Basis van zelf ijs maken met en zonder ijsmachine

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf ijs kunt maken, maar laat ik eerst eens beginnen met de vraag ‘waarom zou je het eigenlijk zelf doen?’. Er is toch genoeg ijs te koop? De reden is simpel: het is veel lekkerder. Daarnaast is het leuk om te doen, kun je …

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf ijs kunt maken, maar laat ik eerst eens beginnen met de vraag ‘waarom zou je het eigenlijk zelf doen?’. Er is toch genoeg ijs te koop? De reden is simpel: het is veel lekkerder. Daarnaast is het leuk om te doen, kun je zelf bepalen wat voor smaken ijs je maakt en daar mee experimenteren. En daar hoeft het echt niet per se zomer voor te zijn hoor.

Zelf ijs maken is ook helemaal niet moeilijk, met een ijsmachine al helemaal niet. Met de hand is het arbeidsintensiever, maar het eindresultaat is het uiteindelijk altijd waard. Ik heb het nu over room- of sorbetijs, maar waterijs is ook heel simpel om te maken en daar heb je sowieso geen ijsmachine voor nodig. Ik zet de mogelijkheden om zelf ijs te maken en bijbehorende uitleg vandaag voor jullie op een rij.

IJs maken met of zonder ijsmachine

Wanneer je ijs wilt maken, kun je ervoor kiezen dit met of zonder ijsmachine te doen. Als je voor klassiek roomijs wil gaan, krijg je wel het beste resultaat met een ijsmachine. Wat een ijsmachine namelijk doet is het ijs invriezen en tegelijkertijd mengen, hierdoor ontstaan er zo min mogelijk ijskristallen en wordt het ijs zacht en romig. Wanneer je zonder ijsmachine werkt, moet je dit zelf doen door de bak steeds uit de vriezer te halen en door te roeren en is de kans op ijskristallen groter. Het is dus geen vereiste om een ijsmachine te gebruiken, maar met ijsmachine is het makkelijk, minder arbeidsintensief en sneller klaar.

hoe-maak-je-zelf-ijs-2

IJs maken met ijsmachine

Wanneer je ervoor kiest om ijs te maken met een ijsmachine, sta je opnieuw voor een keuze. Want de keuze in ijsmachines is reuze in prijsklassen vanaf € 30,- tot over de € 1000,-. Hoe duurder, hoe professioneler en hoe meer ijs tegelijkertijd je kunt maken. Voor de huis, tuin en keuken ijsmakers kun je ook prima met een goedkope ijsmachine ijs maken. Dat doen wij zelf ook.

Het grote verschil tussen de ijsmachines zit in het wel of niet bezitten van het zelf vriezende vermogen. Zelf vriezend is duurder, dat begint vanaf € 180,-. Je kunt dan direct ijs maken en meerdere ijssoorten achter elkaar maken. Wanneer je een ijsmachine met los koelelement hebt, kom je maximaal op € 100,- uit. Daarvoor moet je van tevoren (24u) het koelelement in de vriezer plaatsen en je kunt dus maar 1 soort ijs per keer maken. Er zijn veel verschillende merken ijsmachines, en niet per se eentje die het beste is. Welke je kiest, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren. Van Magimix heb je de Glacier lijn, een ijsmachine in meerdere varianten. Deze zijn redelijk betaalbaar en worden ook goed beoordeeld. Als je in het bezit bent van een KitchenAid, kun je ook een opzetstuk hiervoor aanschaffen. Verder zijn er de merken Domo, Krups en Trebs die meerdere soorten ijsmachines aanbieden.

Zelf roomijs maken

Roomijs wordt zeker al sinds de 17e eeuw in Europa gemaakt (bron). Het wordt gemaakt met ei, melk, room en suiker. Qua smaken kun je hier eindeloos op variëren. Van klassieke vanille tot aan oreo ijs.

hoe-maak-je-zelf-ijs-3

Basisbenodigdheden (1 liter ijs):

250 ml volle melk
250 ml slagroom (geen light variant of dergelijks)
4 eidooiers (maat L)
75 gr witte basterdsuiker
IJsmachine óf platte bak voor in de vriezer

Basisrecept:

Er zijn verschillende manieren om zelf roomijs te maken. De klassieke wijze geeft aan eerst de melk en eieren te verwarmen, dit dan volledig af laat koelen, dan de smaaktoevoegingen te doen en daarna in te vriezen. Aangezien je door het verwarmen geen kans hebt op salmonella, kiezen wij ervoor om het traditionele basisrecept te geven.

1. Verwarm de melk au bain-marie tot ongeveer 70 graden. Als je vanille ijs maakt, laat je hier een opengesneden vanille peul mee trekken.

2. Mix in een kom de eidooiers samen met de suiker tot een gelige, dikke massa. Zorg dat de suiker volledig is opgelost. Schenk vervolgens al roerend het eimengsel bij de melk. Zet het vuur hoger en verwarm dit geheel ook au bain-marie tot de eidooiers gaan binden (bij 82 graden).

3. Blijf goed roeren en zodra de eidooiers gebonden zijn mag het geheel van het vuur. Als je extra luchtig ijs wil, kun je het nu nog met de mixer kloppen. Zet het geheel in de koelkast om goed af te laten koelen.

4. Klop als dit is afgekoeld de slagroom lobbig tot stijf en meng dit door het mengsel uit de koelkast.

5. Voeg nu eventuele smaakmakers toe. Dit kan dus van alles zijn. Voor sommige ingrediënten is een iets andere bereidingswijze nodig (bijvoorbeeld met gebruik van alcohol). Zoek dit van tevoren altijd even op.

6. Giet het ijs nu in de ijsmachine. Het duurt 30-45 minuten voordat het ijs de juiste structuur heeft. Bewaar afgedekt in de vriezer.

Roomijs zonder ijsmachine maken?

Zet het roomijsmengsel dan in een platte bak in de vriezer. Roer gedurende 2 – 3 uur om de 30 minuten door om ijskristallen vorming te voorkomen. Laat daarna voor een nacht in de vriezer staan om goed te harden. Wanneer je alleen een vriesvak hebt, is de vrieskracht minder sterk en moet je zowel voor het roeren als je volledige bevriestijd langer de tijd nemen.

Je kunt ook roomijs zonder ijsmachine maken met bijvoorbeeld yoghurt of gecondenseerde melk. Check van tevoren goed de werkwijze en bereidingstijd, deze wordt met het gebruik van andere producten namelijk ook anders.

Zelf sorbetijs maken

In sorbetijs komt er geen zuivel aan te pas. Het wordt voornamelijk met fruit gemaakt en is frisser dan roomijs. Je kunt het zowel met als zonder ijsmachine maken. De hoeveelheid van de ingrediënten is wel afhankelijk van het soort fruit dat je gebruikt, het ene fruit bevat namelijk meer water dan het andere. Wanneer je uitgaat van aardbeien zijn de onderstaande basisbenodigdheden juist.

hoe-maak-je-zelf-ijs-4

Basisbenodigdheden (1 liter ijs):

500 gr fruit
250 ml water
125 gr suiker

Basisrecept: 

1. Pureer het fruit en haal het eventueel door een zeef.

2.Verwarm de suiker met het water tot de suiker volledig is opgelost.

3. Laat de suikersiroop helemaal afkoelen in een (koude) bak die je in koud water of ijsklontjes zet.

4. Meng vervolgens de suikersiroop met het gepureerde fruit.

5. Laat het mengsel geheel afkoelen in de koelkast en giet het ijs dan in de ijsmachine. Het duurt 45-60 minuten voordat het ijs de juiste structuur heeft.

Zonder ijsmachine sorbetijs maken? Plaats het in een platte bak in de vriezer en schep in 2 uur tijd om de 30 minuten om. Bij de vierde keer kun je het nogmaals in een mixer doen, mocht je graag glad ijs willen. Zet het ijs vervolgens nog minimaal 2 uur in de vriezer.

Zelf waterijs maken

Waterijsjes zijn super makkelijk om te maken en zijn ook heel leuk om samen met de kids te maken. Je kunt ook hier weer zelf bepalen wat voor een smaken je maakt. Zeker in de zomer heerlijk verfrissend, zo’n zelfgemaakt waterijsje.

zelfgemaakte-fruitijsjes-om-samen-met-de-kids-te-maken-1

Basisbenodigdheden:

Qua ingrediënten kun je met waterijsjes verschillende kanten op. Je kunt er echt een fruitijsje van maken door er stukken fruit in te verwerken, maar je kunt fruit ook volledig pureren. Je kunt hier vervolgens water, een watermengsel (limonade, thee, frisdrank noem maar op) of niets aan toevoegen. Net wat je zelf wil.

Je kunt ook zelf gekke combinaties bedenken en bijvoorbeeld ijsjes met komkommer en munt maken. Of voor de volwassenen, wat dacht je van een gin tonic ijsje? Je kunt ook met waterijsjes eindeloos variëren.

Verder heb je een ijslollymaker nodig, deze zijn tegenwoordig vrijwel bij iedere kook- of huishoudelijke winkel te koop.

Basisrecept:

Wanneer je voor fruit ijs gaat, snijd of pureer je allereerst het fruit. Dan plaats je het fruit direct in de ijslollymaker. Vervolgens voeg je het watermengsel hieraan toe en zet het zo’n 4 – 6 uur in de vriezer. Dan zijn de ijsjes genoeg bevroren.

Kijk ook eens hier en hier voor recepten op de blog om zelf fruitijsjes te maken.

Dit waren de basistechnieken en uitleg over het zelf maken van roomijs, sorbetijs en fruitijsjes. Hier op de blog vind je trouwens nog meer ijsrecepten, hier vind je ze allemaal.

Tekst: Dominique, Bron basisrecept roomijs 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)