Pompoentaart met nootmuskaat en kaneel

Afgelopen weekend had ik eindelijk tijd om even bij te lezen in mijn kookbladen. De Delicious lag nog onaangeroerd in het tijdschriftenbakje. Onbegrijpelijk natuurlijk. Want voor iedere foodie is het letterlijk een heerlijk moment als deze weer op de mat valt. Ik bladerde met een cappuccino in de hand door …

Afgelopen weekend had ik eindelijk tijd om even bij te lezen in mijn kookbladen. De Delicious lag nog onaangeroerd in het tijdschriftenbakje. Onbegrijpelijk natuurlijk. Want voor iedere foodie is het letterlijk een heerlijk moment als deze weer op de mat valt. Ik bladerde met een cappuccino in de hand door het blad en mijn mond viel open bij het zien van deze taart. Pompoen gecombineerd met kruidige specerijen als nootmuskaat, kaneel en piment…ik wist niet hoe snel ik de ingredienten in huis moest halen. En ja hoor, de volgende avond stond de taartschaal op tafel te pronken. Ik hoorde mijn gasten alleen nog mompelen en zag ze met hun ogen draaien terwijl ze stamelend zeiden dat dit de master van alle taarten was.

Nou, als we dan toch een grande finale nodig hebben voor de februari taart maand…dan maar eentje waar iedereen van in extase raakt 🙂 Deze taart past trouwens niet in de categorie ‘lekker makkelijk’, maar wel in de ‘overheerlijk, maar je bent er wel even mee bezig, maar dat is ie meer dan waard’ categorie. Maak ‘m voor een special occasion en iedereen is je eeuwig dankbaar. En daar doe ik het graag voor.

Wat je nodig hebt:
450gr geschilde pompoen
1el honing
225gr bloem
35gr poedersuiker
125gr koude boter
1 eidooier
75gr amandelmeel (te koop bij de bio winkel)
1el gewone stroop of golden syrup
60gr bruine basterdsuiker
2tl kaneel
1tl nootmuskaat
1tl gemberpoeder
1/2tl pimentpoeder
350ml slagroom + extra om te garneren
3 eieren + 1 eidooier
mascarpone

Ook nodig: een taartvorm met ribbelrand en uitneembare bodem en hulpvulling zoals keramische korrels, droge bonen of oude munten.

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200gr.

Snijd de pompoen in kleine blokjes en leg deze naast elkaar in een groot bakblik of op bakpapier. Besprenkel de stukjes met de honing en dek af met aluminiumfolie. Zet het bakblik voor 30-40 minuten in de oven en rooster ze gaar. Daarna haal je ze eruit en laat je de stukjes 15 minuten uitlekken in een vergiet. Pureer het daarna helemaal fijn in de keukenmachine en laat volledig afkoelen.

In de tussentijd kun je het deeg maken. Zeef de bloem en de poedersuiker en doe deze in de keukenmachine. Meng het kort samen met de pulseerknop. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze toe. Weer even mengen met de pulseerknop totdat je een kruimig mengsel krijgt. Voeg een eidooier en 3 el ijskoud water toe. Voor de laatste keer goed mengen totdat het een samenhangend deeg is. Maak een bal van het deeg en wikkel het in huishoudfolie. Leg deze in de koelkast voor 30 minuten.

Draai de oven terug naar 180gr en vet de taartvorm goed in.

Na 30 minuten haal je het deeg uit de koelkast en rol je het uit op een met bloem bestoven aanrecht. De plak moet ongeveer 5mm dik zijn. Bekleed de taartvorm met het deeg, druk voorzichtig aan en snijd de randjes bij.

Leg een velletje bakpapier op de bodem en leg hier de hulpvulling op. Dit zorgt ervoor dat je bodem niet gaat rijzen als je gaat bakken. Bak de bodem 20 minuten en haal daarna het bakpapier met de hulpvulling eruit. Bak de bodem nog 5 minuten door totdat deze iets gekleurd is. Haal de bakvorm uit de oven en strooi het amandelmeel gelijkmatig over de bodem.

Verwarm in een steelpannetje de stroop, bruine suiker, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, piment en room tot het kookpunt. Klop de 3 eieren en de eidooier los en roer dit losjes door het mengsel. Als laatste klop je de pompoenpuree erdoor. Dit moet je zeker even voorproeven 🙂

Schenk het pompoenmengsel in de bodem en bak de taart nog 30-45 minuten. De taart is klaar als de vulling wel gestold is, maar nog een klein beetje wiebelt. Laat de taart helemaal afkoelen.

Klop 100ml slagroom lobbig samen met 6el mascarpone en een beetje poedersuiker. Schep dit op de taart en strooi er nog een beetje kaneel over.

Dit is ‘m dan, de grande finale van de februari taart maand van Francesca Kookt! Ik hoop dat jullie genoten hebben van alle taarten. En zo niet, geen zorgen. Ik zal de rest van het jaar vast nog wel wat taarten voor jullie maken 🙂

Thanks Delicious Magazine voor de inspiratie!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca