met gekarameliseerde ui en koolsalade in de aanbieding! Ik vertel je waar je heerlijke kant-en-klare burgers kunt bestellen, maar ook hoe je ze zelf maakt. En verder kun je ze in de pan garen of op de barbecue. Een cheeseburger waar je alle kanten mee op kunt dus!

Welke burgers kies je?

Voor het vlees heb ik me deze keer laten inspireren door het aanbod van Nice to Meat. Die ik al heel goed ken, vooral door het vlees van hun MRIJ koeien die bijna in mijn achtertuin grazen, maar ik had nog nooit burgers van ze gemaakt. Voor mijn test kreeg ik verschillende soorten burgers en gehakt thuis. Zoals de USA Black Angus burger, de Schotse Angus burger en de Hollandse MRIJ burgers van Piet. Alle drie van puur rundvlees en 160 gram per stuk (van 200 gram zijn ze er ook, maar dat is mij iets te veel vlees).

Alle burgers heb ik gebakken en getest en qua prijs-kwaliteit hebben de MRIJ burgers gewonnen bij ons thuis. Deze burgers zijn iets lager geprijsd (in vergelijking met hun collega burgers), zijn heerlijk sappig (met dank aan een hoger vetpercentage en dat is wat je wilt voor een burger), vol van smaak en het vlees komt van dichtbij. En dat vind ik ook een heel belangrijk aspect. Blijkbaar schijnen ze gemaakt te worden met een ‘geheim’ kruidenmengsel. Geen idee wat*, maar het smaakt top ;-).

*Alhoewel de ingrediëntenlijst wel een beetje helpt: rundvlees (MRIJ) (97%), lactaat, water, kaliumacetaat, zout, paprika, peper, gedroogde groenten (ui), foelie, dextrose, TARWEZETMEEL, gember, chili, koriander, aroma

Nog een tip voor als je deze cheeseburger vegetarisch wilt maken. Maak ‘m dan met deze bietenburgers en laat de bacon weg. Ik heb deze burgers ook getest en vond ze erg lekker van smaak, fijne structuur ook.

Wil je liever zelf je burgers maken?

Zelf je burgers maken? Dat kan natuurlijk ook en is makkelijker dan je denkt. Uit 500 gram rundergehakt haal ik 4 burgers. De truc is om vooral niet te kneden, zoals je misschien gewend bent van het maken van gehaktballen. Wat je doet is alleen het vormen van burgers uit het gehakt, dit kan met de hand of met een hamburgerpers. Burgers krimpen tijdens het bakken, dus als je wilt dat ze perfect op je broodje passen dan moet je ze iets groter maken. Daarna leg je ze op een bord in de koelkast om goed te koelen (liefst een paar uur) totdat je ze gaat gebruiken. Vlak voor het bakken bestrooi ik ze licht met zout. Peper doe ik pas bij het doorgaren.

Ik bak ze het liefst direct uit de koelkast, want dan lijken ze hun vorm beter te behouden. Je kunt ze in een koekenpan bakken, in een grillpan of op de barbecue. Ik heb de technieken hieronder voor jullie uitgeschreven. En voor alle technieken geldt: bak je burgers direct vanuit de koelkast, laat ze rustig bakken en niet constant draaien en ga er niet op lopen drukken met een spatel of iets, want dan druk je alle sappen eruit.

1. Bakken in een koekenpan

Verhit een koekenpan tot middelhoog en schenk een scheutje koolzaadolie in de pan. Bak de burgers in circa 4 – 5 minuten per kant rondom bruin en gaar terwijl je ze een keer omdraait. Daarna zet je het vuur lager en leg je de deksel op de pan. Dit is de tijd waarin ze rustig kunnen doorgaren vanbinnen. En dit is ook het moment waarop je je kaas bovenop legt zodat deze rustig kan smelten. Dat doorgaren doe ik altijd een beetje op gevoel, zo’n 8 minuten ongeveer, maar je kunt ook een kerntemperatuurmeter gebruiken. Bij een kern van 68 – 70 graden is je burger helemaal gaar (well done). Bij een kern van 60 – 62 is de burger medium rare. De laatste is voor mij een ideale temperatuur bij gebruik van goed rundergehakt.

2. Bakken in een grillpan

Bij een grillpan gebruik je bijna dezelfde tactiek als in de koekenpan. Het enige wat ik verander is dat ik de burger licht invet met koolzaadolie voordat ‘ie in de hete grillpan gaat. Vervolgens op middelhoog vuur grillen tot er grillstrepen verschijnen en daarna op laag vuur doorgaren (zie voor het vervolg de stappen van koekenpan). Als je geen deksel hebt bij je grillpan, kun je aluminiumfolie gebruik om je pan af te dekken.

3. Grillen op de barbecue

Een burger grillen op de barbecue blijft toch wel mijn favoriete bereiding! Als ik snel burgers wil eten, gebruik ik de koekenpan en als ik iets meer de tijd heb dan gaat de barbecue aan. Dan kan ik mooi de broodjes afgrillen op het rooster en alles krijgt zo’n heerlijke, rokerige smaak.

Ik zorg altijd voor een direct en indirect deel op de barbecue. Eerst grill ik de burgers op 200/210 graden om en om tot ze aan de buitenkant volledig dichtgeschroeid zijn en mooie grillstrepen hebben. Ook hier circa 4 – 5 minuten per kant en als ik ze omdraai (max 2 keer), draai ik de burgers een kwartslag voor het welbekende ruitjesmotief. Daarna verplaats ik ze naar het indirecte deel waar ze verder kunnen doorgaren. Als je ook nog kaas wilt toevoegen is dit het moment. Zorg wel even voor een druipbakje of aluminiumfolie eronder, want met genoeg kaas is dat wel nodig. Het doorgaren kun je op gevoel doen, of je gebruikt een kerntemperatuurmeter. De temperaturen vind je hierboven bij de bereiding in de koekenpan.

Terwijl de burgers indirect aan het garen zijn, grill ik nog altijd even de hamburgerbroodjes af op het rooster en eventuele andere ingrediënten die er nog op gaan (denk aan gegrilde groenten). Als ik toppings reeds voorbereid heb (denk aan de gakarameliseerde uien uit dit recept), dan plaats ik die in een vuurvast bakje of pannetje op het indirecte deel zodat het daar rustig kan opwarmen. Zo is alles tegelijkertijd klaar voor je cheeseburger.

Ingrediënten

 • 4 runderburgers, zelfgemaakt of deze MRIJ burgers
 • koolzaadolie als je gaat bakken in een pan, zonnebloemolie als alternatief
 • 4 plakjes (kalkoen)bacon
 • 40 gr geraspte cheddar kaas
 • 40 gr geraspte gruyère kaas
 • 4 briochebollen zelfgemaakt volgens dit recept of gekocht
 • 50 gr wortelrasp/julienne
 • 50 gr rode kool, fijngehakt
 • 1 el mosterd
 • 1 tl ciderazijn
 • zout
 • zwarte peper
 • 4 el van je favoriete barbecuesaus, deze royal umamisaus ging op mijn burger, geniaal lekker
 • 4 el gekarameliseerde rode uien, hier vind je het basisrecept ervoor, gebruik alleen rode uien, laat de masala eruit en voeg de optionele ciderazijn toe
 • 8 plakjes augurk

Aan de slag!

 • Bak de burgers volgens de gewenste methode zoals hierboven omschrijven.
 • Bak ondertussen in een tweede pan, zonder vet, de plakjes bacon krokant. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
 • Top de burgers tijdens het doorgaren af met de geraspte kaas zodat deze lekker kan smelten.
 • Snijd in de tussentijd de briochebollen door en grill de binnenkanten af tot deze goudbruin en krokant zijn.
 • Tip: Je kunt de briochebollen ook eerst besmeren met een laagje boter voordat je ze gaat grillen. Deze tip las ik ooit bij BBQ Junkie en het voegt echt iets toe heb ik ervaren.
 • Meng de wortelrasp en fijngehakte kool in een kommetje met de mosterd, ciderazijn, snufje zout en zwarte peper.
 • Besmeer de onderkant van de burger met een laagje saus en beleg met de koolsalade. Hierop komt de burger met de gesmolten kaas. Top af met gekarameliseerde uien, 2 plakjes augurk en plakjeuitgebakken bacon per burger. Leg de bovenkant van de briochebol erop en steek er eventueel een prikker in zodat de burger goed blijft staan. Serveer direct.

Notities

 • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
 • Voorbereiding (gekarameliseerde uien): 60 minuten (of begin in de ochtend vast als je ook zelf je briochebollen maakt) + Bereiding in de koekenpan: 30 minuten of Bereiding op de barbecue: circa 45 minuten inclusief aansteken.

Geniet van deze heerlijke cheeseburger!

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Voor dit recept heb ik producten gebruikt die ik gratis heb gekregen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)