Restauranttips #3: Zarzo, Bakkerswinkel & Table 24

Het is alweer even geleden dat jullie van ons restauranttips hebben gehad, dat betekent overigens niet dat we niet uit eten gaan en leuke plekken ontdekken, dat gebeurt zeker! Nu de wintertijd is ingegaan en het weer zo vroeg donker wordt, vind ik het zelfs des te leuker om uit eten te gaan. Dat geeft extra sfeer en gezelligheid. Francesca en ik hebben beiden wat van onze favorieten in deze tips voor jullie gezet. We kunnen met zekerheid zeggen dat jullie van deze restaurants stuk voor stuk blij zullen worden!

Goed om te weten: voor al deze restaurants zijn we niet uitgenodigd en ze wisten vooraf ook niet wie we waren. Zo weten we zeker dat we de restaurants goed kunnen beoordelen. Vandaag tippen wij voor jullie Zarzo, de Bakkerswinkel en Table 24.

Zarzo in Eindhoven

Wie bij Zarzo gaat eten weet één ding heel zeker; je smaakpapillen worden getrakteerd op een prikkelende reis van Nederland naar Spanje en vice versa. Dat kun je aan Adrian Zarzo wel overlaten. Als kind van een Spaanse vader en Nederlandse moeder groeide hij op in een klein dorpje in de buurt van Valencia. Na een indrukwekkende leerschool en met titels op zak als ‘Talentvolste sommelier van het jaar’ en ‘Beste jonge kok van Europa’ opende hij in 2013 zijn restaurant Zarzo in Eindhoven. Leuke is dan ook dat Adrian niet in de keuken staat, hij beweegt zich schijnbaar moeiteloos tussen keuken en gasten en doet dat met veel verve.

Het stond al tijden hoog op ons lijstje om naar Eindhoven af te reizen, niet in de laatste plaats omdat goede vriend Randy Bouwer daar ook werkt als sommelier (over talentvolle sommeliers gesproken). De reservering was gemaakt en in de tussentijd haalden ze nog ‘even’ hun eerste Michelinster in de wacht. Wat een prestatie en wij konden niet wachten. Het werd een zinnenprikkelende avond die startte met diverse mondvermaakjes. Zoals zuurkool met paarse mosterd en druif en bleekselderij met appel en roze peper bijvoorbeeld. Met recht ‘vermaakjes’.

We besloten voor het ‘Zarzo Especial’ menu te gaan inclusief wijnarrangement, het was nou eenmaal bijna Valentijnsdag en bij ons gaat de liefde echt door de maag. We werden getrakteerd op gerechten als koningsvis met citrus en lijnzaad en kreeft met pompoen en prei. De sint jacobsmossel met truffel en zolderspek kan ik tot op de dag van vandaag nog proeven en het dessert van mandarijn, koffie en kaneel was pure verwennerij.

Wat me nog het meest bij staat, naast de gerechten, is het prachtige interieur met de open keuken en de aandacht die aan alle details wordt gegeven. Zelfs bij de koffie wacht je nog een verrassing en die ga ik hier verder niet verklappen, ervaar het gewoon. Met de uitgebreide drankenkennis die ze hier in huis hebben mag je dan ook meer verwachten dan excellente wijnen, zoals op het gebied van cocktails, koffie en thee.

Heb je iets te vieren, wil je weer eens een bijzonder restaurant met eigen signatuur ontdekken of wil je gewoon waanzinnig goed eten? Dan raad ik je de ‘Tipico Zarzo’ beleving met liefde aan.

restauranttips_3_zarzo_bakkerswinkel_table24_1

De Bakkerswinkel in Zoetermeer

Veel mensen kennen de Bakkerswinkel, maar velen weten niet dat de eerste Bakkerswinkel ooit werd geopend in de Dorpsstraat in Zoetermeer door oprichter Piet Hekker, in 1981 om precies te zijn. Nog steeds kun je hier De Bakkerswinkel vinden en het is een van mijn favoriete plekjes in de stad om te lunchen én onthaasten. Vooral de serre en tuin zijn bij mooi weer een genot om te zitten. In combinatie met een vers soepje, zalig belegde broodjes, de lekkerste taarten van Zoetermeer of een stukje gehaktquiche (mijn favoriet) bijvoorbeeld. Alleen de koffie is nog steeds matig, maar dat los ik dan maar op met thee of een glas vers sinaasappelsap.

Bij het afrekenen betrap ik me er vaak op dat ik nog iets te snoepen voor thuis meeneem en als je mazzel hebt, zijn er ook appeltjes te koop uit Piet z’n tuin. Ook erg leuk: ze hebben prachtige ruimtes voor high tea’s voor zowel kleine als grote gezelschappen.

restauranttips_3_zarzo_bakkerswinkel_table24_2

Table 24 in Haarlem

Wie weleens in Haarlem is geweest of er vaker komt is wel bekend met de vele restaurants die er zijn. Genoeg keus dus om een lekker hapje te eten, maar misschien ook een beetje te veel keus. Want hoe weet je nu waar je wel of niet heen moet gaan? Het is natuurlijk altijd een uitdaging om weer wat nieuws uit te proberen. Als geboren Haarlemse probeer ik ook graag nieuwe restaurants uit in mijn geliefde stad. Maar ik heb natuurlijk ook favoriete plekken waar ik graag terugkom, een van die favorieten is zeker Table 24. Midden in het centrum kun je dit restaurant vinden en het heeft een moderne en toch huiselijke sfeer. In de zomer kun je er heerlijk op het terras zitten en als het afkoelt ’s avonds warmpjes onder de heater. Ondertussen is er genoeg te zien want er zitten vele restaurantjes op de Oude Groenmarkt waar het vaak gezellig druk is.

Table 24 is om de sfeer en locatie een van mijn favoriete plekken om heen te gaan, maar zeker ook om het eten (en de drankjes). Het concept is food sharing want zowel de voorgerechten als nagerechten zijn te bestellen in kleine hapjes van €3,- per stuk. Die krijg je dan geserveerd op een klein (of groot) plateau afhankelijk van de hoeveelheid die je bestelt. Zo kreeg ik toen ik met een groep van 10 meiden was een plateau van 2 meter lang vol met hapjes. De hapjes verschillen van een kreeftenbisque tot aan geitenkaasbrûlée en zijn altijd goed op smaak. Ook de nagerechten zijn kleine gerechtjes, waarbij ze dan bijvoorbeeld zelfgemaakt ijs in een minihoorntje serveren.

En de hoofdgerechten dan? Je kunt natuurlijk zoveel voorgerecht hapjes bestellen als je wil (ze hebben trouwens ook oesters) dus daar kun je prima de avond mee vullen. Maar vaak kan ik de verleiding niet weerstaan om ook een hoofdgerecht te bestellen. Al is het alleen om de heerlijk knapperige frieten die je erbij geserveerd krijgt. De hoofdgerechten zijn stuk voor stuk goed bereid, het vlees is mals en de vis sappig. De garnituren zijn seizoensgebonden en matchen goed met de gerechten. De sausjes maken de gerechten echt af.

Om het verhaal even goed af te sluiten is het goed om te weten dat je hier ook terecht kan voor een lekker drankje, kies een van de vele G&T’s of ga voor de scroppino (mijn favoriet). Daarnaast is de bediening heel relaxed en vriendelijk en vind ik de prijs kwaliteitsverhouding heel erg goed. Ik beveel daarom mijn favoriet Table 24 in Haarlem iedereen graag aan.

restauranttips_3_zarzo_bakkerswinkel_table24_3

Bewaren

Heb je nog leuke restauranttips voor ons? Laat het dan vooral weten in de reactie hieronder, dan schrijven we die gelijk op ons lijstje!

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Restauranttips #3: Zarzo, Bakkerswinkel & Table 24”

  1. Werkelijk?? De Bakkerswinkel? Vroeger zeker leuk, daarna nooit meer wat aan gedaan nu eigenlijk een vervallen bende..
    Mijn mening, wijkt duidelijk af van die van jou. De broodjes zijn nog lekker, maar dat is het dan ook. Nu niet meer een authentieke inrichting maar viezig.
    Naar mijn idee is voor mij Bo & Ro een absolute topper in Zoetermeer.

    1. Meningen verschillen, ik vind het er heerlijk om te zitten en ik hou van de nonchalante inrichting en hoe ze er koken. De een noemt het ‘vervallen bende’ en de ander ‘authentiek’ :-). Bo&Ro is ook heel goed, maar is niet met elkaar te vergelijken. Andere categorie.

  2. Nayolie in Voorschoten is een topper.
    Het is een klein, maar gezellig moderne lunchroom.
    Hier kan je lunchen en 1 keer per week op vrijdag dineren.
    Er staan aparte dingen op d kaart .
    Wel maanden van te voren boeken.
    Ook Bo & Ro vinden wij geweldig.