Stoofvlees met cranberry’s en balsamico

Of je deze pan stoofvlees nou maakt tijdens de feestdagen of ‘gewoon’ in het weekend, genieten ga je er zeker van! Ik heb deze stoofvlees met cranberry’s en balsamico nu al een keer of drie gemaakt en iedere keer weer is het een feest als ik de eerste hap neem. …

Of je deze pan stoofvlees nou maakt tijdens de feestdagen of ‘gewoon’ in het weekend, genieten ga je er zeker van! Ik heb deze stoofvlees met cranberry’s en balsamico nu al een keer of drie gemaakt en iedere keer weer is het een feest als ik de eerste hap neem. Nou ben ik zelf groot fan van verse cranberry’s in dit seizoen en die combineren heel goed met het rundvlees, de verse kruiden en balsamicoazijn.

Neem lekker de tijd om het vlees mooi mals te krijgen, bij mij staan riblappen altijd wel een uur of 5 op het vuur te pruttelen. In tegenstelling tot de 3 uur die vaak geadviseerd wordt. En als het vlees naar jouw wens toch nog te taai is dan laat je het gewoon nog wat langer staan. Maak het stoofvlees vast de dag ervoor en zet de pan afgedekt in de koelkast een nachtje, daar wordt de smaak alleen maar beter van.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 750 gr runder riblappen, op kamertemperatuur en in stukken gesneden
    • zout
    • 2 el bloem
    • (geklaarde) boter
    • 2 rode uien, in dunne halve ringen
    • 500 ml gevogelte bouillon
    • 500 ml rode wijn
    • 150 gr cranberry’s (vers of diepvries)
    • 1 tl baking soda
    • 4 el balsamicoazijn
    • 1 el bruine basterdsuiker
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 2 takjes verse tijm
    • zwarte peper
    • serveer met: aardappelpuree en cranberrycompote

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Wachten: 4 – 6 uur

    1. Bestrooi de stukken vlees met een snuf zout en de bloem.
    2. Verhit een braad-/stoofpan met een royale klont (geklaarde) boter. Schroei de stukken vlees rondom op hoog vuur snel dicht en bruin en schep daarna uit de pan. Als je een kleine pan hebt, dan doe je dit in delen. Maak je geen zorgen om aanbaksels, dat komt later goed.
    3. Als het vlees is aangebraden, ga je de uien een paar minuten fruiten in het vet. Zet het vuur wat lager, voeg extra vet toe als de pan te droog is en strooi een snufje zout over de uien.
    4. Schenk de gevogeltebouillon en rode wijn in de pan en verwarm. Schraap ondertussen de bakresten los van de bodem, dit geeft straks lekker veel smaak aan je vlees.
    5. Roer de cranberry’s, baking soda, 2 eetlepels balsamicoazijn, bruine basterdsuiker, rozemarijn, tijm en het vlees erdoor.
    6. Zet het vuur laag, maar nog wel zo dat je af en toe een belletje omhoog ziet komen en zet de deksel op de pan. Laat minstens 3 uur, maar in realiteit waarschijnlijk 4 tot 5 uur stoven totdat je vlees helemaal zacht is. Roer af en toe door en proef. Vind je dat er nog wat zout bij moet, dan doe je dat tussentijds.
    7. Schep daarna het vlees uit de pan en leg apart. Vis ook de takjes van de kruiden uit de saus en gooi die weg. Schenk de laatste 2 eetlepels balsamicoazijn in de pan en laat op hoog vuur de saus inkoken tot een rijke saus. Hij hoeft niet dik te zijn, als ‘ie maar goed op smaak is.
    8. Is de saus naar jouw inzicht goed dan zet je het vuur weer laag. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper. Roer het vlees er weer door en verwarm op laag vuur.
    9. Serveer het stoofvlees met de cranberry’s en balsamico direct met de aardappelpuree en cranberrycompote. Of laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot de volgende dag.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer