Spaghetti met pompoensaus en spe(c)kjes

Pasta met pompoen is een van mijn favoriete combinaties in de herfst. Ik wilde graag een romige spaghetti met pompoensaus maken en dat is in dit recept meer dan gelukt. De saus combineert zalig met de geroosterde pompoenblokjes en spe(c)kjes. Waarbij je zelf kunt kiezen of je voor de ‘echte’ of ‘vegetarische’ uitvoering gaat.

Leuk detail: ik maakte dit recept speciaal om de nieuwe pastaborden van Villeroy & Boch uit te proberen. Deze borden hebben een handig kuiltje waarmee je je spaghetti makkelijk om je vork kunt draaien. En ze zien er ook nog eens prachtig uit.

spaghetti-met-pompoensaus-en-spekjes-uitgelicht-3

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 800 gr pompoenblokjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • zout
  • olijfolie
  • 300 gr spaghetti (of linguine)
  • 200 ml water
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • boter
  • 1 tl tijm
  • zwarte peper
  • 125 gr spekjes (normaal of van de Vegetarische Slager)
  • om te serveren: zwarte peper en (verse) tijm
spaghetti-met-pompoensaus-en-spekjes-uitgelicht-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Meng 400 gr pompoenblokjes in een kom met het gerookt paprikapoeder, snufje zout en een scheutje olijfolie. Meng goed door elkaar en verdeel de blokjes over het bakpapier. Rooster daarna 30 minuten in de oven.
  2. Kook de spaghetti al dente (beetgaar) in ruim kokend water met zout, giet af en schep terug in de pan.
  3. Zet een pannetje met 200 ml water op het vuur en kook hierin 400 gr pompoenblokjes gaar. Giet daarna af.
  4. Snipper de ui en knoflook. Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook met een snuf zout en de gedroogde tijm. Laat dit ongeveer 5 minuten op laag vuur smoren.
  5. Schep de gekookte pompoenblokjes bij de ui en knoflook en stamp fijn. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  6. Meng de romige pompoensaus door de spaghetti en warm op laag vuur door.
  7. Gebruik de koekenpan nog een keer en bak hierin de spe(c)kjes krokant.
  8. Serveer de spaghetti op diepe borden en strooi daar royaal de geroosterde pompoenblokjes en uitgebakken spe(c)kjes over. Garneer met een snufje zwarte peper en wat verse of gedroogde tijm.

Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van dit gerecht als wij. Het was zelfs zo lekker dat Dominique het thuis nog een keer heeft gemaakt, een mooier compliment kan ik niet krijgen!

Voor de fotografie heb ik gebruik gemaakt van servies dat me is toegestuurd door Villeroy & Boch. Lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Spaghetti met pompoensaus en spe(c)kjes”

  1. Wat is je site prachtig geworden. Volg je regelmatig en maak regelmatig je heerlijke gerechten tot alle tevredenheid van de familie….
    Ook dit herfst gerecht komt morgen op tafel! Helaas niet op die prachtige borden geserveerd .

  2. Goeie en mooie, nieuwe site joh! En die vegetarische slager weet echt van wanten. Interessant is de stelling dat niet iedere vegetarier zit te wachten op vleesstructuur bij een vleesvervanger, in casu bite….. ga door! Groet’n uut Corfu…

    1. Hi Laura,

      Via het meest rechter icoontje onder smakelijk delen kun je delen op Pinterest. Is dat wat je zoekt? Goed om te weten in ieder geval dat je het niet kon vinden, we zijn nog bezig de nieuwe website te verbeteren waar mogelijk namelijk.