Ik ga ‘beter eten’ in januari, doe je mee?

Zoals jullie weten doe ik niet (meer) aan detoxen, sapjes of superfoods. Ik geloof veel meer in een structurele balans in je voedingspatroon. Zorg ervoor dat je eten in 80% van de gevallen goed voor je is en dan mag je die andere 20% best eens snoepen. Dat beter eten …

Zoals jullie weten doe ik niet (meer) aan detoxen, sapjes of superfoods. Ik geloof veel meer in een structurele balans in je voedingspatroon. Zorg ervoor dat je eten in 80% van de gevallen goed voor je is en dan mag je die andere 20% best eens snoepen. Dat beter eten hou ik redelijk vol, behalve in december. Laat ik het maar eerlijk zeggen…ik ging weer helemaal los afgelopen maand.

Geen reden voor mij trouwens om dan vol op dieet te gaan in januari. Ik ga gewoon weer wat rustiger aan doen door middel van voedzame ontbijtjes, salades als lunch en veel groenten en wat minder vlees tijdens het avondeten. Koppel dat aan iets meer bewegen en voordat je het weet gaat het weer helemaal goed. Voor mij persoonlijk is het ook heel essentieel, omdat januari een hele belangrijke maand is voor me. Het boekmanuscript moet af en dat gaat me veel energie kosten. Ik houd dat alleen vol als ik goed eet en voldoende rust krijg.

salade-met-farro-en-gerookte-makreel-1-680x450

De goede voornemens voor januari

#1 – Geniet vaker van groente en fruit
Groente en fruit zitten vol goede voedingsstoffen. Voeg daarom aan je lunch of avondmaaltijd een extra groentesoort toe. Of fruit aan je ontbijt, dan begin je de dag goed.

#2 – Een dagje zonder vlees
Wissel vlees eens af met andere eiwitten. Denk aan vis, ei, peulvruchten en vleesvervangers, zoals tofu.

#3 – Voedingsvezels, super belangrijk
Vezels zitten in groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Ze zorgen ervoor dat je darmen optimaal werken en dat je minder snel trek krijgt.

#4 – Ga voor goede vetten
Vette vis, zoals haring, zalm en makreel, maar ook avocado en noten zitten boordevol goede vetten die je lichaam goed kan gebruiken.

#5 – Lekker variëren
Eet je vaak hetzelfde? Dan kan je lichaam belangrijke voedingsstoffen missen. Varieer wat vaker. Zo krijg je verschillende vitaminen en mineralen binnen.

#6 – Kook wat vaker zelf
Gebruik hiervoor verse producten en kruiden. Dit geeft extra smaak aan je maaltijd. Het is niet alleen lekker, maar ook verrassend makkelijk.

AH-gezond-beter-eten-francesca-kookt-2

Inspireer me met jouw tips en recepten!

Dat beter eten is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Eigenlijk houd ik me daar al prima aan, vooral als het gaat om punt 5 en 6. Maar dat zal jullie niet verbazen. Wat vinden jullie ervan, is dit ook makkelijk in te passen in jouw dagelijkse maaltijden? En zijn er nog andere tips die je me zou willen geven. Oftewel, hoe maak jij bepaalde gerechten net even iets gezonder?

Laat het me zeker even weten, want ik ga namelijk de komende weken aan de slag hiermee. Er zijn al best veel dingen die ik goed doe, maar het kan net even beter. Zo wil ik meer tijd voor mijn ontbijt nemen en voeg daar vaker ei en groenten aan toe. Probeer regelmatig te lunchen met groenten, voedingsvezels, vis en noten en vervang het vlees meer dan normaal tijdens het avondeten. Mijn bevindingen zal ik aan het einde van de maand delen. Daar komen uiteraard ook een aantal heerlijke recepten bij!

Zo, en dan ga ik nu even een heerlijke cracker met ei en gerookte zalm eten!

AH-gezond-beter-eten-francesca-kookt-3

Credits foto’s Francesca: Wendy van Bree Fotografie.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)