“Wil je nog een fantastisch recept voor oliebollen, dan heb ik er een.” Dat mailden mijn lezers Frans en Liesbeth me op 1 januari 2020 en mijn antwoord was natuurlijk dat ik dat recept wel wilde hebben. Ik kreeg het recept voor de luchtige oliebollen wat een combinatie van bloem- en soezenbeslag bleek te zijn. Volgens Frans zou de smaak er lekkerder van worden en, nu werd het voor mij interessant, het zou de structuur van de oliebollen goed luchtig maken waardoor ze beter zouden garen.
Ik heb het recept opgeslagen en een paar weken geleden weer uit het grote receptenboek getoverd. Het was tijd om luchtige oliebollen te bakken! En die eerste keer ging het helemaal mis, maar dat was mijn eigen schuld. De oliebollen werden gebakken tijdens een fotografiedag waar alles uitliep en toen liet ik het beslag veel te lang rijzen. En dan zijn je oliebollen gedoemd om te mislukken, ze worden er namelijk veel te vet van. Dus ik heb ze daarna nog een keer gebakken en me netjes aan het recept van Frans gehouden en toen werden ze perfect. Inderdaad heel luchtig en bijzonder lekker van smaak. Dus vandaag deel ik het recept voor deze oliebollen met jullie, wat weer eens wat anders is dan wat je wellicht gewend bent. En ze zijn heel makkelijk om te maken.
Voordat we gaan bakken nog wel even het volgende. Ik deed wat research toen ik deze blog schreef en vond het recept verdacht veel lijken op het oliebollenrecept van Robèrt van Beckhoven en Heel Holland Bakt. Dus ik heb zo’n vermoeden dat het een eigen leven is gaan leiden voordat het bij Frans en Liesbeth terecht kwam. Wat vaak het geval is bij goede recepten! Maar ik vind het ook belangrijk om de juiste credits te vermelden, vandaar deze toevoeging. En nu gaan we echt bakken!
Hi Francesca, wat ziet het er lekker uit. Kun je de melk vervangen door een plantaardige variant? En zo ja, welke is dan het handigste? En kan voor de boter plantaardige margarine worden gebruikt? Ik lees het graag. Fijne jaarwisseling! Groeten Paulien