Tentoonstelling ‘For the love of chocolate’

Wat zou een wereld zijn zonder chocolade? Ik heb het me afgevraagd toen ik bij de opening was van de tentoonstelling ‘For the love of chocolate’ in Het Scheepvaartmuseum. Want chocolade is overal en zo ontzettend lekker. Maar als je in de wereld van cacaoproductie duikt dan schrik je best …

Wat zou een wereld zijn zonder chocolade? Ik heb het me afgevraagd toen ik bij de opening was van de tentoonstelling ‘For the love of chocolate’ in Het Scheepvaartmuseum. Want chocolade is overal en zo ontzettend lekker. Maar als je in de wereld van cacaoproductie duikt dan schrik je best van de cijfers. Zo zijn 2,5 miljoen boeren afhankelijk van cacaoproductie, maar leven en werken ze vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Solidarid is sinds 2008 bezig met programma’s om de cacaoproductie meer duurzaam en winstgevend te maken voor deze boeren. En met succes, maar ze zijn er nog lang niet. Want doordat de wereldwijde vraag naar cacao ieder jaar nog steeds groeit met 2 tot 3% is de cacaoproductie in de problemen. Als de levensomstandigheden van de boeren niet verbetert dan schakelen ze over naar verbouwing van andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld rubber. En als je daarbij optelt dat de jongere generatie steeds minder genegen is om op het platteland te blijven, boeren steeds meer te maken hebben met plantenziekten, armoede aanhoudt en ons veranderende klimaat ook niet meehelpt dan is wel duidelijk dat de wereldwijde cacaoproductie echt moet veranderen.

For the love of chocolate_2

De cacaoboeren in beeld

De multimediatentoonstelling ‘For the love of chocolate’ van fotograaf Kadir van Lohuizen en tentoonstellingsmaker Jeroen de Vries verbeeldt in foto’s en video’s hoe chocolade wordt gemaakt en laat zien welke reis de chocolade aflegt voordat het bij ons in de winkel ligt. Van het oogsten van cacaobonen in Afrika, via Amsterdam, de grootste cacaohaven ter wereld, en de chocoladefabriek in Veghel naar het schap in de supermarkt. Van Lohuizen laat het grote verschil zien tussen twee cacaoboeren: De een heeft veel kennis over cacaoteelt, is lid van de coöperatie en kan daardoor arbeiders in dienst nemen en zijn kinderen laten studeren, de ander heeft nauwelijks kennis over goede cacaoteelt, is geen coöperatielid en heeft daardoor een productiviteit die slechts éénderde is van die van zijn buurman. ‘For the love of chocolate’ toont daarmee het belang van duurzame productie van cacao.

Ik was echt onder de indruk van de multimediafilm die het enorme contrast laat zien tussen beide boeren. En ik raakte ervan doordrongen hoe belangrijk het is om ‘goede’ cacao te kopen. Die paar cent extra die ik ervoor betaal, maakt een enorm verschil in het leven van de boeren.

‘For the love of chocolate’ is van 20 november 2013 tot en met 16 februari 2014 in Het Scheepvaartmuseum te zien. Het Scheepvaartmuseum werkt in dit project samen met Solidaridad, een organisatie die zich inzet voor een verantwoorde, duurzame voedselproductie om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Ga ook eens kijken en laten we samen het verschil maken voor onder andere Emile en Anan.

For the love of chocolate_3

Bron foto’s: Kadir van Lohuizen

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)