Koolsalade met gerookte kip en citrus

Het is iedere week weer een uitdaging om thuis te varieren met lunchgerechten. Als je minder brood wilt eten tijdens deze maaltijd dan zijn salades een geweldig alternatief. En het mooie is, je kunt blijven verrassen, want er zijn zoveel combinaties mogelijk. Zoals bijvoorbeeld deze koolsalade met gerookte kip en …

Het is iedere week weer een uitdaging om thuis te varieren met lunchgerechten. Als je minder brood wilt eten tijdens deze maaltijd dan zijn salades een geweldig alternatief. En het mooie is, je kunt blijven verrassen, want er zijn zoveel combinaties mogelijk. Zoals bijvoorbeeld deze koolsalade met gerookte kip en citrus. Je kunt de salade thuis eten of meenemen naar kantoor. Om dit zo efficiënt mogelijk klaar te maken in de ochtend zorg je ervoor dat alle groenten de avond ervoor zijn gesneden en dat je de partjes al uit de citrusvruchten hebt gehaald. Je hoeft ‘s ochtends dan alleen nog maar alles te mengen met de kip en de dressing te maken.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

– 1/2 witte kool
– 2 stengels bleekselderij
– 4 lente uien
– 1 gerookte kipfilet
– 3 sinaasappels
– 1 limoen
– 2tl mosterd
– 2tl honing
– 1tl gedroogde dragen
– 4el olijfolie
– zwarte peper
– zeezout
– 1el geroosterde pijnboompitten

Wat je gaat doen

Snijd de kool fijn met een groot mes of met behulp van de keukenmachine. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en de lente ui in dunne ringetjes. Doe dit bij elkaar in een saladeschaal. De gerookte kipfilet snijd je in stukjes en die gaat ook bij de groenten.

Rasp de halve schil van de limoen en 1 sinaasappel boven de schaal. Neem vervolgens 2 sinaasappels en de limoen en haal hier de partjes uit. Dit doe je door de vruchten doormidden te snijden en daarna met een scherp mesje langs alle vliesje te snijden. Je kunt daarna de partjes vruchtvlees er zo uit wippen met het mesje boven de schaal. Pak een schaaltje en knijp met je hand stevig de overgebleven schillen uit hierboven zodat je het resterende sap opvangt. Pers de laatste sinaasappel uit en doe dit sap er ook bij.

Voeg de mosterd, honing en dragon toe aan het sap en klop dit tot een dressing. Schenk de olijfolie in een straaltje erbij terwijl je blijft kloppen totdat het volledig vermengd is met elkaar. Breng de dressing op smaak met peper en zout en schenk over de salade heen. Meng alles goed door en laat een half uurtje staan totdat alle smaken met elkaar verenigd zijn.

Strooi de pijnboompitten erover en serveer de salade als lunch of lichte maaltijdsalade in de avond.

Koolsalade met gerookte kip en citrus_2

Wat doe je met de restjes

– Gebruik de andere helft van de kool ‘s avonds of de dag erna voor een roerbakgerecht.
– Die bleekselderij kun je helaas nooit per 2 stengels kopen. Eet de andere stengels zo rauw op als tussendoortje (hartstikke gezond voor je), gebruik ze als basis voor een pastasaus met wortel en ui of maak er een soepje van.

Met dank aan de Minibijbel Koolhydraatarme Recepten voor de inspiratie.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca