Nieuwste hotspot in Leiden: Lot & de Walvis

Die Lot toch. Ze reisde met haar busje Walvis over de hele wereld en besloot uiteindelijk neer te strijken in de Leidse haven voor een nieuw avontuur. De souvenirs van al haar reizen vonden een nieuw huis in Lot & de Walvis. Een van de fijnste nieuwe horecazaken van Leiden. …

Die Lot toch. Ze reisde met haar busje Walvis over de hele wereld en besloot uiteindelijk neer te strijken in de Leidse haven voor een nieuw avontuur. De souvenirs van al haar reizen vonden een nieuw huis in Lot & de Walvis. Een van de fijnste nieuwe horecazaken van Leiden.

Ontbijten in de huiskamer, werken in de keuken, lunchen op het terras, ’s middags borrelen met een bite terwijl je zelf een plaatje draait of ’s avonds ontspannen eten met een burger of een van Lot’s favoriete gerechten. Alles kan, en mag, bij Lot.

lot-en-de-walvis-2

Vooral het ‘voelen’ heeft Lot heel goed begrepen. Zodra je over de drempel stapt, voelt het namelijk goed. Prachtig ingericht met een mix van vintage, design en leuke, grappige elementen. Hier ontsnap je aan de drukte, staat het leven even een momentje stil.

Het eerste wat me opvalt bij binnenkomst is de waterbar. Hier mag je gratis water met een smaakje tappen. De smaakjes zijn iedere dag weer anders. Water met grapefruit, appel, limoen, verzin het maar. Dat vind ik super. Lot snapt dat je jezelf daarmee niet omzet technisch in de vingers snijdt, maar dat wij daar als gast gewoon heel blij van worden. En blije gasten blijven langer en komen sneller terug.

lot-en-de-walvis-3

De kaart is ingedeeld naar de verschillende momenten van de dag. Taart kun je de hele dag bestellen (goede zaak!) en vanaf 9 uur ’s ochtends kun je aan het ontbijt. Met eggs benedict of wentelteefjes bijvoorbeeld. En dat ontbijt loopt gewoon door tot 17.00 uur ’s middags. Want wie is er nooit eens op zondag om 14.00 uur ’s middags wakker geworden en had op dat moment gewoon nog zin in wentelteefjes? Ik wel en vind dit te gek.

Verder staan er kleine gerechten, salades, soepen, bites, sandwiches, burgers en volledige maaltijden op het menu. Voor iedere mood en moment is er wel iets te kiezen zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Het valt me op bij het schrijven van dit artikel dat er nu alweer wijzigingen zijn in de kaart. Dat vind ik altijd een goed teken, want dan is de keuken en de chef constant in beweging.

We beginnen onze lunch met brood en dips. Vooral de spicy hummus is heerlijk, maar de tapenade en guacamole doen het ook prima.

Als hoofdgerecht neem ik de meat burger en die is echt heel goed. Mijn tafelgenote gaat voor de pulled pork sandwich. Die is lekker, maar mag meer smaak hebben. De kleuter is er ook nog, die luncht gezellig mee, en ik kies voor hem een fish burger van de kinderkaart. De burger is lekker, maar veel te groot voor de kleine man. Het blijkt dezelfde portie te zijn als voor volwassenen, die mag wat kleiner. Bij navraag blijkt dat ze druk bezig zijn met kleinere broodjes, dat komt dus wel goed.

We drinken er verse sappen bij, water van de waterbar (uiteraard) en goede koffie toe.

lot-en-de-walvis-4

Lieve Lot, ik ben blij dat je je rust hebt gevonden in Leiden. Ik word namelijk erg blij van je. Je zit ook nog eens dicht in de buurt en ik zoek een rustige, fijn plek om de hoofdstukken voor mijn boek af te schrijven. Drie keer raden wie er regelmatig bij je terug gaat komen in oktober.

Wil je ook naar Lot & de Walvis? Ze zijn iedere dag geopend, vanaf 9 uur ’s ochtends.

Lot & de Walvis
Haven 1
2312 MG Leiden
071 763 03 83
website

Dit restaurant heeft me uitgenodigd om en keer te komen eten. Ik was er erg enthousiast over en alleen daarom schrijf ik dit stukje voor jullie. Lees hier mijn disclaimer.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer