5 van 1 stem

Pompoensoep met knoflookcroutons en spekjes

50 minuten
Soep
Winter

Wij doen hier thuis vrolijk mee aan de griepgolf. De helft is al omgevallen en de andere helft houdt zich nog kranig staande. Tijd dus voor soep! En wat voor een. Ik maakte een pompoensoep met krachtige runderbouillon als basis. Maar met groentebouillon kan het natuurlijk ook. Daar voegde ik …

Wij doen hier thuis vrolijk mee aan de griepgolf. De helft is al omgevallen en de andere helft houdt zich nog kranig staande. Tijd dus voor soep! En wat voor een. Ik maakte een pompoensoep met krachtige runderbouillon als basis. Maar met groentebouillon kan het natuurlijk ook. Daar voegde ik nog wat knoflookcroutons aan toe, gemaakt van oud volkoren brood. Is dat ook weer op en extra vezels zijn altijd welkom. Nog wat (vega) spekjes, pul biber (of chili flakes) en peterselie erover en klaar is je soep.

Meer winterse soeprecepten? Hier vind je ze allemaal.

Ingrediënten

  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 wortel, grof gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • zout
  • 400 gr pompoenblokjes
  • 1 pot (à 400 ml) runderbouillon of groentebouillon (zie notities voor mijn tip)
  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 1/2 tl knoflookpuree
  • 75 gr gerookte spekjes of vega spekjes (zie notities voor mijn tip)
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • pul biber/chili flakes of zwarte peper
  • 1 el fijngehakte platte peterselie

Aan de slag!

  • Verhit een soeppan en fruit de ui, wortel en bleekselderij met de specerijen en een snuf zout voor 10 minuten. Zet het vuur niet te hoog, de groenten hoeven niet te bruinen.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak nog 2 minuten.
  • Schenk de bouillon in de pan met nog een extra pot (400 ml) water. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan.
  • Snijd het brood in blokjes en meng met een mengsel van 2 el olijfolie, 1/2 tl knoflookpuree en een snuf zout. Bak 10 minuten in de oven op 190 graden of tot goudbruin en krokant.
  • Bak de (vega) spekjes krokant in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Pureer de soep helemaal fijn en roer er 1 tl geraspte gember door, verwarm nog even kort.
  • Verdeel de soep over 4 kommen. Garneer met knoflookcroutons, krokante spekjes, wat pul biber of zwarte peper, druppeltjes olijfolie en fijngehakte peterselie.

Notities

  • Met dit recept maak je een soep voor 4 personen.
  • Ik bewaar altijd een zak met pompoenblokjes in de vriezer zodat ik op ieder moment soep kan maken.
  • Mijn favoriete runderbouillon hiervoor is van De Kleinste Soepfabriek.
  • Oud brood kun je ook invriezen tot het moment dat je het nodig hebt voor het maken van croutons.
  • Mijn favoriete vega spekjes zijn van Lavie.
  • Bereiding: 50 minuten

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)