Als er een taartje goed past bij de feestdagen is het wel pecan pie. Een krokante korst gevuld met pecannoten, boter, suiker en ei… van iedere hap word je gelukkig. Ik maakte speciaal voor de feestdagen een mini variant van mijn basisrecept. En bij deze mini pecan pies maakte ik ook zelf olijfolie roomijs. Wat een combinatie!
Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat zelfs deze mini variant nog heel machtig is, dus een heel taartje in je eentje is best veel om op te eten. Je kunt ze dus beter delen, of kleine puntjes uit de mini pecan pies snijden. Die puntjes ziet er ook heel leuk uit op een dessertbord.
De mini pecan pies kun je volledig voorbereiden. De pies zou ik een dag eerder maken en luchtdicht bewaren in de koelkast. Zorg dat ze wel volledig op kamertemperatuur zijn voordat je ze serveert. Als je ze in de ochtend bakt, kun je ze prima op kamertemperatuur bewaren.
Dit recept is onderdeel van een vegetarisch 4-gangen kerstmenu. Het volledige menu vind je hier.
Bijpassend drankje
Een goede espresso vind ik perfect combineren bij pecan pie. Maar ook een verse thee met gedroogd fruit gaat goed samen. Een glaasje Sherry PX ernaast of een Whisky cream likeur en het feest is compleet.
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 100 gr ongezouten roomboter, koud
- 115 gr rietsuiker
- zout
- 2 eieren
- 1 tl ciderazijn
- 50 gr gezouten roomboter
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 50 gr ahornsiroop
- 1 tl vanille extract
- 140 gr ongezouten en ongebrande pecannoten
- serveer erbij: olijfolie roomijs
Ook nodig
- keukenmachine, vershoudfolie en 4 tartelette bakvormpjes van 10 of 12 cm doorsnede, bij voorkeur dichte vormpjes (dus geen uitneembare bodem)
Aan de slag!
- Meng de bloem, ongezouten boter, 15 gr rietsuiker, snufje zout, 1 ei en de ciderazijn in de keukenmachine. Pulseer tot het deeg net een bol vormt. Kneed nog 2 keer met de hand door, vorm een platte schijf en pak deze in vershoudfolie. Leg 60 minuten in de koelkast om te rusten. (Tip: Kneden kan ook met de hand, snijd de boter dan eerst door de bloem met 2 messen)
- Vet de tartelette bakvormpjes in met boter of bakspray en bestuif met bloem. Klop overtollig bloem eruit.
- Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol ieder stuk uit tot een plak van circa 1 cm dik. Bekleed ieder vormpje, druk de wanden aan en snijd overhangend deeg weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en zet de vormpjes nog 20 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte). Smelt de gezouten boter en roer 100 gr rietsuiker, de basterdsuiker, ahornsiroop, vanille extract en 1 losgeklopt ei erdoor.
- Vul ieder vormpje met 35 gram pecannoten en schep daar de suikervulling over tot iets onder de rand.
- Bak 35 - 40 minuten tot de randjes goudbruin en krokant zijn en de binnenkant net gaar is. Laat afkoelen tot lauw op een rek en haal daarna uit de vormpjes. Laat daarna compleet afkoelen.
Notities
- Met dit recept bak je 4 pecan pies als nagerecht. Ze zijn vrij machtig, dus je kunt ook 8 halve serveren met een bolletjes voor een groter gezelschap.
- Tijdens het bakken kan de boter een beetje gaan druppelen (zeker als je tartelette vormpjes met uitneembare bodem hebt). Dat kan geen kwaad, maar geeft wel een rotzooitje. Leg daarom een vel aluminiumfolie (of iets van een vuurvaste schaal) op de bodem zodat er geen druppels vet op de bodem van je oven vallen en inbranden.
- Bereiding: 30 minuten + 60 minuten wachten + 40 minuten oven
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious