Soezen gevuld met sinaasappelroom

Opeens wisten we het vorige week, vriendinnetje Bo en ik gingen soezen maken voor de Koning. Die had ik dus nog niet eerder gebakken en ik dacht dat het een enorm gedoe zou zijn. Niets is minder waar, zeker niet als je het soezenrecept van Rutger gebruikt. Dat hebben wij …

Opeens wisten we het vorige week, vriendinnetje Bo en ik gingen soezen maken voor de Koning. Die had ik dus nog niet eerder gebakken en ik dacht dat het een enorm gedoe zou zijn. Niets is minder waar, zeker niet als je het soezenrecept van Rutger gebruikt. Dat hebben wij dus ook gedaan, want zo’n soezenrecept verzin je niet zelf. Sterker nog, volgens mij zijn de verhoudingen van melk, water, boter en bloem altijd hetzelfde, maar moet je vervolgens wel weten wat je aan het doen bent.

Goed, die soezen kwamen dus echt perfect uit de oven en we hebben ze een nachtje afgedekt bewaard. Top, dat kan dus ook en maakt het leven een stuk makkelijker. Dan kun je ze dus de volgende dag vullen met wat je lekker vindt. In ons geval werd dat sinaasappelroom en versierden we ze daarna nog met sinaasappelglazuur en rood-wit-blauwe spikkels. En lekker dat ze waren! Ik moest me echt inhouden om na de tweede niet nog een derde in mijn mond te stoppen 😉

Wat je nodig hebt voor circa 25 kleine gevulde soezen

Soezendeeg:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3 à 4 eieren

Vulling en glazuur:

  • 500 ml slagroom
  • rasp van 2 sinaasappels of minneola’s
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 25 ml sinaasappelsap
  • 140 gr poedersuiker
  • rood-wit-blauwe spikkels (gekocht bij Albert Heijn)

Ook nodig:

  • Spuitzak met rechte spuitmondjes

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten / Oven: 20 – 25 minuten / Vullen en versieren: 20 minuten

1. Ga naar de site van Rutger Bakt en volg exact zijn recept voor de soezen. Beter kunnen we het niet voor je uitschrijven.

Paar tips van ons: wij hadden dat vierde ei echt nodig, maar onze eieren waren dan ook niet zo groot. Verder lijkt het in het begin alsof het nooit goed komt in de oven, maar dat doet het echt! Ze gaan prachtig rijzen en worden vanzelf hol vanbinnen. En doe absoluut niet tussentijds de deur van de oven open, want dan kun je overnieuw beginnen.

2. Klop de slagroom samen met de rasp en vanillesuiker. De slagroom moet flink stevig zijn zodat ‘ie niet uit de soezen loopt, maar maak er geen boter van. Vul met deze vulling een spuitzak en bewaar zo nodig in de koeling.

3. Meng in een andere kom de sinaasappelsap en poedersuiker om het glazuur te maken. Voeg steeds een scheutje sinaasappelsap toe totdat het de gewenste dikte heeft. Je wilt dat het vloeibaar is, maar niet meteen van de soezen afloopt.

Tip: wil je oranje glazuur voeg dan een druppel oranje voedingskleurstof of een scheutje ingekookt wortelsap toe.

4. Maak in elke soes een gaatje in de zij- of onderkant, waar net een kleine spuitmond van de spuitzak in past. Vul hiermee de soesjes.

5. Verdeel het glazuur over elke soes. Een flinke theelepel per stuk is genoeg.

6. Strooi als laatste de rood-wit-blauwe spikkels over de soesjes als het glazuur nog niet helemaal is opgedroogd, anders zitten de spikkels vooral op de vloer.

7. Tijd om de soezen uit te delen op Koningsdag!

Geniet van deze zalige soezen!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)