4.72 van 7 stemmen

Pesto croissants met mozzarella en serranoham

40 minuten
Brunch
Pasen

Deze heerlijke pesto croissants maak je van bladerdeeg, pesto, mozzarella en serranoham. In nog geen 10 minuten staan ze in de oven en ze zijn heerlijk voor het ontbijt of een brunch. We kennen natuurlijk allemaal de blikjes croissantdeeg, maar vaak vind ik het resultaat daarvan niet zo luchtig en …

Deze heerlijke pesto croissants maak je van bladerdeeg, pesto, mozzarella en serranoham. In nog geen 10 minuten staan ze in de oven en ze zijn heerlijk voor het ontbijt of een brunch.

We kennen natuurlijk allemaal de blikjes croissantdeeg, maar vaak vind ik het resultaat daarvan niet zo luchtig en knapperig. Daarom koos ik ervoor om deze pesto croissants te maken van bladerdeeg, zo’n rol die je in de koeling vindt van je supermarkt. Mijn favoriete merken om mee te werken zijn Tante Fanny en Jan. Vaak is een van beide merken wel verkrijgbaar. Nadat je het deeg hebt uitgerold, snijd je het in 6 langwerpige driehoeken die je vervolgens belegt en oprolt. Net als bij een blikje croissantdeeg dus! Zorg er wel voor dat je ze goed doorbakt, want anders kunnen ze van binnen nog een beetje compact zijn en dat is zonde.

Oh, en wil je de pesto croissants liever vegetarisch eten? Laat dan gewoon de serranoham eruit! Zelfs vegan is mogelijk. Kies dan voor het bladerdeeg van Tante Fanny (wat standaard vegan is) en combineer het met vegan pesto en plantaardige geraspte kaas.

Liever een zoet brunchgerecht met croissants? Maak dan eens deze croissantpudding met blauwe bessen en pecannoten.

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg (Tante Fanny of Jan)
  • 75 gr pesto naar keuze (gekocht of zelfgemaakt, zie ook de notities)
  • 50 gr serranoham
  • 100 gr geraspte mozzarella (zie de notities voor meer info)
  • 1 takje verse basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 ei
  • 1 el witte sesamzaadjes

Ook nodig

  • oven
  • bakplaat & bakpapier
  • kwastje

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Laat het bladerdeeg 5 minuten op kamertemperatuur komen en rol daarna uit. Snijd het deeg in 6 langwerpige driehoeken.
  • Bestrijk iedere driehoek met pesto, verdeel daar de serranoham over en eindig met de geraspte mozzarella en wat blaadjes verse basilicum.
  • Rol de pesto croissants op vanaf de lange zijde en eindig met de punt van het deeg bovenop. Er mag trouwens wel iets van de serranoham licht uitsteken, dat wordt namelijk lekker krokant in de oven. Leg alle croissants op het bakpapier.
  • Klop het ei los en bestrijk de croissants hier lichtjes mee. Strooi daarna nog wat sesamzaadjes erover.
  • Bak de pesto croissants 30 – 35 minuten in de voorverwarmde oven. Hou ze vanaf 25 minuten goed in de gaten, omdat iedere oven weer anders is. Als ze mooi diep goudbruin zijn en de onderkant is ook goed krokant gebakken, kunnen ze eruit. Eventueel kun je ze afdekken met een vel aluminiumfolie als je vindt dat ze té bruin worden bovenop. Zo stop je de verkleuring, maar garen ze wel verder door aan de binnenkant.
  • Serveer de pesto croissants met de overgebleven pesto in een bakje. Lauwwarm zijn ze het allerlekkerst.

Notities

  • Met dit recept maak je 6 pesto croissants.
  • Je kunt hiervoor prima een goede kwaliteit kant-en-klare pesto gebruiken. Wil je zelf je pesto maken? Hier vind je verschillende recepten.
  • Ik gebruik voor deze pesto croissants bewust geraspte mozzarella die je in de supermarkt kunt kopen (dus geen bol mozzarella), omdat je dit makkelijker kunt verdelen en het minder vochtig is.
  • Bereiding: 10 minuten + Oven: 30 – 35 minuten

Recep pesto croissants: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca