Muesli met boekweit en gepofte quinoa

Zijn jullie ook zo dol op ontbijten? Ik houd er ontzettend van. Doordeweeks eet ik het liefst yoghurt of kwark met iets erdoor. En dat ‘iets’ mag best variëren. Van granola tot aan vers fruit en de laatste tijd ben ik helemaal weg van deze muesli met geroosterde boekweit en gepofte quinoa.

Maar wat is muesli precies? Muesli is een mix op basis van havervlokken en daar worden verschillende dingen aan toegevoed. Dat kan bijvoorbeeld gedroogd fruit zijn of chocolade maar ook pitten, zaden of granen. Er wordt aan muesli geen zoetstoffen toegevoegd. Dat is ook direct het verschil met cruesli, daar zit een suikerlaagje om de havervlokken heen. Granola is ook op basis van havervlokken, maar is in combinatie met noten, olie en zoetstoffen en dit wordt geroosterd.

Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het zo eenvoudig zou zijn zo om een lekkere muesli te maken. Ik had verwacht dat je de zoetstoffen zou missen of dat het net zo smakeloos en zacht zou zijn als de muesli’s die je vaak in supermarkten vindt. Maar het is ten eerste super simpel, want het enige wat je hoeft te doen is te roosteren, kruiden toe te voegen en te mengen. En ten tweede vind ik het onwijs lekker, het heeft een goede crunch en ik mis de zoetstoffen helemaal niet. De keuze voor deze combinatie van granen, zaden en pitten en het roosteren en toevoegen van de kruiden heeft dus erg goed uitgepakt. Naar smaak kun je er uiteraard ook nog wat rozijnen of ander gedroogd fruit toevoegen, maar daar hebben wij bewust niet voor gekozen, lekkerder vinden wij het met toevoeging van vers fruit.

Wat je nodig hebt voor 1 grote pot

  • 1 el zonnebloemolie
  • 150 gr boekweit
  • 200 gr havervlokken
  • 50 gr pompoenpitten
  • 75 gr lijnzaad (heel)
  • 40 gr gepofte quinoa
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten

  1. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag, schenk de olie in de pan en rooster de boekweit in 15 minuten op een laag vuurtje. Schud af en toe om.
  2. Schep de boekweit uit de pan en rooster daarna al roerende in 5 minuten de havervlokken, zonder vet.
  3. Schep de havervlokken uit de pan en rooster in diezelfde pan nu de pompoenpitten, ook zonder vet, in een paar minuten. Schud af en toe om.
  4. Meng in een kom de boekweit met de havervlokken, pompoenpitten, lijnzaad, gepofte quinoa, kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat. Giet over in een pot en jouw zelfgemaakte muesli is klaar voor gebruik!

Meng jouw zelfgemaakte muesli met boekweit en gepofte quinoa lekker door de yoghurt of kwark. Dat is vaak al genoeg voor een top ontbijt, maar wat vers fruit of een scheutje honing smaakt er zeker ook heerlijk bij!

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Muesli met boekweit en gepofte quinoa”

  1. Dit is een erg lekkere Muesli, net zoals de Granola. Beide maak ik nu gewoon als het op is.
    Mijn man eet de Muesli want hij probeert zo min mogelijk suiker binnen te krijgen en ik eet de Granola.
    Ga zo door.

  2. Beste Francesca,
    Ik heb jouw mueslirecept al een keer gemaakt. Heerlijk. De eerste keer met boekweitvlokken omdat het me werd afgeraden hele boekweit te gebruiken. Dat zou ik dan eerst moeten koken, maar nu in het recept voor de tweede keer maak, vraag ik me af hoe dat zit. Want 15 minuten boekweitvlokken roosteren is gewoon veel te lang. Moet ik jouw muesli nu maken met gele boekweit?
    Alvast dank je voor je reactie.
    Jos

    1. Hi, ik heb eigenlijk geen idee waarom je hele boekweit eerst zou moeten koken. Ik rooster het altijd gewoon. Boekweitvlokken kan uiteraard ook, maar die hoeven denk ik maar een minuutje in de pan omdat ze anders snel aanbranden.