Côte de Boeuf uit de oven met kruidenolie

Côte de Boeuf is voor een echte vleesliefhebber als ik een waar feest. Dit is toch wel ongeveer het mooiste stuk vlees waarmee je kunt werken en het is verrassend makkelijk klaar te maken thuis. En dan kook ik het liefste met vlees van Piet. De roodbonte koeien van Piet van den Berg grazen bij ons om de hoek, in Berkel en Rodenrijs en zijn denk ik de meest verwende koeien van Nederland. En dat zorgt voor prachtige kwaliteit vlees waar ik graag even voor om rij.

Wat je nodig hebt voor 6 personen:
Een heel mooi stuk Côte de Boeuf van 750 gram
1dl olijfolie extra vergine
2 tenen knoflook
4 takjes rozemarijn
4 takjes salie
zeezout
versgemalen zwarte peper 
roomboter

Wat je gaat doen:
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat bereiden. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe de knoflook, rozemarijn blaadjes, salie blaadjes en olijfolie in de keukenmachine en maal deze fijn tot een kruidenolie. Breng op smaak met peper en zout. 

Neem een grote braadpan en verhit hier 2 eetlepels roomboter in. Bak het stuk Côte de Boeuf rondom aan totdat het vlees een mooie goudbruine kleur heeft. 

Leg het stuk vlees in een braadslee en giet hier de kruidenolie overheen. Zorg dat het vlees helemaal bedekt is met de olie, smeer het helemaal in met je handen. Zet het vlees 15 minuten in de voorverwarmde oven, dan wordt het prachtig rosé gegaard.  Wil je de kerntemperatuur goed checken, maak dan gebruik van een vleesthermometer. Haal het vlees daarna eruit en laat het circa 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Snijd het vlees in mooie plakken en serveer. Lekker met Toscaanse frietjes en een salade van radicchio en rucola.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Côte de Boeuf uit de oven met kruidenolie”

  1. Ha Bert, de cote de boeuf was onderdeel van het Italiaanse kerstmenu van vorig jaar en dat bestond uit 5 of 6 gangen. Vandaar dat ik de vleeshoeveelheid had aangepast. Dit was meer dan voldoende. Als je alleen dit gerecht eet dan zou ik uitgaan van 250-300 gram per persoon, want je eet er ook vaak bijgerechten bij.

   1. Tussen 50 en 55 graden zit een wereld van verschil! Koop een goede kerntemperatuurmeter. Meer dan zijn geld waard. Tijdens het rusten neemt de temperatuur in de kern nog iets toe. Bij 50 graden uit de oven halen is saignant-à point, dus nog behoorlijk rood, 52 graden slaat de garing door naar rosé, bij 55 graden is de côte al bien cuit, dus verder dan medium. Dit vlees kan je haast niet verpesten (ik eet het graag rauw), maar het mooiste resultaat op tafel geeft volgens mij die 52 graden.

 1. Dit recept van de cote de boeuf lijkt me heerlijk. Vraagje, kan ik hier gewone cote de boeuf voor gebruiken of moet hij dry Aged zijn.?

  1. Dat ligt eraan, heb je er een groot stuk van of kleinere delen? Bereidingswijze van een groot braadstuk zou ik even checken bij je slager, die heb ik nog nooit zelf in z’n geheel bereid dus ik twijfel om je goed hierover te kunnen adviseren.

 2. Hoi! Ik heb een stuk van 1.5 kg.
  Hoelang moet dit in de oven nadat ik het heb aangebraden? Moet ik het recept verdubbelen?
  Of moet je elke x bekijken of de kerntemperatuur 52 graden is?