Pittige courgette spaghetti met spinazie

Co-blogger Bo gaat een maand lang vegan leven voor de Veganuary challenge. In deze blog vertelt ze waarom en deelt ze alvast een heerlijk receptje voor pittige courgette spaghetti met spinazie.

“Eh, waarom precies?”
“Je bedoelt zeker vegetarisch.”
“Oh je blijft er toch niet in hè?”

Zomaar een verzameling reacties die ik krijg als ik vertel dat ik een maand vegan ga. En die maand is op 1 januari begonnen. Een vegan avontuur waar ik heel veel zin in heb en maar een piepklein beetje zenuwachtig voor ben.

Eh, waarom precies?

Waarom ík een maand vegan ga eten is een hele andere reden dan, zo blijkt uit mijn kleinschalige onderzoek, dat de meeste vegans hebben. Ze vinden het zielig om dieren (en alles waar een dier voor gebruikt is) te eten of geloven dat het gezonder is om deze producten niet te eten. Wel vind ik het goed om er eens beter bij stil te staan hoeveel dierlijke producten we eten. Minderen mag best wel.

Het is voor mij echt een uitdaging. Ik ben nogal een luie groentekoker en wilde mezelf eens uitdagen om anders naar groente te kijken. Als hoofdbestanddeel van een maaltijd, in plaats van iets verplichts ernaast. Bovendien zijn er talloze recepten te vinden voor vegan toetjes, zoete snacks en ontbijtjes maar vind ik de hoofdmaaltijd pas echt een uitdaging.

Bo goes vegan_introductie

Je bedoelt zeker vegetarisch..

Nee dus! Helemaal vegan. En vegan is niet voor iedereen een bekend begrip. Tijdens mijn voorbereiding kreeg ik soms de vraag “Wat mag je dan nog wél eten? Rijst? Pasta?”. Ik eet de hele maand januari geen dierlijke producten, of producten afkomstig van dieren. Dus o.a. geen vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Of een product waar dit in verwerkt is, zoals pasta.

Oh je blijft er toch niet in hè?

Dat is niet de insteek nee. Ik denk dat ik vlees en vis prima een maand kan missen. Maar dat ik het moeilijk krijg met verse pasta, kaas en mijn geliefde biogarde roeryoghurt. Eten moet vooral lekker en leuk zijn, en niet een constante strijd van ‘wat ik niet mag’. Een maand is prima waarbij ik hoop meer te ontdekken over een vegan levensstijl. Dat ik er een andere kijk op groente aan over kan houden en ze een andere invulling voor mijn maaltijden kan geven is meer dan mooi meegenomen. Zo zal ik hopelijk vaker met groenten als basis gaan koken. Maar vriend Randy, wees gerust. Na januari gaan we weer lekker uitgebreid uit eten en zal ik niet miepen over de ingrediënten.

Recept: pittige courgette spaghetti met spinazie

Wat ik al snel tegenkwam in de zoektocht naar vegan recepten zijn ‘zoodles’. Dit zijn dunne linten gemaakt van zucchini (courgette), oftewel courgette spaghetti. Courgette is vrij neutraal van smaak en heeft een heel fijne structuur. Hierdoor kan je het in zo’n beetje alle recepten als vervanger voor pasta of noedels gebruiken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 4 courgettes
– 400 gr spinazie
– 4 teentjes knoflook
– plantaardige olie
– 2 eetl. ketjap
– 2 eetl. sojasaus
– 2 eetl. sambal oelek
– 250gr cashewnoten
– zout & peper

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten
Dit recept is heerlijk makkelijk en snel te maken. Het meeste werk zit in het maken van de courgette spaghetti. Ik heb een spiralizer gekocht om in een handomdraai zoodles te maken. Maar je kunt ook dunne plakken snijden van de courgette en deze vervolgens weer in sliertjes snijden. Als de spinazie nog niet gewassen is, was deze dan goed en laat het vervolgens uitlekken in een theedoek.

Bo goes vegan_spicy zoodles_2

Dan kneus je de teentjes knoflook en fruit je deze aan in een (wok)pan met olie. Na een minuut of twee kunnen de zoodles en de spinazie erbij. Even omroeren en aanmaken met de ketjap, sojasaus en sambal. De eetlepels zijn een benadering.. Ik gebruik altijd scheutjes, die vertalen zich nogal lastig. Heb je het idee dat je gerecht te droog is, of dat je het graag hoger op smaak eet? Doe er gerust een scheut sojasaus of ketjap bij.

Als laatst naar smaak de peper, zout en cashewnoten toevoegen en serveer het gerecht op diepe borden, zowel de spinazie als de courgette laten vocht los tijdens het wokken. Geniet er van!

Tip: ook lekker om een of twee courgettes te vervangen door een komkommer.

Meer vegan recepten? Kijk dan ook eens hier.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Pittige courgette spaghetti met spinazie”

 1. Klinkt lekker! Je kunt naar het schijnt ook vegan pasta maken, zonder ei: http://minimalistbaker.com/homemade-vegan-pasta/ Ik hou ook enorm van verse pasta maar ben wat terughoudend richting ei (ben vegetarier met vegan neigingen 😉 ), dus ik wilde dit binnenkort gaan proberen. Ben heel benieuwd of het wat wordt 🙂 Ik hou je blog in de gaten voor meer vegan recepten!

  1. Hi Myrthe,

   Ga ik zeker ook eens proberen! Met Zoodles is het natuurlijk mooi meegenomen dat het een koolhydraatarm gerecht is en werkelijkwaar met alles te combineren.

 2. Goed bezig Bo! Klinkt als een lekker en supergezond recept!

  Een paar tips voor het geval je inspiratieloos bent voor het avondeten:

  Volgens mij worden Japanse soba noodles niet gemaakt met ei en kun je die ook eten. Die koop je gewoon bij de AH.

  De Indiase keuken laat heel makkelijk vegan koken, een kikkererwtencurry met rijst bijvoorbeeld.

  En mijn tortillasoep natuurlijk

  1. Top! Ik moet bekennen nog geen grondige noodle inspectie te hebben gedaan hoor.. Maar ik ga het merk zeker eens opzoeken. Laatst waren namelijk de courgettes op en zat ik wel even met m’n handen in ’t haar 😉

  1. Ik ga het sowieso even proberen natuurlijk 🙂 Bedankt voor de tip!

   Het is zeker leuk, maar vooral ook echt een uitdaging merk ik op dag 4 🙂

 3. Wat leuk om te lezen! En een goede reminder voor mezelf, denk dat ik het vanavond ook maar weer eens maak haha

Reacties zijn gesloten.