Programma Kids Culinair Zoetermeer op 4 en 5 juli

Na 2 succesvolle voorgaande edities open we ook dit jaar weer de culinaire speeltuin voor kinderen tijdens Culinair Zoetermeer op zaterdag 4 en zondag 5 juli; welkom op Kids Culinair! In deze blog lezen jullie alles over het programma. Het belooft een geweldig weekend te worden en de weersverwachting maakt …

Na 2 succesvolle voorgaande edities open we ook dit jaar weer de culinaire speeltuin voor kinderen tijdens Culinair Zoetermeer op zaterdag 4 en zondag 5 juli; welkom op Kids Culinair! In deze blog lezen jullie alles over het programma. Het belooft een geweldig weekend te worden en de weersverwachting maakt me nu al blij, 2 dagen volle bak zon!

Waarom Kids Culinair

Samen koken met kinderen is niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk. Het leert ze op jonge leeftijd dat eten niet iets is wat uit een pakje komt. Dat je zelf met verse ingrediënten aan de slag kunt en daar hele lekkere en creatieve dingen van kunt maken. Kinderen die in aanraking komen met echt eten groeien daardoor hopelijk op tot een nieuwe generatie lekkerbekken die bewust omgaan met voeding en gezond en gevarieerd eten.

kids-culinair-zoetermeer-2015-sfeer-2

Een eiland ingericht voor kinderen

Kids Culinair is een evenement op een wel heel bijzondere locatie. Het eiland in de Dobbe wordt volledig ingericht voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ze kunnen deelnemen aan tal van activiteiten zoals kinderkookworkshops, proefsessies en culinair knutselen. Er zijn verse smoothies, leuke speelactiviteiten, een culinaire bakwedstrijd en ouders kunnen deelnemen aan een workshop of samen met hun kinderen op de foto en zelfs bootcampen. En wat denk je van een versgebakken pannenkoek of zelfgetapte limonade? Laat de zon maar flink schijnen, want dan wordt er ook gepicknickt in het gras!

kids-culinair-zoetermeer-2015-sfeer-1

Praktische informatie

Kids Culinair wordt gehouden op zaterdag 4 en zondag 5 juli en is toegankelijk van 13.00 – 18.00 uur. Kinderen betalen 2 Flora (1 Flora = € 1,40) toegang en zijn daarmee het hele weekend welkom. De toegang voor ouders is gratis. Inschrijven voor de workshops en activiteiten is alleen mogelijk op de dag zelf, inschrijfformulieren zijn beschikbaar op het eiland. Het eiland is volledig afgeschermd. Als kinderen eenmaal binnen zijn, kunnen ze niet zomaar zelf weglopen en ieder kind krijgt een polsbandje om. Hier kunnen we ook nog het telefoonnummer van de ouders op schrijven, mocht dit nodig zijn. Aan de ouders is dit jaar ook gedacht! Want voor hen staat er een klein barretje en is er een chill-ruimte ingericht met fatboys. Als de kinderen aan het spelen zijn, kunnen de ouders even genieten aan de waterkant met een drankje. Het eiland grenst aan het terrein van Culinair Zoetermeer op het Stadhuisplein, volg de pijlen op het terrein en dan kom je er vanzelf.

kids-culinair-zoetermeer-2015-plattegrond

Het programma

Ik ben razend trots om jullie het bomvolle programma van dit jaar te presenteren:

Kookworkshops Francesca

Iedere middag geef ik 3 kookworkshops van 45 minuten met de thema’s Fliere Fruit, Rijstwafel Taartjes en Lekker Wrappen. In de 1e workshop gaan we creatieve en lekkere dingen maken met fruit, in de 2e workshop gaan we zelf spreads maken (onder andere met de bonen van HAK) en de kinderen kunnen daarna hun favoriete rijstwafel taartjes maken met alle groenten, fruit en vleeswaren die te vinden zijn op de tafel. In de laatste workshop gaan we wrappen. Met groenten, fruit, vis, vleeswaren, kruiden en smeersels. Aan iedere workshop kunnen 10 kinderen deelnemen, inschrijven daarvoor kan op het eiland zelf. Voor deelname vragen we 1 Flora en na afloop van de workshop krijgen ze nog een leuke goodiebag mee naar huis.

kids-culinair-zoetermeer-2015-kinderkookworkshop

Kookworkshops Linda Peek

Iedere middag geeft Linda Peek 3 kookworkshops van 45 minuten voor ouders. In deze workshops staan gezonde tussendoortjes centraal, met de focus op groente en fruit. De workshop start met een kleine kennisquiz en daarna gaan de ouders aan de slag met 4 recepten voor gezonde tussendoortjes. Aan iedere workshop kunnen 8 ouders deelnemen, inschrijven daarvoor kan op het eiland zelf. Voor deelname vragen we 1 Flora en na afloop van de workshop krijgen de de deelnemers nog een leuke goodiebag mee naar huis.

kids-culinair-zoetermeer-2015-linda-peek

Versgebakken poffertjes en zelfgetapte limonade van de Pannenkoe

Zin in een bordje versgebakken poffertjes? Ook die hebben we dit jaar op het eiland! De Pannenkoe uit Bleiswijk verzorgt dat dit jaar voor alle bezoekers. Ook kunnen kinderen zelf limonade tappen uit de koe. Voor 10 poffertjes betaal je 2,5 Flora en 3,5 Flora voor 20 stuks. Een beker zelfgetapte limonade is 0,5 Flora.

kids-culinair-zoetermeer-2015-poffertjes

Kids-ouder bootcamp

Naast eten is bewegen ook heel belangrijk voor kinderen. Daarom vind ik het geweldig dat Healthclub OpenAir iedere dag een kids-ouder bootcamp gaat geven op het eiland. Om 15.00 uur begint de bootcamp en hier kunnen 15 kinderen + 15 volwassenen aan deelnemen. Ik weet zelf inmiddels hoe leuk het is om dit met je kind te doen, dus komen! Deelname aan de bootcamp is inbegrepen in de toegangsprijs.

kids-culinair-zoetermeer-2015-kids-ouder-bootcamp

De grote kruidenquiz

Nog zo’n geweldig onderdeel in het programma. Wijktuin Broekweg uit Zoetermeer gaat namelijk iedere middag om 16.00 uur de grote kruidenquiz doen met kinderen. Ook laten ze honing van eigen bijen proeven en kinderen kunnen hun eigen kruidenboter maken. De grote kruidenquiz vindt tweemaal plaats van 16.00 – 17.00 uur en per keer kunnen er 10 kinderen plaatsnemen aan de tafel. Inschrijven kan op het eiland en deelname is inbegrepen in de toegangsprijs.

kids-culinair-zoetermeer-2015-kruidenquiz

Maak je eigen smoothie

In de KitchenAid smoothiebar kunnen kinderen de hele middag zelf smoothies maken. Er staat een enorme mand groente en fruit klaar en ze mogen zelf weten wat voor creatie ze ermee willen maken. De smoothies zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

kids-culinair-zoetermeer-2015-kitchenaid-smoothiebar

Culinair knutselen

Maak je eigen placemat, pastasieraden of ballonvissen aan de culinaire knutseltafel! Knutselen is inbegrepen in de toegangsprijs.

kids-culinair-zoetermeer-2015-culinair-knutselen

Blind proeven met Susan Aretz

Susan heeft het boek ‘Wat eten we vandaag?’ geschreven en weet als geen ander hoe je van kinderen echte smulpapen kunt maken. Op zaterdag 4 juli gaat ze met kinderen blind proeven en haar boek is daar ook te koop.

kids-culinair-zoetermeer-2015-susan-aretz

Spelen, spelen en nog meer spelen

Natuurlijk kan er ook gespeeld worden op het eiland! We hebben een groot springkussen staan, er zijn heel veel spelletjes en je kunt meedoen aan het grootste krijtkunstwerk van Zoetermeer. Alle speelactiviteiten zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Als echte kok op de foto

Verkleed je als echte kok en ga op de foto, met of zonder je ouders! De fotografen van 3DMij verzorgen dit het hele weekend. Een print van de foto kost 1,5 Flora.

kids-culinair-zoetermeer-2015-als-echte-kok-op-de-foto

Chill-out voor ouders

Aan de ouders hebben we dit jaar ook gedacht. Als de kinderen lekker aan het spelen zijn, kunnen de ouders een drankje halen aan de bar van ROC Mondriaan en even chillen in de Fatboy-ruimte aan de waterkant. De drankjes zijn tegen betaling.

Doe ook mee aan de bakwedstrijd!

Tijdens Kids Culinair kunnen de kids ook meedoen aan de wedstrijd ‘Wie maakt het lekkerste baksel van Zoetermeer?’. Meedoen voor de kinderen is simpel: bak alleen of met je ouders thuis iets lekkers waar of groente of fruit in zit en neem dit (stukje mag ook) mee naar het event op zaterdag 4 of zondag 5 juli. We verzamelen alle baksels en iedere middag om 17.45 uur gaan we proeven en wordt de kids winnaar van de dag bekend gemaakt. Daar zijn natuurlijk mooie prijzen mee te winnen! We adviseren om je baksel pas in de loop van de middag te brengen, zodat het niet te lang in de zon staat. Iedere dag hebben we een wisselende jury die beoordelen op uiterlijk en smaak. En het lekkerste baksel wint!

kids-culinair-zoetermeer-2015-bakwedstrijd

Het hele programma op een rijtje

kids-culinair-zoetermeer-2015-programma

Dank aan alle sponsoren en deelnemers

Ook dit jaar hebben we weer een aantal geweldige sponsoren die ik graag in het zonnetje zet. Dank aan:

Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer voor het enthousiasme om dit ieder jaar weer voor de kinderen te organiseren.
– De Zoetermeerse bedrijven Dutchwyse en Ridemi voor het belangeloos sponsoren.
– Linda Peek van Lekker eten met Linda voor haar enorme inzet.
De Pannenkoe voor hun deelname en alle extra toffe dingen die ze zonder extra kosten meenemen, zoals het springkussen.
Healthclub OpenAir voor het gratis verzorgen van de kids-ouder bootcamp.
Wijktuin Broekweg voor het gratis verzorgen van de kruidenquiz en alle voorbereidingen.
– Susan Aretz van Smulpaapje voor het gratis verzorgen van de blind proeverij.
KitchenAid voor het gratis ter beschikking stellen van hun blenders.
Deedylicious voor het maken van de huisstijl en alle opmaken.
HAK voor hun deelname, de ingredienten en producten voor in de goodiebag.
– Vleeschwaar voor hun deelname en de ingredienten.
3DMij voor het bouwen van de fotografieset en hun deelname.
– Studenten van het ROC Mondriaan die de bar verzorgen en meehelpen op het eiland.
– Al mijn vrienden en familie die voor het 3e jaar op rij weer vrijwillig meehelpen tijdens het weekend.

kids-culinair-zoetermeer-2015-sponsors

Kom ook naar Kids Culinair op 4 en 5 juli en laat kinderen ervaren hoe leuk en lekker eten kan zijn!

kids-culinair-zoetermeer-2015-francesca-kookt

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer