Restauranttips #8 – Van pizza tot Nordic Cuisine

Het is alweer even geleden dat ik mijn restauranttips met jullie heb gedeeld. Maar dat betekent niet dat ik geen restaurants heb bezocht…sterker nog ;-). Ik ga regelmatig uit eten, het liefst met mijn Mr. of vrienden en we hebben prachtige ontdekkingen gedaan. Soms ook wat mindere, maar die deel …

Het is alweer even geleden dat ik mijn restauranttips met jullie heb gedeeld. Maar dat betekent niet dat ik geen restaurants heb bezocht…sterker nog ;-). Ik ga regelmatig uit eten, het liefst met mijn Mr. of vrienden en we hebben prachtige ontdekkingen gedaan. Soms ook wat mindere, maar die deel ik niet met jullie. De parels onder de restaurants deel ik wel graag en daar heb ik er vandaag 5 van opgenomen in deze nieuwe editie van de restauranttips. Van Amsterdam tot aan Nuenen, van betaalbaar (maar heel goed) tot aan 2 sterren. Allemaal aanraders waar wij heel blij van werden.

Pasto in Berkel en Rodenrijs

Ik woon er dus al heel lang vlakbij en nog nooit heeft iemand me verteld dat er in Berkel en Rodenrijs een briljante pizzeria zit. Tot een paar maanden geleden, toen Debbie me dat grote geheim influisterde. Wij dus naar Berkel op de verjaardag van Jessey en wat hebben we genoten bij Pasto.

Niet alleen serveren ze hier zalige pizza’s uit de immense houtoven, ze hebben nog veel meer gerechten op de kaart staan. Van mooie antipasti zoals melanzane (die gefrituurd was, bijzonder lekker), gehaktballetjes van buikspek, zalige salade van (echte) buffelmozzarella en tomaat, gebakken zeeduivelwangen en runder pastrami met lardo en groene asperges. Naast pizza’s hebben ze ook pastagerechten op de kaart (allemaal vers gemaakt) en vlees-, vis- en vegagerechten. Er wordt gekookt met seizoensproducten en heel veel liefde voor de Italiaanse keuken. Pasto is dan ook veel meer dan alleen een pizzeria.

Wij aten uiteraard een pizza margherita, want dat is de beste pizza om te beoordelen of ze het pizza bakken snappen. Nou, geloof me…dat snappen ze ;-). Daarnaast bestelden we een aantal gerechten van de kaart, maar bovenal gerechten die buiten de kaart om als seizoensspecialiteit werden aangeraden. Onder andere deze brisket was echt fantastisch. Daarna kwam nog de limoncello collectie op tafel, die ze allemaal zelf maken. De limoncello met peper was mijn grote favoriet!

Wij, en ook de kids, vonden het hier top. En we komen graag nog een keer (of meer) terug. Je moet hier trouwens wel reserveren, want het zit altijd vol. Ik snap nu wel waarom.

Le Jardin in Utrecht

Op de Mariaplaats staat een pand met een weelderige tuin voor de deur dat bijna een beetje uit de toon valt. Het lijkt op een bloemist, wat het ook mede is, maar daarnaast vind je hier een prachtig restaurant binnen. Le Jardin, oftewel de tuin in de stad.

Ik kende het nog niet, maar was een leuke plek aan het zoeken om met vriendinnen te gaan lunchen. Op beeld zag het er geweldig uit, dus ik reserveerde voor 3 personen. Bij binnenkomst was ik qua sfeer al verkocht, want de inrichting vind ik zo mooi. Ik hou van het rauwe, donkere, beetje minimalistische stijltje en dat hebben ze hier heel mooi doorgevoerd.

In de keuken is koken met groenten en kruiden het uitgangspunt, en dan het liefst met seizoensproducten van dichtbij. Je eet hier veelal vegetarisch met af en toe wat vlees of vis toegevoegd als dit het gerecht versterkt. Maar volledig vegetarisch eten is ook geen enkel probleem, creativiteit genoeg hier als het gaat om koken met groenten.

Wij kozen voor een driegangenlunch (of driegerechtenmenu zoals ze dat hier noemen) voor 28 euro. Twee of vier gerechten kiezen is tevens mogelijk en daarnaast kun je ook à la carte kiezen. Vooraf at ik spruitjes, pastinaak, kweepeer, ricotta en gebakken suikerbrood wat zalig was. Mijn hoofdgerecht was ook top, maar ik heb geen idee meer wat het was en ik heb het ook zeker niet opgeschreven, omdat ik teveel aan het beppen was met mijn vriendinnen (it happens). Maar het dessert zal ik nooit van mijn leven meer vergeten! We kregen namelijk pompoen panna cotta met olijfolie-ijs en dat was BRILJANT.

Het enige vervelende aan ons bezoek was dat er enorm veel herrie was, omdat er iemand bij de voordeur met een slijptol bezig was. Dat was nogal doordringend, maar achteraf hoorden we dat er de avond ervoor was geprobeerd in te breken en dat daardoor het slot niet meer werkte en de deur dus niet meer open ging. Uiteraard begrijpelijk, maar dan had ik denk ik toch geprobeerd om dat voor de lunchdrukte te regelen. Maar dat is eenmalig gezeur van mijn kant en verder vind ik Le Jardin een mooie, fijne en heerlijke plek in het centrum van Utrecht. Hier kom ik ook graag weer een keer terug.

The Uptown Meat Club in Amsterdam

Van vegetarisch in Utrecht naar vlees in Amsterdam. Doe ik gewoon als overtuigde flexitariër. En als ik dan vlees eet (thuis of buiten de deur) dan wil ik alleen maar het beste stukje vlees op mijn bord. Waarvan ik (of in dit geval de chef) precies weet waar het vandaan is gekomen. Daarvoor zit je dan bij The Uptown Meat Club in Amsterdam helemaal goed. Sowieso zit je er goed omdat het een gezellig restaurant is waar je comfortabel kunt eten, maar ook voor het vlees. Alhoewel er ook vis- en vegagerechten op de kaart staan, maar vlees voert toch echt de boventoon.

Het vlees dat bereidt wordt in de keuken is afkomstig van dubbeldoelkoeien. De koeien hebben eerst melk gegeven en krijgen na deze carrière een tijdje rust en andere voeding waarna ze een nieuwe carrière krijgen als vleeskoe. Met als resultaat heel mooi mals en duurzaam vlees. Wil je meer informatie hierover, lees dan ook eens dit artikel. Is sowieso interessant om te lezen.

Op de kaart van The Uptown Meat Club vind je, niet heel gek, bijzonder veel vleesgerechten. Denk aan tenderloin en flank steaks, maar ook entrecote en ribe-eye. Wil je helemaal losgaan dan staan daarvoor zelfs côte de boeuf, picanha en tomahawk op de kaart. Wij deden het iets rustiger aan, aangezien we met z’n tweeën waren en kozen voor de steak tartare en beef carpaccio met truffel mayonaise als voorgerecht. Beiden zeer goed op smaak en qua smaak werd het gelijk duidelijk dat het vlees hier van zeer goede kwaliteit is.

Voor het hoofdgerecht gingen we natuurlijk voor een stuk(je) vlees. Ik koos voor de rib-eye en mijn Mr. wist er toch nog wat vis in te fietsen, want hij ging voor de Surf & Turf ;-). Echt heel goed, ik heb er geen andere woorden voor. Met een glas Amarone erbij kon onze avond niet meer stuk. Zeker omdat we, vooral thuis, veel minder rood vlees eten dan is zo’n avond echt fantastisch. Wij genieten daarvan, en van elkaar. Het was nou eenmaal date night :-D.

De Lindehof** in Nuenen

In het pittoreske Nuenen in Noord-Brabant vind je het tweesterrenrestaurant van Soenil Bahadoer. De goedlachse chef met Surinaamse roots die hier al 20 jaar met heel veel passie in zijn restaurant De Lindehof kookt. Het restaurant stond al heel lang hoog op ons lijstje om te bezoeken. Vooral mijn Mr. was razend benieuwd, maar het kwam er maar steeds niet van om het in onze drukke agenda in te plannen. Maar onlangs lukte het en wij reden voor onze donderdagmiddagdate naar Nuenen.

Ik heb geen idee waar ik moet beginnen en met hoeveel superlatieven ik deze eetbeleving zal omschrijven, want het was zo verschrikkelijk goed! Dat kruiden en specerijen de basis zijn van alles wat Soenil creëert qua gerechten moge duidelijk zijn. Alles was perfect op smaak. De gerechten zijn niet te vangen in een hokje. Je proeft de authentieke smaken van zijn jeugd, maar ook Aziatische en Franse invloeden. Het is fusion, maar dan op zo’n hoog en bijzonder niveau dat het voor ons een unieke ervaring werd. Mede door de persoonlijke benadering van de sommelier en het bedienend personeel, hulde voor hen.

We kozen van de kaart voor het menu Toque Blanche met 5 gangen en lieten ons volledig verrassen. Als je er dan eenmaal bent, moet je het wel goed doen. Alleen al de amuses deden ons watertanden. Van een brioche kip kerrie, worstje van kip en kreeft, toastje van nasi met gelei van komkommer met pindasambal tot een bonbon met gazpacho en espuma van mosterdzaad, rode biet en rode kool.

De gerechten die daarna volgden waren minstens even fenomenaal. De gebrande langoustine met lotuswortel en saus van rode curry bijvoorbeeld. Maar ook de shortrib van de barbecue met jus van trassi (die jus!) en hamachi met bloemkoolcurry en scheermes. In het gerecht met de petrusvis, bami, rendang van kool, compote van tajerblad, kouseband en saus van tajerblad was mijn Mr. weer even terug in Suriname, hij was zo aan het genieten! De tulp met 70% chocolade, gebakken ananas, cognac en sacher cake met komijn was echt de uitsmijter van de lunch. Daar zat trouwens ook nog een taco bij met gefermenteerde en gekarameliseerde ananas…een van de lekkerste dingen die ik ooit heb geproefd. Sterker nog, ik proef de smaken nog, had ik al gezegd dat het fenomenaal was?

Een aantal keer per jaar eten wij met heel veel liefde in sterrenrestaurants en voor deze ervaringen sparen wij ook. Voor de echte liefhebbers van dergelijke restaurantbezoeken kan ik De Lindehof met heel veel liefde aanraden. Wij willen zeker nog een keer terug, maar dan n de avond. Tot die tijd hebben we heel veel mazzel, want Soenil komt aanstaande maandag in onze achtertuin koken! Nou oké, niet helemaal in onze tuin, maar wel bij Restaurant Hofstede Meerzigt bij ons in Zoetermeer. Wij hebben uiteraard gereserveerd en gaan daar met vrienden en onze oudste zoon Jessey eten. Ik kan nu al niet wachten.

Bøg in Den Haag

In de meivakantie gaan wij op vakantie in Denemarken en door mijn onderzoek naar de Deense en New Nordic Cuisine stuitte ik op het New Nordic restaurant Bøg in Den Haag. Hier wordt de eigenzinnige Deense cultuur samengebracht met de pure keuken uit het Noorden. Ik had er al veel over gehoord, ook al een keer wat kleine hapjes geproefd toen ik een boterworkshop deed met Lurpak, maar echt gegeten had ik er nooit.

Op een zaterdagavond gingen wij er daarom eten met vrienden en dat werd een heerlijke kennismaking met deze keuken en het restaurant. Een prachtig samenspel tussen ontspannen gastvrijheid, perfecte eenvoud en pure smaken die mooi in balans waren.

Je kunt er kiezen uit twee menu’s, het ‘Vlees & Vis’ of ‘Groenten’ menu. Beide bestaande uit 6 gangen voor 62 euro. Er wordt, kan ook bijna niet anders, alleen gekookt met seizoensproducten van eigen bodem. Niet van Deense bodem, maar van Nederlandse bodem uiteraard. Die dan vervolgens wel volgens de New Nordic filosofie worden bereid. Zo aten we forel met peterseliewortel en citroen, rammenas met karnemelk en dragon (waanzinnig gerecht), langoustine met bloemkool en hazelnoot en kalf met groene kool en vossebessen. He pre-dessert van duindoornijs, witte chocolade en zonnebloempitten zal trouwens nog lang in mijn geheugen gegrift staan.

Wederom echt een aanrader voor als je een bijzondere eetervaring in Den Haag zoekt. Maar ach, als het geen aanrader is dan schrijf ik er niet over. Dus alle restauranttips die je in dit artikel vindt zijn echt gebaseerd op onze positieve ervaringen.

Geniet van deze restauranttips!

Met uitzondering van The Uptown Meat Club (daarvoor waren we uitgenodigd, maar hebben we de wijn wel zelf betaald) zijn alle restaurants privé door ons bezocht en hebben we daar ook gewoon zelf voor betaald. Goed om te weten is dat ik vanaf dit jaar ook geen restaurants meer op uitnodiging bezoek voor een review. Ik kies nu steeds mijn eigen restaurants uit die ik interessant vind en betaal daar ook voor, want ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik alleen op die manier het meest geniet en de meest oprechte restaurantervaring beleef. En jullie dus ook uiteindelijk de beste restauranttips kan geven :-).

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)