Jamie’s american pancakes

Ontbijten met pannenkoeken is echt heel erg leuk. Vooral als je kinderen hebt. Je moet die ogen zien als je zegt dat je pannenkoeken aan het bakken bent! Nou zijn de ochtendpannenkoeken bij ons wel iets anders dan de avondpannenkoeken. ’s Ochtends maken we namelijk American pancakes.

Pannenkoeken versus pancakes

Ja, je gebruikt voor allebei bloem en melk. En ja, je bakt ze allebei in een pan. Maar de een is dunner en groter en de ander is kleiner, dikker en heerlijk romig qua smaak. Het kleine formaat is heel geschikt voor het ontbijt. En sneller om te maken, want er passen er (bij mij) 3 in een grote koekenpan.

Als basis voor mijn American pancakes gebruik ik een recept van Jamie Oliver. Ik heb al veel recepten uitgeprobeerd, maar ik vind zijn versie er nog steeds bovenuit steken. Ik heb deze wel wat aangepast naar mijn eigen inzicht en ik varieer met toppings. Want dat is het leuke van pancakes. Omdat ze zo dik zijn, kun je ze met van alles beleggen als ze in de pan liggen. De topping verdwijnt in het beslag en wordt lekker meegebakken. Zo is iedere pancake weer een verrassing qua inhoud. Maar eet ze vooral ook gewoon naturel! Lekker met ahornsiroop. Yum, ik krijg er nu alweer zin in.

Jamie's american pancakes_2

Wat je nodig hebt voor circa 12 pancakes

– 4 scharreleieren
– 160gr tarwebloem
– 8gr bakpoeder
– 190ml volle melk
– 1 mespunt zout
– roomboter om in te bakken

Wat je gaat doen

Splits de eieren in 2 bakjes waardoor je een bakje met eidooiers en een bakje met eiwitten overhoudt. Neem een grote kom en meng hier de bloem en bakpoeder in. Klop de melk en eidooiers hier met een garde doorheen.

Klop in een andere kom de eiwitten stijf met het zout totdat je pieken kunt vormen. Spatel daarna het eiwit luchtig door het beslag.

Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan, zet het vuur medium hoog. Schep met een kleine soeplepel een lepel beslag in de pan en smeer dit eventueel nog een beetje uit met de onderkant van de lepel. Als je pan groot genoeg is, kun je 3 kleine pancakes tegelijk bakken.

Je kunt de pancake naturel bakken of beleggen. Daarvoor leg je een topping naar keuze op de nog rauwe kant van de pancake. Als de andere zijde mooi goudbruin gekleurd is, draai je de pancake om en dan wordt ook de zijde met de vulling gebakken.

Jamie's american pancakes_3

Ideeën voor de vulling:
– blauwe bessen en chiazaad
– verse stukjes ananas en kokos
– plakjes aardbei
– plakjes banaan met geroosterd amandelschaafsel
– raw cacao nibs of gewoon pure hagelslag
– stukjes mais > echt heel lekker! Zeker met ahornsiroop erover.
– bacon
– geraspte kaas

Jamie's american pancakes_4

Serveer de pancakes met ahornsiroop, stroop, poedersuiker of witte basterdsuiker.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Jamie’s american pancakes”

  1. Heerlijk, ik ben echt dol op American Pancakes voor het ontbijt! Leuk hoe je zo varieert met de toppings, ik doe er eigenlijk standaard kaas of chocolate chips doorheen, maar bessen met chiazaad lijkt me ook heerlijk1

    1. Lekker hè! Ja, je kunt er echt vanalles op doen. Bessen met chiazaad zijn een toppertje, lekker met ahornsiroop erover. Yum! Ik bedacht me net dat banaan met geroosterde amandelschaafsel ook heel lekker is. Die ga ik er nog even bij zetten zo 🙂

  2. Bedankt voor het recept. Waren erg lekker. Ik had er ’s ochtends een berg gemaakt en ’s avonds hebben we de overgebleven pancakes in de broodrooster opgewarmd. Ideaal!

  3. Met karnemelk ipv melk zijn ze wat mij betreft nog net iets lekkerder. En nee, daar worden ze niet zuur van

  4. Eerste keer gemaakt ik met fruit en voor mijn dochter met wat kaas. Prima bevallen wordt een blijvertje?

  5. Het recept was fantastisch. Het duurt wel iets langer doordat je de eieren scheidt, maar het is het echt waard. Ik heb ook wat meer bloem en melk gebruikt.

Reacties zijn gesloten.