Omgekeerde pruimentaart

Ik was vorige week weer eens een keer op de Oosterse Markt in Beverwijk en daar vond ik hele mooie Hollandse pruimen. Nog net in het staartje van het seizoen en ik nam een grote zak mee naar huis. Om te marineren, om mee te ontbijten, om pruimentaart mee te …

Ik was vorige week weer eens een keer op de Oosterse Markt in Beverwijk en daar vond ik hele mooie Hollandse pruimen. Nog net in het staartje van het seizoen en ik nam een grote zak mee naar huis. Om te marineren, om mee te ontbijten, om pruimentaart mee te maken en jam. Dat laatste is alleen niet gelukt, want als je alle pruimen opeet dan kun je er dus geen jam meer mee maken.

Maar die taart jongens…die was me dan toch lekker! Een fluweelzachte cake met een doordrenkte karamelachtige bovenkant en gecombineerd met nog lichtzure pruimen. Daar word ik echt blij van. Deze taart kun je trouwens ook prima maken met ander fruit. Vervang de pruimen bijvoorbeeld door peer, appel of rood fruit in de zomer. Je kunt er alle kanten mee op!

Omgekeerde pruimentaart_2

Wat je nodig hebt

– 150gr roomboter (op kamertemperatuur)
– 200gr rietsuiker
– 1el honing
– 6 pruimen (of meer naar behoefte)
– 200gr tarwebloem
– 8gr bakpoeder
– 1tl kaneel
– snufje zout
– 2 scharreleieren
– 1tl vanille extract
– 125ml volle melk

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de roomboter in een steelpannetje (laag vuur) en voeg de ruitsuiker en honing toe. Laat de suiker volledig smelten terwijl je blijft roeren. Neem een bakblik en schenk de helft van het roombotermengsel in het bakblik. Strijk met een kwastje ook langs de zijkant van het bakblik zodat de cake niet gaat plakken.

Halveer de pruimen en haal de pitten eruit. Snijd de pruimen daarna in 8 langwerpige plakjes en leg deze in een waaier in het roombotermengsel onderin het bakblik. Maak hier een creatie van die je zelf mooi vindt.

Omgekeerde pruimentaart_3

Zeef de bloem en de bakpoeder boven een schaal en meng dit vervolgens goed met de kaneel en zout. Klop in een andere schaal de eieren schuimig met de andere helft van het roombotermengsel (die je eerst even iets hebt laten afkoelen), de vanille extract en melk. Klop het vloeibare mengsel daarna luchtig door het droge mengsel heen. Heel kort mengen, gewoon totdat alles goed door elkaar zit.

Schenk daarna het beslag rustig over je pruimencreatie heen totdat het goed verdeeld is. Zet het bakblik voor 40-50 minuten in de oven. Controleer na 40 minuten je pruimentaart al even door er een houten prikker in te steken. Als deze schoon eruit komt, is je taart klaar.

Tip: serveer de pruimentaart met een toef slagroom met mascarpone. Klop hiervoor slagroom lobbig en roer de mascarpone erdoor met wat kaneel. Smaakt hemels in combinatie met deze taart. Realiseer je alleen wel dat je calorietechnisch dan wat minder lekker bezig bent. Maar ach, daar zijn spijbelmomentjes voor, niet waar?

Omgekeerde pruimentaart_4

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)