Pure truffels en meer van mijn hagelslag bekentenissen

Sponsored – Vroeger, toen ik nog een kleine Francesca was, sloop ik stiekem naar beneden als er hagelslag in huis was. Dan opende ik het strooiklepje, zette deze aan mijn mond en liet het hagelen. Of mijn moeder daarvan op de hoogte was, ik heb geen idee. Maar laten we gemakshalve aannemen dat ze dat nu wel is.

Het moge duidelijk zijn, vandaag ga ik mijn hagelslag bekentenissen met jullie delen en daar heb ik er een hoop van. Het pak aan mijn mond zetten doe ik al jaren niet meer, maar bij acute chocoladebehoefte strooi ik nog weleens een bergje in mijn hand. Ik mag hopen dat er nu velen van jullie ja-knikkend verder lezen en precies weten waar ik het over heb. Zeg maar gewoon ja 😉

Niet alle hagelslag is hetzelfde

Hagelslag is echt een oer-Hollands product en reuze populair als broodbeleg. Het staat, samen met vlokken, zelfs op nummer 1 van meest gebruikt beleg. Niet zo gek dus dat er zoveel verschillende soorten verkrijgbaar zijn in de winkel. Maar dat betekent niet dat alle merken hier zomaar in huis komen, sterker nog…ik ben daar nogal kritisch over. Het begint bij smaak, maar de oorsprong van de ingrediënten is minstens net zo belangrijk.

fair-trade-original-hagelslag-4

Een van de weinige merken uit de supermarkt waar ik echt enthousiast over ben is Fair Trade Original. Ze hebben zowel hagelslag als vlokken en doen meer dan alleen ingrediënten inkopen. Dit non-profit foodmerk (niet te verwarren met het keurmerk Max Havelaar trouwens) doet er alles aan om boeren een eerlijke prijs te bieden voor hun grondstoffen. En nog meer ook. Zo krijgen de cacaoboeren in Afrika, naast een eerlijke prijs, ook een ontwikkelingspremie voor verbeteringen binnen hun coöperatie en hun dorp.

Hagelslag met eerlijke rietsuiker

Ze zijn bij Fair Trade Original nu nog een stap verder gegaan en hebben de bietsuiker in de hagelslag en vlokken vervangen door fairtrade rietsuiker. Het aandeel ‘eerlijke’ ingrediënten is daarmee omhoog geschoten van 34% naar 97%. Daar proeven wij niets van, maar de duizenden rietsuikerboeren in Mauritius des te meer. En dat is een hele goede zaak! Om dat te vieren hebben ze de hagelslag en vlokken in een nieuwe verpakking gestoken en daar word ik ook blij van. Die schreeuwerige hagelslag-verpakkingen heb ik nou wel genoeg gezien in mijn leven. Wil je meer lezen over de nieuwe hagelslag van Fair Trade Original, check dan zeker hun website even waar je het hele verhaal kunt ‘proeven’.

Ik strooi mijn hagelslag op…

Allereerst natuurlijk op een wit puntje met een dikke laag gezouten roomboter. Niets is beter dan dat, echt!

broodje-hagelslag-fair-trade-original-1

Of strooi de pure hagelslag eens over je kwark, granola en blauwe bessen in de ochtend…het lijkt wel een toetje.

muesli-met-hagelslag-fair-trade-original-2

Tja, en dan mijn allergrootste bekentenis: bitterzoete chocoladetruffels met hagelslag. Super makkelijk om te maken en de smaak is waanzinnig.

1. Verhit 200ml slagroom met 25gr roomboter (niet laten koken, alleen verwarmen).

2. Breek in de tussentijd 200gr pure chocolade in stukjes en doe dit in een hittebestendige kom.

3. Schenk de hete room langzaam bij de chocolade en laat een paar minuten staan zodat de chocolade kan smelten. Ga daarna rustig roeren totdat alles gesmolten en goed gemengd is.

4. Laat afkoelen tot lauw en zet de kom daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

5. Haal de kom uit de koelkast en maak met je handen bolletjes van de chocolade. Leg deze naast elkaar op een groot bord of platte schaal. De bolletjes hoeven niet perfect van vorm te zijn, dat komt later.

6. Zet terug in de koelkast voor minimaal 30 minuten.

7. Haal weer uit de koelkast en zet een diep bord klaar met een flinke laag pure hagelslag. Pak ieder bolletje en rol nu netjes tot een balletje in je handen. Rol daarna door de hagelslag en leg op een bord.

Klaar zijn je pure truffels! Bewaar ze in de koelkast tot 3 dagen.
Tip: ben je niet zo’n pure liefhebber, vervang de pure chocolade dan door melkchocolade en rol ze daarna door de melk hagelslag.

pure-truffels-met-hagelslag-fair-trade-original-3

Goed, ik eet nog even een hagelslag truffel en dan vind ik het mooi geweest voor vandaag. Hebben jullie nog leuke, makkelijke recepten met hagelslag en vlokken, laat het me dan weten in de comments! En wil je de hagelslag en vlokken van Fair Trade Original zelf eens uitproberen, je vindt de verpakkingen in vrijwel alle supermarkten.

Dit is een samenwerking met Fair Trade Original. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Pure truffels en meer van mijn hagelslag bekentenissen”

 1. Mijn all time favorites zijn:

  Een witte boterham met pindakaas en hagelslag en vanille ijs met verse aardbeien en sprinkels hagelslag erover!

  I’m lovin’ it!

 2. Ahhh, wat doe je mij aan. 🙂 Ik heb nu zoveel zin in die hagelslag truffels en in een wit broodje en beschuitje met hagelslag.

 3. Vanille ijs met:
  – Heeeeeel veeeeeel aardbeien
  – Stukjes amandel schaafjes
  – En pure hagelslag, het liefst van die XXL hagelslag..

  Di terwijl ik mijn meest minst charmante outfit aan heb en een bridget jones diary marathon kijk, gewoon omdat het kan!

 4. Oh ik had het al een tijdje niet in huis maar het staat weer op mijn boodschappenlijstje haha! Heerlijk!
  Ik at het vroeger uit het pak. Dan was er geen chocola meer in huis en schudde ik het pak in m’n mond leeg. Best erg nu ik er over nadenk. Nog erger is dat ik het bijna zeker weer doe als ik het in huis haal haha.

  Maar wanneer ik het niet rechtstreeks uit het pak eet, eet is het het liefste op pannenkoeken, dat is zó lekker! Wat poedersuiker en hagelslag en dan oprollen zodat de hagelslag een beetje smelt..

 5. Je foto’s doen me het water in de mond lopen en ik wil voortaan alleen de Fair Trade Original pure hagelslag! Ik koop sowieso vaak fair trade producten, een goed loon voor de arme boeren daar! En ook is at hagelslag zo uit het pak. ( dat doe ik nog wel eens 🙂 ) Gewoon wit brood met idd roomboter en pure hagelslag is mijn favoriet, net zo lekker als een gebakje Mmmm Maar ik ga je chocotruffels zeker maken, die lijken me ook zalig !

Reacties zijn gesloten.