Team van Francesca Kookt

Op een druilerige zondagochtend besloot ik mezelf te leren bloggen. Niet omdat ik een carrière als blogger ambieerde (‘vroeger’ bestonden die meisjesdromen nog niet), maar omdat ik vanuit mijn reclamevak benieuwd was hoe het werkte. Zoals we nu allemaal wel weten, is dit behoorlijk uit de hand gelopen op een hele positieve manier. Het knutselen werd een passie, de volgers groeiden en voordat ik het wist had ik mijn baan opgezegd. Vanwege het aanwakkerende gevoel dat ik iets aan het doen was wat echt bij me paste. Als klein meisje zat ik steevast als nieuwsgierig aagje op het aanrecht van de restaurants waar we gingen eten en at ik alles wat los en vast zat. Op mijn 14had ik stiekem een baan in de horeca voor mezelf geregeld en koken is altijd mijn uitlaatklep geweest. Eten is genieten is mijn lijfspreuk, al sinds mijn kindertijd. Het duurde alleen ruim 35 jaar voordat ik die woorden op papier schreef en wist wie ik was.

Op deze site, in mijn boek, kalenders en e-books wil ik jullie laten meegenieten van alles wat ik eet en iedere dag ontdek op eetgebied. Genieten van eten, zonder het als iets vanzelfsprekends te zien. Bewust eten, duurzaamheid en delen zijn hier namelijk ook belangrijke onderwerpen. Net als in mijn leven. Ik voel me bevoorrecht dat ik iedere dag bezig mag zijn met een van de mooiste onderwerpen om over te schrijven. Maar dat doe ik na 6 jaar bloggen en 450.000 unieke bezoekers per maand niet meer alleen. Met trots stel ik jullie graag mijn team voor:

Bo Blitz – Freelance redacteur

Hi ik ben Bo, jullie hebben me misschien al eens voorbij zien komen, want ik heb het geluk dat ik vanaf het begin van Francesca Kookt betrokken ben en al een hele hoop toffe dingen heb mogen doen.

Maar daarvoor nog kookte ze niet alleen, dansen deed ze ook graag! Met name in de kroeg waar ik werkte en daar hebben we elkaar dan ook leren kennen. Dankzij Francesca kreeg ik mijn eerste ‘grote mensen baan’ bij een reclamebureau in Amsterdam, ik werd haar project manager! Maar niet voor heel erg lang, want na een aantal maanden besloot ze zich fulltime op haar blog te richten, wat natuurlijk de beste beslissing ooit is geweest.

Inmiddels werk ik ook niet meer in de reclame, maar werk ik als freelance horeca marketeer. Ik schrijf, redigeer en fotografeer voor allerlei verschillende projecten die links- of rechtsom met horeca te maken hebben. En gelukkig ook nog steeds voor Francesca Kookt! Zo schrijf ik artikelen, ga ik op persreizen & -events, werk ik mee aan de eetkalender en diverse e-books.

Helemaal mooi trouwens, ik heb mijn partner zelfs via Francesca Kookt leren kennen! Je kan je voorstellen dat we thuis dus ook heel veel bezig zijn met eten, drinken en gastvrijheid. We koken bijvoorbeeld graag thuis maar gaan ook heel graag uit eten. En dat verschilt van kleine eetcafés tot sterrenzaken, in de buurt of ver weg. We rijden gerust een uur om in die ene specifieke zaak een ijsje te gaan eten. Of we plannen een dagje uit om dat restaurant waar we al zo lang naar toe willen te bezoeken. Zelfs onze vakanties zijn eigenlijk gebaseerd op eten en dan verzinnen we de rest eromheen.

Laat ik het zo zeggen… ik ben heel erg blij dat ik van ‘eten’ mijn beroep heb mogen maken. Want eerlijk, zo voelt het geen dag als werken!

Debbie Bodewes – Freelance (bak)redacteur

Hoi, ik ben Debbie en de keuken is mijn favoriete plek in huis! Ik kook en bak heel graag en vanaf april 2018 mag ik jullie 2 keer per maand blij maken met een zoet recept op Francesca Kookt.

Naast het koken en bakken, ben ik moeder van 2 jongens van 4 en 6 jaar en ik ben net voor mezelf gestart. Ik schrijf content in opdracht voor websites, social media en online magazines en ik bak traktaties op bestelling. Daarnaast schrijf ik ook nog op mijn foodblog Deb’s Bakery & Kitchen, dus ik hou me echt heel veel bezig met eten!

In mijn vrije tijd ben ik regelmatig te vinden in de sportschool voor yogalessen en fitness en ik ga graag met mijn mannen op pad. Fotograferen, op zoek naar mooi servies op rommelmarktjes, lekker fietsen in de natuur en pizza bakken in onze houtoven, maken mij ook heel erg blij!

Wendy Pronk – (Food)fotografe, cameravrouw en grafisch vormgever

Hoi ik ben Wendy en foodvriendinnetje van Francesca Kookt. Wij kennen elkaar al meer dan 10 jaar en hebben dan ook al heel wat tijd achter het fornuis en aan tafel met elkaar doorgebracht. Ik begon ooit als gastblogger voor Francesca Kookt, maar doe ondertussen heel veel andere dingen achter de schermen.

Ik werk veel samen met Francesca Kookt en kan mijn creativiteit onder andere kwijt in de toffe filmpjes die we ontwikkelen en de foodfotografie die ik onder andere deed voor haar boek ‘Mag ik nog een hapje?’. Daarnaast ben ik als grafisch vormgever zo’n beetje de ‘huisvormgever’ geworden die alle uitingen ontwerpt, zoals die leuke eBooks die je tegenwoordig kunt downloaden. Maar ook het ontwerp van de Eetkalender, die Francesca en ik in 2015 bedachten, komt van mijn hand.

Na meer dan 15 jaar voor bazen te hebben gewerkt, ben ik sinds mei 2017 zelfstandig ondernemer en in de luxe positie dat ik elke dag leuke opdrachten mag doen. Fotograferen, ontwerpen, filmpjes maken, workshops fotografie geven, maar ook schrijven voor mijn eigen blog DeedyLicious.nl; geen dag is hetzelfde!

Wanneer ik niet werk, ben ik het liefst op vakantie met mijn vriend, wandel ik in de natuur, denk ik aan toetjes, dobber ik in het zwembad, drink ik wijntjes met vrienden  of kijk ik door de zoeker van camera.

Wendy van Bree – Portret- en sfeerfotografe
 

Hi! Ik ben Wendy van Bree, alweer 10 jaar professioneel fotografe en ik heb inmiddels heel veel mooie foto’s voor en van Francesca mogen maken!

Francesca ken ik van de korte tijd dat ik in Zoetermeer woonde en alweer een poos terug belde ze me op om te vragen of ik foto’s voor haar nieuwe boek en haar website wilde maken.

De samenwerking bleek een schot in de roos en inmiddels zijn we echt op elkaar ingespeeld! Mijn ‘lifestyle’ manier van fotograferen, ongedwongen, speels en lekker fris past goed bij haar wensen, dus ik zeg een gouden duo!

Ik woon met mijn hond Beer in een prachtig monumentaal pand midden op de Markt van Gouda (big yay!) en ik ben zelf ook een echte ‘foodie’. Tenminste… ik hou ontzettend van eten. Het opeten ervan, maar zeker ook het maken.

Verder reis ik regelmatig af naar het heerlijke Ibiza voor fotoshoots en om daar te werken. Ik zit dan heerlijk met de laptop ergens onder een boom met de voetjes in het zand foto’s te selecteren en te bewerken, kan niet beter! Ben ook dól op de Spaanse tapas gerechtjes, de heerlijke gambas al ajillo, de chipirones, de calameres met aioli, ik kan daar zeker mijn hart ophalen.

Jonathan Klaasen – Diëtist en voedingscoach

Hi, ik ben Jonathan Klaassen, diëtist, voedingscoach en schrijver. Enerzijds werk ik als diëtist en voedingscoach en begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen of juist hele specifieke gevallen waar juiste voeding belangrijk bij is.

Daarnaast doe ik veel onderzoek naar voeding en voedingsstoffen en verzet me daar waar nodig tegen de vele voedselhypes. Daar schrijf ik vervolgens artikelen over, want de wereld van voeding is een verwarrende en orde scheppen in die wereld is deels mijn missie.

De buurvrouw zegt dat je geen brood meer moet eten, een dieetgoeroe zegt dat je moet gaan detoxen en weer iemand anders zegt dat melk de duivel is. Wat moet je nu nog geloven? Snap jij het nog?

Om antwoorden te geven op vragen heb ik maar één methode: ik sluit mezelf op als een monnik en duik boeken en wetenschappelijke literatuur in. Ik zuig dus niks uit mijn duim, ik beweer niet zomaar iets, nee de wetenschappelijke literatuur is mijn enige houvast. De wetenschap is het fundament, daar haal ik de antwoorden.

De ingewikkelde materie vanuit de wetenschap vertaal ik vervolgens naar vlotte leesbare stukken. Voedingseducatie geschreven op een eigenzinnige en no-nonsense manier, maar met oog voor kwaliteit en verdieping. Dat is hetgeen wat ik dan ook voor Francesca Kookt ga doen!

Lees het, leer er van, sluit af met een glimlach en vorm vooral je eigen mening!

Heb je behoefte aan begeleiding of antwoord op persoonlijke voedingsvragen, neem dan hier contact met me op of neem een kijkje op mijn site.

Aan Francesca Kookt werken ook mee:

Styliste Chantal Horsthuis uit Amsterdam die ervoor zorgt dat Francesca er ook op foto’s een beetje appetijtelijk uitziet. Want Francesca kan wel koken, maar heeft echt geen verstand van mode. 

Dutchwyse uit Nieuw-Vennep die ervoor zorgen dat de hosting en beveiliging helemaal op orde zijn en de site goed blijft draaien voor alle bezoekers.

En last but not least: een eervolle vermelding voor Dominique Michiels! Zij heeft 2,5 jaar voor Francesca Kookt gewerkt. Eerst als stagiaire en daarna als online redacteur. Inmiddels is zij begonnen aan een nieuwe uitdaging, maar jullie kunnen nog steeds genieten van haar blogs in het archief. En wie weet schrijft ze in de toekomst af en toe nog eens een blogje als ze er zin in heeft 🙂

Foto’s Francesca: Wendy van Bree Fotografie, Foto Debbie: Lotte Vonk