Pompoencake met pumpkin spice frosting

Vandaag ga ik een zoet recept met mijn geliefde flespompoen met jullie delen. Ik bakte namelijk een zalige pompoencake waarvoor ik de pompoen eerst heb geroosterd in de oven, waardoor je een hele smeuïge cake krijgt. En als finishing touch maakte ik ook nog een frosting met pumpkin spice specerijen. Een heerlijk baksel om te maken in een herfst- of winterweekend. Enjoy!

Wat je nodig hebt voor 1 cake met 10 – 12 plakken

  • 1 gemiddelde flespompoen (circa 800 gr)
  • 2 el + 100 gr zonnebloemolie of milde olijfolie
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 200 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 volle tl pumpkin spice specerijen (of koek- en speculaaskruiden)
  • 1 – 2 el pompoenpitten

Wat je nodig hebt voor de frosting

Optioneel voor de garnering

  • extra pompoenpitten en (oranje) sprinkles naar keuze

Wat je gaat doen voor de pompoencake

Voorbereiding (pompoen roosteren): 1 uur + Bereiding: 20 minuten + Oven: 45 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Halveer de flespompoen in de lengte en schep het vruchtvlees met de pitten eruit. Smeer beide helften in met 2 eetlepels olie en leg ze met de snijkant naar boven op het bakpapier. Rooster circa 45 minuten of tot het vruchtvlees helemaal zacht is. Prik er met een vork in om het zeker te weten.
  3. Laat de pompoenhelften iets afkoelen en schep daarna het vruchtvlees uit de zachte schillen en prak helemaal fijn.

Tip: Normaal eet ik de schil van de flespompoen altijd na het roosteren, zeker als ik soep maak of diverse groenten rooster. Maar om de cake zo luchtig en smeuïg mogelijk te maken heb ik dat deze keer niet gedaan.

  1. Klop de basterdsuiker, vanillesuiker, 100 gr olie en eieren in 5 minuten mooi schuimig.
  2. Zeef de bloem, bakpoeder en zout erboven en spatel erdoor samen met de pumpkin spice specerijen. Spatel als laatste de geprakte pompoen erdoor.
  3. Bekleed een cakeblik met bakpapier, schep het beslag erin en strijk glad. Bestrooi met de pompoenpitten.
  4. Bak de cake circa 45 minuten tot deze net gaar is. Doe de test met een satéprikker in het midden om het zeker te weten. Zet de pompoencake daarna op een rooster en laat volledig afkoelen.
  5. Klop voor de frosting de boter in een paar minuten luchtig. Meng nu beetje bij beetje de poedersuiker erdoor. Om stuiven tegen te gaan kun je een vochtige keukendoek over de kom leggen. Klop daarna de pumpkin spice en vanille extract erdoor. Voeg 1 eetlepel melk toe en laat nog een halve minuut draaien. Voeg een extra eetlepel toe als je vindt dat de frosting nog iets romiger mag.
  6. Als de pompoencake is afgekoeld spatel je de frosting erover. Garneer naar eigen inzicht met extra pompoenpitten en/of sprinkles.

Tip: De pumpkin spice frosting smaakt heerlijk bij deze cake, maar is geen must. Zonder smaakt deze pompoencake namelijk ook geweldig. Mijn kinderen kunnen dat beamen, want die willen nooit frosting op hun zoete baksels en hebben ‘m dus zonder gegeten ;-).

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca