Luchtige oliebollen van bloem- en soezenbeslag

“Wil je nog een fantastisch recept voor oliebollen, dan heb ik er een.” Dat mailden mijn lezers Frans en Liesbeth me op 1 januari 2020 en mijn antwoord was natuurlijk dat ik dat recept wel wilde hebben. Ik kreeg het recept voor de luchtige oliebollen wat een combinatie van bloem- en soezenbeslag bleek te zijn. Volgens Frans zou de smaak er lekkerder van worden en, nu werd het voor mij interessant, het zou de structuur van de oliebollen goed luchtig maken waardoor ze beter zouden garen.

Ik heb het recept opgeslagen en een paar weken geleden weer uit het grote receptenboek getoverd. Het was tijd om luchtige oliebollen te bakken! En die eerste keer ging het helemaal mis, maar dat was mijn eigen schuld. De oliebollen werden gebakken tijdens een fotografiedag waar alles uitliep en toen liet ik het beslag veel te lang rijzen. En dan zijn je oliebollen gedoemd om te mislukken, ze worden er namelijk veel te vet van. Dus ik heb ze daarna nog een keer gebakken en me netjes aan het recept van Frans gehouden en toen werden ze perfect. Inderdaad heel luchtig en bijzonder lekker van smaak. Dus vandaag deel ik het recept voor deze oliebollen met jullie, wat weer eens wat anders is dan wat je wellicht gewend bent. En ze zijn heel makkelijk om te maken.

Voordat we gaan bakken nog wel even het volgende. Ik deed wat research toen ik deze blog schreef en vond het recept verdacht veel lijken op het oliebollenrecept van Robèrt van Beckhoven en Heel Holland Bakt. Dus ik heb zo’n vermoeden dat het een eigen leven is gaan leiden voordat het bij Frans en Liesbeth terecht kwam. Wat vaak het geval is bij goede recepten! Maar ik vind het ook belangrijk om de juiste credits te vermelden, vandaar deze toevoeging. En nu gaan we echt bakken!

Wat je nodig hebt voor 20 – 25 oliebollen

Voor de vulling:

 • 50 gr krenten
 • 100 gr rozijnen
 • optioneel: Cointreau
 • 200 gr appel
 • optioneel: 50 gr sukade (heb ik zelf niet gebruikt)

Voor het bloembeslag:

 • 500 gr bloem
 • 10 gr zout
 • 20 gr vanillesuiker
 • 500 ml melk, lauwwarm
 • 7 gr instant gist (of 20 gr verse gist, die moet je wel eerst activeren)

Voor het soezenbeslag:

 • 100 ml water
 • 50 gr boter
 • 75 gr bloem, gezeefd
 • 2 – 3 eieren

Ook nodig:

 • 4 liter zonnebloemolie
 • grote kom en pollepel of Deense klopper
 • frituurpan of (gietijzeren) braadpan, een schuimspaan of frituurnet, 2 grote lepels of een ijs/oliebollentang, een vergiet, keukenpapier en grote schaal

Wat je gaat doen voor de luchtige oliebollen

Bereiding: 30 minuten + Rijzen: 60 – 90 minuten + Bakken: 60 minuten

 1. Wel de krenten en rozijnen 30 minuten in een bakje met warm water. Voeg eventueel Cointreau (of andere likeur die je lekker vindt) toe.
 2. Schil de appel en snijd in hele fijne stukjes.

Tip: Besprenkel de appel licht met citroensap tegen verkleuringen.

 1. Meng de 500 gram bloem, zout en vanillesuiker in een grote kom en roer door met een vork.
 2. Verwarm de melk in een pannetje (of magnetron) tot lauwwarm en roer de instant gist erdoor.
 3. Schenk het melk-gist mengsel bij de bloem en roer goed door elkaar met een pollepel of Deense klopper tot je een luchtig beslag hebt.
 4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik gebruik zelf de rijsstand van mijn oven, maar je kunt de kom ook in een oven zetten die uit staat met een bak heet water ernaast of eronder.
 5. Laat de krenten en rozijnen na 30 minuten uitlekken in een vergiet en dep ze daarna wat droger met keukenpapier. Dep de stukjes appel ook droog als je die besprenkeld hebt met citroensap.
 6. Na 15 minuten van de eerste rijs breng je het water met de boter aan de kook. Zet het vuur wat lager en roer de 75 gram gezeefde bloem er in één keer door met een pollepel. Blijf roeren tot de bloem gaat garen en er een bol wordt gevormd in je pan. Schep daarna over in een kom en laat iets afkoelen.
 7. Klop de eieren los met een garde en schenk een deel ervan bij het mengsel terwijl je roert met een garde en het ei volledig is opgenomen. Voeg steeds wat meer ei toe tot het soezenbeslag soepel en glanzend is. Ik had zelf ongeveer 2,5 ei nodig hiervoor.
 8. Roer na de eerste rijs van 30 minuten het soezenbeslag en de vulling van krenten, rozijnen en appel (en eventueel sukade) door het bloembeslag. Roer tot het beslag goed gemengd is.
 9. Dek weer af met de vochtige theedoek en laat nog rijzen tot het beslag in omvang is verdubbeld. Dit kan 30 minuten tot 1 uur zijn, afhankelijk van de plek waar het beslag aan het rijzen is.
 10. 15 minuten voordat het beslag klaar is ga je de frituurpan of braadpan verhitten waarin je de oliebollen gaat bakken. Schenk de zonnebloemolie erin en verhit. Oliebollen bak je in olie van 180 graden. Ik gebruik zelf een gietijzeren braadpan en heb daar een simpele frituurthermometer in hangen waarmee ik de temperatuur in de gaten kan houden.
 11. Verder zet je klaar: een schuimspaan of frituurnet, 2 grote lepels of een ijs/oliebollentang (die gebruik ik altijd, ideaal), een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier en een schaal waar de oliebollen op het laatst in kunnen.
 12. Het beslag is klaar als het verdubbeld is in omvang. Roer het daarna nog even goed door (zeker een minuut) met je pollepel of klopper.
 13. Haal je 2 lepels of ijsboltang door de hete olie en schep porties van het beslag uit de kom, laat dit in de hete olie glijden. Maximaal 4 tegelijk in een grote braadpan van 28 cm, en anders minder, en 3 – 4 minuten per kant. Draai ze halverwege om met je schuimspaan als ze niet zelf omdraaien.
 14. Haal ze na het bakken uit de olie met de schuimspaan en schud overtollig vet af, schep ze over in het vergiet met keukenpapier en laat daar goed uitlekken terwijl je de volgende ronde gaat bakken.

Tip: Controleer altijd de eerste gebakken oliebol om zeker te weten of de tijd die je gebruikt hebt om te bakken ook de juiste is. En vervang tussentijds het keukenpapier in het vergiet.    

 1. Bak zo alle oliebollen en vergeet tussentijds niet om jezelf te trakteren op een warme oliebol met poedersuiker!

Tip: Zelfgebakken oliebollen zijn op de dag van het bakken het allerlekkerst. Je kunt ze de volgende dag ook nog prima eten als je ze even oppiept in de oven op 100 graden. Bewaar ze tussentijds in een vetvrije verpakking. Of in een schaal die je bekleed hebt met keukenpapier. Oliebollen kun je trouwens ook invriezen na het afkoelen.

Dankjewel Frans en Liesbeth voor dit fijne recept, wij hebben genoten van de luchtige oliebollen! Sterker nog, ik heb ze gisteren nog een keer gebakken, nu gewoon voor de lekker :-).

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Dit recept voor oliebollen is net even anders dan normaal. Ik maakte luchtige oliebollen zodat ze beter garen en zodat het lichter is van smaak. Op deze manier kan je ze de hele avond blijven eten! Ik gebruikte krenten en rozijnen voor deze krentenbollen. Je kunt eventueel nog Cointreau toevoegen. Perfect borrelhapje voor oud en nieuw. Echt een feestelijk recept en leuk om te bakken met kinderen. Lees het recept op mijn website Francesca Kookt. | oliebollen recept | oliebollen bakken | borrelhap

Recept: Frans, Liesbeth en een beetje van Robèrt, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Luchtige oliebollen van bloem- en soezenbeslag”

 1. Hi Francesca, wat ziet het er lekker uit. Kun je de melk vervangen door een plantaardige variant? En zo ja, welke is dan het handigste? En kan voor de boter plantaardige margarine worden gebruikt? Ik lees het graag. Fijne jaarwisseling! Groeten Paulien

Reacties zijn gesloten.