5 van 1 stem

Winter wonderland cake

1 uur 20 minuten
Gebak
Kerst

De aanloop naar de kerstdagen heeft altijd iets magisch. Donkere dagen die vragen om kaarslicht en een versierd huis met lampjes en leuke kerstaccessoires, ik hou er enorm van! Vooral ook omdat ik dan in die gezelligheid lekker kan gaan bakken. Deze winter wonderland cake doet me denken aan besneeuwde …

De aanloop naar de kerstdagen heeft altijd iets magisch. Donkere dagen die vragen om kaarslicht en een versierd huis met lampjes en leuke kerstaccessoires, ik hou er enorm van! Vooral ook omdat ik dan in die gezelligheid lekker kan gaan bakken.

Deze winter wonderland cake doet me denken aan besneeuwde bergtoppen, warme chocomel en lekker bij een knapperend haardvuur opwarmen. Door alle kerstdecoraties in de kleuren groen, wit en rood krijg je een instant kerstgevoel en het kost amper moeite! De basis is een lekkere vanillecake die in een ronde vorm is gebakken. Zo krijg je gelijk een taartidee en met het glazuur maak je je eigen sneeuwlandschap.

Voor de ‘sneeuw’ op  deze winterse cake maakte ik handig gebruik van de kant-en-klare glazuur van Dr. Oetker. Je legt de verpakking 5 minuten in heet water en vervolgens is het glazuur klaar voor gebruik! Geen gedoe met water en poedersuiker, dit is altijd goed. Daarnaast staan er glinsterende kerstbomen op de cake die ik bij Xenos vond en de zuurstokjes geven een gezellig noordpool accent aan de cake. Die koop je trouwens bij HEMA net als de hulstblaadjes. Je kunt dus ook best een keer niet-eetbare decoratie voor je taart gebruiken als dat een mooi effect geeft. Pas wel op met het type materiaal zodat het voedselveilig blijft.

Genoeg gekletst, ik vind het tijd om te gaan bakken! Ik ben nu al razend benieuwd naar jullie winter wonderland cakes!

Ingrediënten

  • 250 gr roomboter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 200 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 4 eieren
  • 3 eidooiers
  • 60 ml melk
  • 1 tl vanille extract
  • 25 gr maïzena
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 285 gr suiker
  • 2 - 3 zakjes Dr. Oetker Glazuur wit
  • decoratie: Dr. Oetker Zachte parels, kerstboompjes, kerstfiguurtjes van bakken.nl, zuurstokjes en chocolade hulstblaadjes

Ook nodig

  • ronde (spring)vorm van 24 cm

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor 175 graden (hetelucht) en bekleed de bodem van een ronde vorm met bakpapier.
  • Vet de vorm goed in met roomboter en bestuif met bloem.
  • Klop de eieren en eidooiers los met 30 ml melk en het vanille extract.
  • Zeef de 200 gr bloem met de maïzena, het zout en bakpoeder 3 keer om het goed te mengen. Mix het bloemmengsel daarna op lage snelheid met de suiker.
  • Klop de 250 gr boter erdoor op middelhoge snelheid en voeg dan de rest van de melk toe. Klop dit een paar minuten en schraap dan het beslag los van de kom met een spatel.
  • Mix vervolgens op lage snelheid het eimengsel er in 3 delen doorheen. Zorg dat je elke keer de wanden van de kom goed schoon schraapt zodat alles goed mengt.
  • Schep het beslag in de vorm en bak de cake in 50 - 55 minuten goudbruin en gaar. Controleer dit met een satéprikker.
  • Tip: Je kunt de cake al tot 2 dagen eerder bakken en op het laatste moment decoreren. Laat ‘m wel even op kamertemperatuur komen voordat je gaat aansnijden.
  • Laat de cake afkoelen en bereid het glazuur zoals aangegeven staat op de verpakking. Strijk het glazuur op de taart glad met een mes en laat het aan de zijkanten iets over de randen lopen.
  • Decoreer naar wens met alle kerstdecoratie en bewaar de cake in de koelkast tot gebruik.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 cake met een diameter van 24 cm.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 55 minuten + Afkoelen + Decoreren: 10 minuten.
  • Tip: Je kunt de cake al tot 2 dagen eerder bakken en op het laatste moment decoreren. Laat ‘m wel even op kamertemperatuur komen voordat je gaat aansnijden.

Deze winter wonderland cake was prachtig om te zien en heerlijk van smaak. Wederom een winnaar volgens ons testteam!

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca