Pecan pie

Ik krijg vaak de vraag hoe ik aan mijn inspiratie kom voor de recepten die ik maak. Voor 75% door het gewone dagelijkse leven. Producten die ik bij de slager of groenteboer zie liggen, gesprekken met anderen, artikelen die ik online lees of gerechten die ik bij restaurants voorgeschoteld krijg. Zo at ik laatst een pecan pie als dessert na een prima diner in een restaurant. De pecan pie was alleen minder. Die had duidelijk te lang in de oven gestaan en was droog. Ik noteerde “maak dit weekend zelf pecan pie” en verliet het restaurant.

Zo geschiedde, want gisteravond ging ik aan de slag. Vooraf moest ik wel even zoeken, want deze taart had ik nooit eerder zelf gemaakt en dan moet je wel goed beslagen ten ijs komen. Dit recept van Food Network hielp me zeer goed op weg met als resultaat een goddelijke pecan pie. Volgens The Mr. moet ik een ‘verboden toegang’ categorie maken waar deze taart in thuis hoort, want het is een gigantische caloriebom. Maar iedere calorie smaakt hemels dus dan mag het.

Pecan_pie_2

Wat je nodig hebt

De ingrediënten voor de bodem zijn een dubbele hoeveelheid. De helft van het deeg pak je in vershoudfolie en vries je in. Ideaal om een keer snel een quiche of taart te bakken. Heb je daar geen behoefte aan dan halveer je de ingrediënten.

Voor de bodem:
– 450gr bloem
– 1tl zout
– 250gr ongezouten boter (koud, in blokjes)
– 100gr gezouten boter (koud, in blokjes)
– 1 ei, losgeklopt
– 1el gewone azijn
– 5el water

Voor de vulling:
– 200gr kristalsuiker
– 4el bruine basterdsuiker
– 100gr stroop (ik gebruikte speltstroop, maar maple of golden syrup werkt ook goed)
– 75gr gezouten boter (gesmolten)
– 1/2tl zout
– 1tl vanille extract
– 3 eieren, losgeklopt
– 140gr pecannoten

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een quichevorm in en zet die klaar.

Roer de bloem en zout door elkaar. ‘Snijd’ daarna met 2 messen de klontjes boter erdoor of laat de keukenmachine dit werk doen. Doe daarna het ei, azijn en water erbij en kneed snel tot een samenhangend deeg. Zoals hierboven aangegeven: je hebt maar de helft van het deeg nodig, de andere helft kun je een paar dagen in de koelkast of langer in de diepvries bewaren. Rol het deeg uit tot een lap waar je de quichevorm mee kunt bekleden. Druk de zijkanten goed aan en snijd overtollig deeg weg met een scherp mesje. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.

Voor de vulling klop je snel alle ingrediënten door elkaar. Behalve de pecannoten, want die verdeel je over de bodem. Zorg dat er geen klontjes meer in je vulling zitten en schenk daarna over de pecannoten.

Dek je quichevorm af met aluminiumfolie en zet de vorm 30 minuten in de oven. Haal daarna het folie weg en bak nog 20 minuten. Nu komt de grote test: schud de vorm (met ovenwanten) rustig heen en weer. Als de pecan pie nog erg drillerig is dan moet deze nog even in de oven. De taart is goed als de vulling nog heel lichtjes drilt. Ja, het is een kunst, dat drillen. Dek eventueel weer af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.

Laat de taart volledig afkoelen in de vorm voordat je ‘m gaat aansnijden.

Pecan_pie_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pecan pie”

    1. Vandaag heb ik jouw recept gebruikt om mn eerste pecan pie te maken. Naast dat ik de baktijd iets heb moeten verlengen bleef het midden zachter. Uiteindelijk was de smaak heerlijk, maar voor het mooie zou hij net iets steviger moeten zijn. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

  1. Ziet er goddelijk uit….. maar ik ben het eens met The Mr., dit moet in de categorie Verboden toegang komen 🙂

    Of ik wilde zeggen Ultieme Guilty Pleasures, maar ik vind wel dat áls je geniet van zo’n prachtige taart, dat je dit nooit, maar dan ook nooit, als guilty pleasure mag benoemen. Je moet er dan ook maar echt van genieten!

  2. ooohhhwwww, die lijkt me geweldig.
    Maar ik ben net zo blij dat mijn bloedsuikerwaarde is bijgetrokken. Hoe zou je deze met gezonde suiker kunnen maken? Hele uitdaging…

    Ik gebruik altijd stevia maar dat zoet niet genoeg dus vul altijd aan met of kokospalmbloesem of rijststroop of agave.
    Dus 4 eetlepels kokespalmbloesem, 20 druppelss tevia, 100 gram speltstroop moet volgens mij wel zoet genoeg worden. Wellicht nog 50 gram amandeelmeel om jet volumeverlies op te vangen.

    Wat denk jij?

    Alvast bedankt en groetjes,

    Jenny

    1. Hi Jenny, ik vind stevia helemaal niet lekker in gebak dus ik zou het met alleen kokosbloesemsuiker doen. Maar dat is mijn smaak en dat hoeft natuurlijk niet voor jou te gelden 🙂 Probeer het gewoon! Amandelmeel kan altijd en ik zou dan gewoon 1 theelepel vanille extract behouden.

  3. Heb dit ooit eens gemaakt, jaren en jaren geleden, maar recept kwijt (een mens kan ook niet alles bewaren…) , dus ben blij met dit recept. Mooie aanleiding om deze heerlijke taart weer eens te maken!

  4. Lekker zeg! Van het weekend de ‘gezonde versie’ gemaakt met ahornsiroop, honing en speltbloem.
    Hij was zeker lekker, maar het er gaat toch niets boven het echte werk. Dus ik zal dit recept zeker bewaren!

  5. Hoi hoi met het recept op schrijven zag ik stroop staan en niet verder gekeken dus koop pannekoekenstroop!! Kan ik dat ook gebruiken of beter aanhouden wat er staat? Gr rowena

  6. Hi Francecsa!

    Afgelopen week heb ik dit recept gemaakt en hij was echt heeerlijk!! Alleen helaas liep de vulling een beetje uit, terwijl ik de pie ook al een kwartier extra in de oven had laten zitten. Aan de rand was ie goed, maar des te meer naar het midden, des te meer de vulling uitliep. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen? Ik zou het ook weer zonde vinden als het midden straks mooi stevig is, maar de randen te lang gebakken zijn.

    Alvast bedankt!

  7. Hij lijkt me heerlijk en wil hem graag maken maar ik zou ook willen weten hoe en hoelang ik deze taart goed kan houden. Dat vind ik soms toch een lastig ding, houdbaarheid bepalen. Groetjes.