Melanzane alla parmigiana (vrij vertaald: aubergine met Parmezaanse kaas) is een van oorsprong Siciliaans gerecht. Vaak wordt gedacht dat parmigiana slaat op de kaas, maar dat is niet het geval. In een grijs verleden noemden ze het Parmiciana di melenzane, wat slaat op de latjes van de typisch Italiaanse luiken die voor de ramen hangen. Die latjes zitten schuin over elkaar heen, op dezelfde manier als de aubergine in het gerecht over elkaar heen wordt gelegd.
Ik maak me alleen helemaal niet druk of de aubergine netjes over elkaar heen wordt gelegd, maar meer of de allerlekkerste tomaten, aubergine en Parmezaanse kaas in huis zijn. Want als je met de juiste ingrediënten werkt, wordt dit gerecht watertandend lekker. Het smaakt heerlijk in combinatie met gegrilde filetlapjes of met brood…want de saus is zo lekker om in te dopen. En als ik eerlijk ben, de volgende dag is de smaak nog lekkerder :). Dus ideaal om een dag van te voren te maken.
Wat je nodig hebt voor 2 personen
- 1 aubergine
- zeezout
- 500 gr smakelijk en rijpe tomaten
- bakolijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 15 gr basilicum, grofgehakt + 2 takjes extra
- zwarte peper
- olijfolie extra vergine
- 2 bollen buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen
Bereiding 1 uur + Oven 30 minuten
1. Was de aubergine en snijd in de lengte in dunne plakken. Leg de plakken in een vergiet en bestrooi ze aan alle kanten met zout. Laat dit een uurtje liggen.
2. Maak een kruisje onderin iedere tomaat, leg ze in een schaal en giet hier kokend water overheen. Laat even liggen totdat de velletjes loslaten en haal dan de velletjes eraf. Snijd de tomaten vervolgens in grove blokjes.
3. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.
4. Neem een gewone (kook)pan en verwarm hier wat bakolijfolie in. Fruit de knoflook op laag vuur in 5 minuten. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en bak even mee. Voeg een flinke hand basilicum toe en wat peper en zout. Laat dit zachtjes circa 15 minuten pruttelen.
5. Pureer de saus daarna helemaal fijn met een staafmixer. Voeg een flinke scheut olijfolie extra vergine toe. Roer goed door en proef. Voeg indien nodig extra peper en zout toe.
6. Spoel het zout van de aubergine en dep ze goed droog. Neem een grillpan en smeer deze in met bakolijfolie. Grill de plakken aubergine om en om een minuut 5 tot de plakken zacht beginnen te worden.
7. Snijd de mozzarella in plakjes. Neem een middelgrote ovenschaal en schep onderin wat tomatensaus. Daarop leg je een laag van de gegrilde aubergine. Leg hierop wat plakjes mozzarella, verdeel er de 2 takjes basilicum over en bestrooi met peper en zout. Herhaal dit en schep op de tweede laag nog wat tomatensaus (hier eindig je mee). Rasp er rijkelijk Parmezaanse kaas over.
8. Zet de schaal in de oven en bak de melanzane alla parmigiana 30 minuten tot de bovenste laag mooi bruin is.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca
Kan dit ook met courgette?
Instinctief zeg ik nee, omdat dit echt een authentiek Italiaans recept is met aubergine. Maar je kunt het altijd proberen 🙂 Vies wordt het zeker niet!
Deze met courgette gemaakt ipv aubergine, daar we beiden niet van aubergine houden. Heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar!
Hoe warm je dit de volgende dag op?
In een ovenschaal in de oven.
Lekker!!!!!
😀
Goddelijk, grazie!
Ahh, top! Heel graag gedaan 😀
Bellissimo!! Dit wordt een favoriet! Dank voor dit heerlijke recept!
Graag gedaan! 😀
Ha, Francesca.
Welke olie gebruik jij als bakolijfolie?
Ik gebruik altijd de groene blikken olijfolie van Betis.
Kan ik dit ook dag van te voren voorbereiden?
Ja hoor, daarna weer even opwarmen in de oven op 120 graden.
Kan ik deze schotel invriezen en weer opwarmen in de oven?
Ja hoor, geen probleem.
Hoi Francesca,
Wat een lekker website heb jij!
Ik heb even een vraagje over het van te voren met zout bestrooien van de aubergineplakken.
Ik dacht altijd dat dit was om vocht aan de groenten te onttrekken net zoals bij komkommer en tomaten.
Maar als je later dit zout weer afspoelt met water, heeft dat dus geen zin.
Dus waarschijnlijk heb jij daar een andere reden voor.
Groeten, Aron
Ja, is inderdaad de reden ervoor. Het afspoelen doe je om het zout weg te krijgen, maar dat betekent niet dat het water er dan weer intrekt. Je moet wel even goed deppen met keukenpapier na het afspoelen en dan komt het helemaal goed.
Dit gerecht heb ik al diverse keren gemaakt en staat vanavond ook weer op tafel. Heerlijk!
Dit was even werk maar lekkerrrrrr!!