Kindertraktatie: De cupcake rups

Vorige week werd mijn kleine jongen 2. En dan wordt er getrakteerd op de crèche. Natuurlijk voel ik dan wat lichte druk over het type traktatie waar ik mee in de groep verschijn. The Mr. hielp daar ook nog even aan mee. Want toen ik zei dat ik een smarties …

Vorige week werd mijn kleine jongen 2. En dan wordt er getrakteerd op de crèche. Natuurlijk voel ik dan wat lichte druk over het type traktatie waar ik mee in de groep verschijn. The Mr. hielp daar ook nog even aan mee. Want toen ik zei dat ik een smarties taart wou maken en hem het plaatje liet zien, keek hij me een beetje meewarig aan en zei de enorm stimulerende woorden “oh, maar jij kan toch wel beter?”.  

Gelukkig is er Pinterest en daar kwam ik op een gegeven moment een plaatje tegen van een rups in de vorm van cupcakes. Briljant idee, want het ziet er fantastisch uit en is niet al te complex om te maken. Mits je de voorbereiding goed doet. Bedenk van te voren goed waar je het gezichtje en de pootjes van maakt, zodat wanneer je bezig bent alles al voorhanden is. En succes verzekerd! Voor deze ene keer laat ik zelfs een foto zien van mijn kleine jongen met zijn traktatie, zelfs hij was onder de indruk 😉

Wat je nodig hebt voor een traktatie aan 24 kinderen:
2 cupcake bakblikken (12 cupcakes per blik)
24 gekleurde papieren muffin bakjes
250gr roomboter
250gr fijne suiker
4 scharrel eieren
250gr zelfrijzend bakmeel
4el volle melk
4el discodip

voor de boter crème:
papieren spuitzak met een grote tip
4el room
1tl vanille extract
snufje zout
300gr roomboter
300gr poedersuiker

voor de versiering:
2 blauwe (of andere kleur) lolly’s
buigbare zure regenboogkabels in verschillende kleuren
‘pizza’ foam gum of ronde snoepjes 
dubbelzijdig tape
(Ik heb alle snoepjes van lookoLook gekocht, niet de bedoeling om hier reclame voor te maken, maar wel om jullie op weg te helpen 😉

Belangrijk: zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn voordat je begint!

Wat je gaat doen:
Stap 1 – Cupcakes bakken:
Verwarm de oven voor op 175gr en zet de 2 bakblikken klaar met in ieder gat een papieren bakvormpje. 

Snijdt de boter in kleine blokjes en doe deze in een grote schaal. Mix met een handmixer de boter terwijl terwijl je beetje voor beetje de suiker erbij doet. Blijf mixen totdat je een romige boter hebt. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe en blijf mixen. Je krijgt hierdoor een luchtig beslag. 

Dan voeg je beetje bij beetje het zelfrijzende bakmeel toe terwijl je blijft mixen. En als laatste de melk. Hierna mix je nog een minuutje goed door en dan is het beslag klaar. Spatel de discodip er rustig door totdat het goed gemengd is. 

Vul daarna met een lepel de papieren bakvormpjes voor 2/3 vol. Zet de 2 bakblikken in de oven voor 15-20 minuten. De cupcakes zijn gaar als je er een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt. Haal ze daarna uit de oven en zet ze op een rooster om af te koelen. Stel dat je cupcakes iets te bol zijn geworden, leg er dan heel eventjes een snijplankje op. Dan zijn ze zo weer plat.

Laat de cupcakes goed afkoelen.

Stap 2 – Boter crème maken:

Terwijl de cupcakes aan het afkoelen zijn, kun je de boter crème maken. Zet deze na bereiding niet in de koelkast, want dan wordt het hard en is het niet goed werkbaar meer in de spuitzak. Dus stel dat je ‘s avonds de cupcakes maakt en ze ‘s ochtends wilt versieren. Laat dan de boter crème afgedekt op het aanrecht staan.

Meng de room, vanille extract en zout in een klein kommetje door elkaar. Neem een grote kom en doe hier de roomboter (in blokjes) in. Mix deze zacht en luchtig met de handmixer. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf mixen (en ja, dan wordt je hele aanrecht wit, bij mij wel in ieder geval). Als alle suiker is toegevoegd voeg je het roommengsel toe en mix je nog een minuut of 3-4 door, totdat je een mooie romige en fluffy crème hebt.

Doe de crème in een spuitzak. Ik zet de spuitzak altijd in een maatbeker en dan kan ik ‘m goed vullen. Vervolgens hou ik met 1 hand de onderkant vast en ik draai met de andere hand de bovenkant dicht. Zo kun je druk uitvoeren aan de bovenkant en met je onderste hand rustig knijpen zodat de crème uit de spuitmond komt. Houdt de spuitmond recht boven de cupcake en spuit van buiten naar binnen een mooie toef erop. Let op: maak de toefjes pas als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld!

Stap 3 – Het versieren:
Neem een grote schaal en leg hierop een stuk of 16 cupcakes op hun zijde in de vorm van een rups. Het hoofd van de rups maak je van een rechtop staande cupcake. Maak hier een extra grote toef op met de boter crème. 

De pootjes maak je van stukjes buigbare zure kabels. Plak deze met een klein stukje dubbelzijdig tape vast aan de papieren vormpjes (links en rechts). Pas wel op met het eten dat de kids geen stukjes tape in hun mond stoppen! 

Het gezichtje maak je als volgt:
– Maak een mond van een dun gesneden stukje zure kabel. Dit is makkelijk buigbaar dus dan kun je er een lachend mondje van maken
– De neus maak je van een klein rond snoepje
– De ogen heb ik gemaakt door rondjes uit te knippen uit de pizza foam gums. Je kunt hiervoor ook andere ronde snoepjes gebruiken
– De 2 lolly’s steek je bovenin het ‘hoofd’ als 2 voelsprieten

En tada! Je cupcake rups is klaar 🙂 Veel plezier met trakteren!

Met dank aan Cupcake Recepten voor de basis receptuur voor de cupcakes en boter crème.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer