Mathallen, het food court van Oslo

Tijdens ons bezoek aan de Noorse hoofdstad Oslo stond Mathallen bijzonder hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Mathallen is het ‘food court’ van Oslo. Een plek waar je heengaat als je houdt van goed eten. Waar de mooiste producten uit heel Noorwegen worden verkocht. Waar je koffie kunt drinken, …

Tijdens ons bezoek aan de Noorse hoofdstad Oslo stond Mathallen bijzonder hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Mathallen is het ‘food court’ van Oslo. Een plek waar je heengaat als je houdt van goed eten. Waar de mooiste producten uit heel Noorwegen worden verkocht. Waar je koffie kunt drinken, boodschappen doet, luncht met collega’s of ’s avonds een hapje eet met vrienden. Zeg maar de Amsterdamse Foodhallen en Rotterdamse Markthal ineen, maar dan een volwassen uitvoering. Mathallen bestaat namelijk al bijna 10 jaar.

Mathallen Oslo_3

Mathallen Oslo_12

Ik heb afgesproken met oprichter Frode Malmo in de ochtend. Na een tramrit en een heerlijke wandeling in de zon, lopen we de straat van Mathallen in en kijken tegen een industrieel pand aan waar Mathallen in is gevestigd. Bij binnenkomst voel ik al een gelukzalig gevoel opkomen, hier ga ik heel blij worden.

Mathallen Oslo_1

Mathallen Oslo_17

Na een heerlijke kop koffie nestel ik me samen met Frode aan een van de hoge statafels en hij begint te vertellen. Over de 2 industriële panden waar hij 10 jaar geleden tegenaan liep en de droom die toen ontstond voor een food court, geïnspireerd door de food courts uit andere Europese steden zoals Stockholm en Barcelona. Over de tegenstand die hij in het begin ondervond, omdat Oslo destijds nog niet klaar was voor een project van deze grootte en de foodcultuur nog lang niet zo was ontwikkeld. Maar dat hij zich niet liet tegenwerken en met behulp van investeerders de panden toch kocht in 2005.

Mathallen Oslo_5

Mathallen Oslo_27

Frode wilde een food meeting place neerzetten waar 4 elementen centraal stonden. Kleine winkeltjes met unieke producten, een plek waar je kon genieten, waar je kon leren over eten in de breedste zin en waar altijd iets gebeurde in de vorm van activiteiten. De bezoekers van Mathallen moesten zo een reden hebben om te willen komen. Naast een lekkere trek.

Mathallen Oslo_32

Mathallen Oslo_24

Nu, in 2014, is dit meer dan gelukt. Wekelijks trekt Mathallen zo’n 25.000 bezoekers. Doordeweeks veel locals die langskomen voor een lunch, hun boodschappen doen of een hapje eten na het werk. In het weekend veel families die samen met hun kinderen boodschappen komen doen. Natuurlijk ook toeristen en zelfs kinderverjaardagen worden er gevierd. Hij vertelt me ook dat scholen worden uitgenodigd om 1 keer per maand met een klas naar Mathallen te komen. Kinderen krijgen dan bijvoorbeeld les in vis fileren waardoor ze op jonge leeftijd leren dat vis iets heel normaals is om te eten. Met als gevolg dat kinderen thuis ook om vis gaan vragen.

Mathallen Oslo_34

Mathallen Oslo_16

Frode houdt wel van een beetje competitie in de tent en zorgt er daarom voor dat er altijd minstens 2 aanbieders van een van de kern categorieën een winkeltje hebben in Mathallen. Denk aan een koffiebar, bakkerij, visboer, aanbieders van lokale producten, slager, poelier, kaasboer en bars met speciaalbieren. Met alle winkeleigenaren gaat hij korte termijncontracten aan zodat er omloop blijft in het aanbod. Op dit moment zijn er 28 winkels met producten en kleine gerechten, 2 restaurants, een ‘culinary institute’ en een bruine kroeg onderin het pand. Overal in Mathallen kun je plaatsnemen en wat eten. Je laat je inspireren door de winkeleigenaren die vol passie vertellen over hun producten en niet vies zijn om je meer erover te leren en te laten proeven.

Mathallen Oslo_20

Mathallen Oslo_31

Er blijft altijd nog wat te dromen. Gelukkig maar, want zo blijft Mathallen zichzelf ontwikkelen. Zo willen ze meer aandacht voor traditionele Noorse producten. Het is vaak niet te doen voor de kleine producenten om een winkeltje in Mathallen te beginnen. Want wie gaat dat bemannen en hoe krijg je de distributie rendabel? Een uitdaging waar ze nu hard mee bezig zijn om daar verandering in te brengen.

Mathallen Oslo_9

“When in Oslo, visit Mathallen!” is het beste advies dat ik als foodie aan mijn mede-foodies kan geven. De sfeer, het aanbod van producten en de geweldige smaken zijn de beste redenen om een fors deel van je dag hier door te brengen. Tussen 10 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds zijn ze altijd open. Doordeweeks al vanaf 8 uur en vaak gaat het ’s avonds nog tot laat door. Frode waarschuwt wel met een knipoog dat de meeste winkeleigenaren ‘slow starters’ zijn en het wil nog weleens voorkomen dat een winkeltje niet eerder dan 12 uur opengaat. Mijn advies, ga er rond 11.00 uur ’s ochtends heen. Dan kun je eerst even rondwandelen langs alle winkeltjes en daarna bestel je wat van de heerlijke gerechtjes waarvan je geniet met een glas wijn. De vissoep van Vulkanfisk kan ik met veel plezier aanbevelen. En de paella. En de sushi. En de kaas. En de mosselen. En de lemon meringue pies. En de … ach, het komt echt wel goed daar.

Mathallen Oslo_2

Mathallen Oslo
Maridalsveien 17
Oslo
Noorwegen

Wil je ook een keer naar Oslo? Koop dan zeker een Oslo Pass, hiermee kun je gratis met het openbaar vervoer in zone 1 en 2 en krijg je gratis entree in heel veel bezienswaardigheden. Kijk voor meer tips over Oslo ook eens hier.

Voor deze trip naar Oslo kregen we de vlucht
en pension aangeboden van Visit Oslo.
Alle restaurants hebben we op eigen gelegenheid bezocht.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)