Limoen basilicum ijs

Vinden jullie ook niet dat een van de fijnste dingen van de zomer ijs eten is? Zeker als het goed warm is gaan er bij mij in ieder geval met gemak een paar van die verkoelende, smaakvolle bollen in. En ik ben dol op een heleboel smaken, maar ik vind het vooral erg leuk om telkens weer nieuwe smaken te ontdekken. Gelukkig hebben ze bij mijn favoriete Italiaanse ijssalon in Haarlem (Garonne) ook heel veel verschillende smaken waar vaak nieuwe bij komen. Zo at ik er laatst limoen basilicum ijs en dat was zo lekker dat ik besloot deze thuis na te maken.

Roomijs kun je namelijk vrij gemakkelijk zelf met óf zonder ijsmachine maken. Zoals ik al eerder vertelde in dit artikel over de basis van zelf ijsmaken. Dit limoen basilicum ijs hebben we gemaakt met de ijsmachine en het resultaat was zeer geslaagd. Een heerlijk romig maar toch luchtig ijs met de subtiele en frisse smaken van de limoen en basilicum. Om het af te maken hebben we het ijs geserveerd in de nieuwe ijskommetjes van Le Creuset, die vinden we zelf namelijk helemaal leuk.

Wat je nodig hebt voor 1 liter ijs

 • 250 ml volle melk
 • 15 blaadjes basilicum
 • 250 ml slagroom (geen light variant of dergelijks)
 • 4 eidooiers (maat L)
 • 75 gr witte basterdsuiker
 • schil van 2 limoenen
 • sap van 1 limoen

Wat je gaat doen

Bereidingstijd 30 min + 30 min afkoelen + 45 min in de ijsmachine

1. Verwarm de melk au bain-marie tot ongeveer 70 graden. Scheur terwijl de melk verwarmt de basilicumblaadjes erboven.

2. Mix in een kom de eidooiers samen met de suiker tot een gelige, dikke massa. Zorg dat de suiker volledig is opgelost. Schenk vervolgens al roerend het eimengsel bij de melk. Zet het vuur hoger en verwarm dit geheel ook au bain-marie tot de eidooiers gaan binden (bij 82 graden).

3. Blijf goed roeren en zodra de eidooiers gebonden zijn mag het geheel van het vuur. Als je extra luchtig ijs wil, kun je het nu nog met de mixer kloppen. Zet het geheel in de koelkast om goed af te laten koelen.

4. Klop als dit is afgekoeld de slagroom lobbig tot stijf en meng dit door het mengsel uit de koelkast.

5. Voeg nu de limoenrasp en sap toe. Nu kun je ook proeven of je eventueel nog wat extra limoen of basilicum zou willen in het ijs.

6. Giet het ijs in de ijsmachine. Het duurt 30-45 minuten voordat het ijs de juiste structuur heeft. Bewaar daarna afgedekt in de vriezer.

7. Wil je het ijs zonder ijsmachine maken? Zet het roomijsmengsel dan in een platte bak in de vriezer. Roer gedurende 2 – 3 uur om de 30 minuten door om ijskristallen vorming te voorkomen. Laat daarna voor een nacht in de vriezer staan om goed te harden. Wanneer je alleen een vriesvak hebt, is de vrieskracht minder sterk en moet je zowel voor het roeren als je volledige bevriestijd langer de tijd nemen.

Dit limoen basilicum ijs maak je gemakkelijk zelf met óf zonder ijsmachine en is helemaal niet vervelend om een voorraadje van in de vriezer te hebben 😉
De ijskommetjes van Le Creuset hebben we gekregen, lees hier onze disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Limoen basilicum ijs”

  1. Bedankt voor je bericht Lieve. We zijn op de hoogte van het probleem. Het is helaas een technisch probleem wat bij elke update steeds terugkomt. We werken er hard aan om het dit keer zo op te lossen dat het probleem niet meer terugkomt.

   Het is niet ideaal, maar voor nu zou je ctrl + p kunnen proberen. Dan kun je het ook uitprinten. Excuses voor het ongemak!

Reacties zijn gesloten.