Salade met peer en roquefort

Ik ben dol op salades, het hele jaar door. Nou lijkt het misschien alsof het in de lente en zomer makkelijker is om een salade in elkaar te draaien. Maar niet is minder waar. Ook in de herfst en winter zijn er tal van verse seizoensproducten te verkrijgen waarmee je heerlijke salades kunt maken. Een van mijn favoriete ‘herfstige’ salades is een salade met peer en roquefort. Een klassieker die met deze twist helemaal eigen is gemaakt. Er zijn namelijk gekarameliseerde pecannoten aan toegevoegd. Je kunt er mee lunchen, maar je kunt het ook serveren als een voorgerecht. Serveer de salade dan op mooi opgemaakte bordjes.

Wat je nodig hebt

Voor 2 personen als lunch of voor 4 personen als voorgerecht
– 1 klontje boter
– 2el rietsuiker
– handvol pecannoten
– 1 sjalot
– 1 teentje knoflook
– 1tl rietsuiker
– 1el rode wijnazijn
– 1el mosterd
– 4el olijfolie extra vergine
– zeezout
– gemalen zwarte peper
– 1/2 krop sla (romaine of eikenblad bijvoorbeeld)
– 2 peren (rijp)
– 100gr roquefort

Wat je gaat doen

Smelt de boter in een pannetje en roer hier de suiker doorheen totdat deze is opgelost. Voeg de pecannoten toe, even omroeren zodat alle pecans een mooi laagje hebben en laat dan nog 1 minuutje in de pan terwijl je voorzichtig af en toe roert. Schep de pecans uit de pan op een bord en laat afkoelen.

Hak de sjalot en knoflook helemaal fijn. Meng deze met de rietsuiker, rode wijnazijn en mosterd. Giet daarna in een straaltje langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft kloppen totdat je een homogene dressing hebt. Breng deze op smaak met peper en zout.

Maak de sla schoon en scheur deze met je handen in stukken. Schil de peren en snijd deze in langwerpige plakjes. Leg de sla onderop een schaal of op bordjes. Verdeel hier de peer over en verkruimel de roquefort erover. Verdeel de dressing hierover (naar smaak) en strooi als laatste de gekarameliseerde pecans erover.

Salade met peer en roquefort_2

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Salade met peer en roquefort”

  1. Waarom in vredesnaam begin je elk woord met een hoofdletter?! Dat maakt het er niet lekkerder leesbaar door. Jammer, want het recept ziet er best lekker uit.

  2. Alweer zo’n lekker recept waarvan ik denk dat ik die ga maken.
    Overigens zie ik helemaal geen hoofdletters bij ieder woord, waar gaat dit over!
    Ik zou trouwens wel graag willen weten of er een reden is waarom je de sla scheurt en niet gewoon snijdt?

  3. Hallo Francesca, bedankt voor je lekkere recepten en voor het 100+ kerstreceptenoverzicht. Na twee dagen lezen kwijlen achter mijn toetsenbord staat dit recept hoog op de wishlist.
    Omdat we kerst in een vakantiehuisje vieren, probeer ik alles maximaal voor te bereiden en zo min mogelijk losse potjes en flesjes mee te zeulen. Denk je dat ik deze dressing inclusief ui en knoflook een á twee dagen van tevoren al kan maken en in een potje bewaren?

    Hartelijk bedankt, en fijne dagen gewenst!

    Groet, Kirti

  4. Bedankt voor je reactie, het is gelukt! En lékker! Nee, L É K K E R bedoel ik. Deze dressing tilt de peer-blauwe kaas-salade naar een hoger level. Zelfs meneer ‘ik houd niet zo van blauwe kaas’ heeft vingers, bord en bestek afgelikt.
    En de broccolisoep met zalm en pijnboompitten was ook al zo dik in orde!