Appel

Hier vind je al mijn appel recepten! Ik ben dol op Nederlandse appels en eet ze bijna het hele jaar door. Vooral de Elstar appel, Jonagold, Maribelle en Goudreinet (voor bakken) zijn mijn favoriete appelrassen. Wist je dat appels ook bijna het hele jaar goed blijven na de oogst in de herfst? De appels worden namelijk opgeslagen in koelcellen waar bijna alle zuurstof uit wordt gehaald en zo blijven de appels maandenlang goed en vers.Je kunt er, naast lekker zo uit het vuistje eten, ook heel goed mee koken en bakken. Daarom staan er veel recepten met appel op mijn blog. Van zoet tot hartig en vrijwel allemaal heel makkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan appeltaart, waar ik meerdere recepten van heb, of een luchtige appelcake met amandel en cranberries. Maar ook een lekkere appelcake met kaneel ontbreekt niet. Uiteraard vind je hier ook het recept voor appelcompote die ik het liefst met zoete appeltjes zoals Elstar maak, want dan hoef je geen extra suiker toe te voegen. Tevens staan er hartige appel recepten op mijn blog. Zoals hete bliksem, een quiche met appel en spek of een salade met spruitjes, gekarameliseerde appel en blauwe kaas. Keuze genoeg, geniet van alle recepten!

Appelbollen met noten, spijs en custard

Enorm feestelijk zijn deze mooie appelbollen die gevuld zijn met een mengsel van noten en spijs. Ik voeg wat appelcider toe (die je ook gekoeld bij het dessert kunt serveren), maar dit kun je er eventueel ook uitlaten of vervangen door appelsap.

Pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia

Pastinaak vind ik een geweldige groente om soep mee te maken. Door de toegankelijke, lichtzoete smaak laat hij zich heel goed combineren met specerijen, kruiden, andere groenten en zelfs fruit. En eenmaal gepureerd krijgt pastinaak een mooie, romige structuur.

Hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère

Bij de eerste hap van deze hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère proef je gelijk de herfst. Hij is heel makkelijk te maken, rijk en romig van smaak. Wij aten deze hartige taart met pastinaak lekker als avondeten, daar kun je als je wilt nog een kopje soep bij serveren.

Verleidelijke apple pie (appeltaart met korstdeeg)

Vandaag ben ik 43 geworden en bij een verjaardag hoort natuurlijk een feesttaart! En ik weet niet weet of dat leeftijdsgebonden is, maar met de jaren hou ik steeds minder van extreem zoete, knalgekleurde taarten met marsepein en slagroom.

5x Herfstige recepten met appel

Vanaf september begint het grote Nederlandse appelseizoen weer. Mijn favoriete appelrassen Elstar, Maribelle en Boskoop (die je misschien ook wel kent als Goudreinet) kunnen alweer (of bijna) geplukt worden en daarna is het genieten geblazen.

Appelcake met amandel en cranberries

Een zachte, luchtige appelcake met onder andere amandelen, geweekte cranberries en bomvol plakjes appel. Daar mogen ze mij voor wakker maken! En laat ik daar nou vandaag een heerlijk recept voor hebben.

Luchtige oliebollen van bloem- en soezenbeslag

“Wil je nog een fantastisch recept voor oliebollen, dan heb ik er een.” Dat mailden mijn lezers Frans en Liesbeth me op 1 januari 2020 en mijn antwoord was natuurlijk dat ik dat recept wel wilde hebben.