Ik hou er niet zo van om gerechten te bestempelen als gezond of gezonder, omdat ik in de loop der jaren heb geleerd dat een gezond voedingspatroon wordt bepaald door het geheel wat je eet op een dag. Daar kan af en toe ook een ongezonder taartje of koekje bij, mits je maar zorgt dat de boel in balans blijft. Maar toch ga ik me vandaag wagen aan het recept van ‘gezondere’ Snickers die je zelf thuis kunt maken. Ooit ontstaan door een kookworkshop die ik samen met mede-moeder Tamar (die ook een hele leuke food- en moestuinblog heeft) gaf aan basisschool- en middelbare schoolleerlingen. We doken met hen de keuken in om bewuste tussendoortjes te maken.
Tamar leerde de kids hoe je repen kunt maken met granen, zaden, noten en gedroogd fruit en ik besloot om zelf Snickers met ze te maken. Maar dan zonder toegevoegde suikers, in plaats daarvan gebruikte ik dadels. Het recept is nadien nog vele malen gemaakt, want deze Snickers zijn echt geniaal lekker. Bijkomend voordeel is dat ze heel goed vullen, waardoor je aan 1 stukje wel voldoende hebt. En de rest kun je gewoon in de vriezer bewaren waardoor je altijd een voorraadje in huis hebt. En als je ze dan uit de vriezer haalt, kun je er ook nog voor kiezen om ze als een ijsje te eten. Of je laat ze even liggen waardoor de vulling op kamertemperatuur komt en heerlijk romig wordt. Of ze onder aan de streep nou echt gezonder worden qua kcal? Nou, zeker niet. Ik heb het niet uitgerekend, maar ik weet wel dat noten, dadels en kokosolie hoog scoren op de kcal-ladder. Maar je bent wel wat bewuster bezig in de keuze van ingrediënten. En lekker dat ze zijn!
Lijkt me een heerlijk verwenmomentje. Kun je aangeven hoeveel koolhydraten er in zitten?
Geen idee, maar er zijn genoeg tools online waarmee je dat kunt uitrekenen 🙂