Tex Mex kipstoof met aubergine, bonen en cheddar

Samenwerking – Er zijn weinig dingen die mij gelukkiger maken dan een tafel vol mensen met blije gezichten. Omdat ze samen aan het genieten zijn van hun eten. Meestal zijn het mijn eigen mannen met een lach op hun gezichten, maar vaak genoeg ook vrienden of familieleden. Zeker in dit seizoen maak ik voor hen graag stoof- of ovenschotels. Omdat comfort food niet alleen verwarmt, maar ook verbindt in de winter. Daar neem ik dan ook wat langer de tijd voor, of eigenlijk neemt mijn kookplaat of oven daar de tijd voor. Ik hoef alleen af en toe te roeren. Zo maakte ik onlangs deze Tex Mex kipstoof met aubergine, bonen en cheddar waar iedereen van gesmuld heeft!

Tex Mex: meer dan alleen taco’s, enchilada’s en burrito’s

Oké, er is natuurlijk helemaal niets mis met een taco, enchilada en burrito. Verre van zelfs, want daarmee tover ik hier thuis altijd een lach op het gezicht. Maar als je de specerijenmixen van Santa Maria gebruikt kun je veel meer maken dan dit. Ik gebruik ze ook vaak om te roerbakken of een stoofpotje op smaak te brengen, zoals ik deed in deze kipstoof. Waar ik deze keer eens aubergine aan heb toegevoegd, in plaats van bijvoorbeeld paprika waar ik vaak voor kies. Ook voegde ik nog extra spinazie toe, waardoor de maaltijd naast heel lekker ook heel voedzaam werd. Zeker ook door de toevoeging van de bonen.

En dat bleek een heel goed idee te zijn. Samen met onder andere de kip, Santa Maria Fajita Seasoning mix, mais, bonen en cheddar werd het een heerlijke maaltijd. De Santa Maria Tortilla Wraps gebruikte ik deze keer niet om het gerecht in te ‘verpakken’, maar wel als een soort roti/flatbread. Ik bakte de wraps eerst licht krokant in een koekenpan en daarna sneed ik ze in kwarten. Heerlijk als bijgerecht bij de kipstoof, samen met de Santa Maria Chunky Wrap Salsa. Kies zelf of je voor de Mild, Medium of Hot gaat, afhankelijk van de mensen die mee eten.

Maak je dit gerecht liever vegetarisch? Dat kan ook prima. Laat de kip er dan uit en voeg extra groenten toe. Denk aan zoete aardappel of pompoen. Je laat de stoof dan iets minder lang op het vuur staan (circa 15 minuten) en daarna doet de oven de rest van het werk. Eventueel zou je er ook nog wat paneer of halloumi aan kunnen toevoegen, ik denk dat dat ook heel lekker smaakt.

Wil je dat ik exclusief in jouw keuken Tex Mex kom koken? Meld je dan nú aan!

Voordat ik je ga verblijden met het kipstoof recept, heb ik eerst nog iets heel tofs! Je kunt namelijk MIJ winnen in JOUW keuken en daarmee iemand anders blij maken. Ja, echt!

Wil je dat ik bij jou thuis kom koken? Meld je dan hier op de aanmeldpagina van Fansquare aan. Uit alle aanmeldingen kiezen we 1 winnaar en vervolgens kom ik dan misschien daadwerkelijk bij jou thuis koken voor de persoon die je wilt verrassen. Let op: er komt ook een cameraploeg mee die dat komt filmen, dus trek je mooiste kleren aan! Kom maar door met jullie aanmeldingen, ik ben razend benieuwd en kan niet wachten om straks bij een van jullie thuis te komen koken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • bakolijfolie
  • 2 kipfilets (circa 400 gr)
  • zout
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 aubergine, in kleine blokjes
  • 200 gr verse bladspinazie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 zakje Santa Maria Fajita Seaoning Mix
  • 150 gr maiskorrels (uit blik), uitgelekt
  • 200 gr zwarte bonen (uit blik of zak), afgespoeld en uitgelekt
  • 200 gr kidneybonen (uit blik of zak), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik (400 gr) gepelde tomaten
  • 500 gr tomato frito
  • 1 citroen
  • 150 gr cheddar, geraspt
  • 1 verpakking Santa Maria Tortilla garlic & herbs
  • om te garneren: 4 lente-ui, in dunne reepjes of een bosje verse koriander, grof gehakt
  • serveer erbij: 1 potje Santa Maria Chunky Wrap Salsa Medium en eventueel wat losgeroerde zure room voor de liefhebbers

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten + Stoven: 45 minuten + Oven: 25 minuten

  1. Verhit een scheutje bakolijfolie in een koekenpan of hapjespan met antiaanbaklaag. Bestrooi de kipfilets licht met zout en bak ze rondom bruin aan in de olie. Schep daarna uit de pan. Als je pan groot genoeg is, kun je deze daarna verder gebruiken. Wissel anders om naar een grotere pan met antiaanbaklaag voor de volgende stap.
  2. Fruit de ui en knoflook een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de blokjes aubergine toe en roerbak deze goudbruin. Voeg eventueel extra olie toe als de aubergine te droog wordt.
  3. Roer de spinazie erdoor en laat snel slinken.
  4. Voeg de tomatenpuree, inhoud van het zakje Santa Maria Fajita Seasoning Mix, mais en bonen toe en roer alles goed door elkaar. Bak nog 2 minuten.
  5. Schenk de gepelde tomaten en de tomato frito in de pan, roer goed door elkaar en breng snel aan de kook. Leg de kipfilets in de pan, schep saus over de filets en zet het vuur wat lager. Laat 45 minuten pruttelen tot de kip gaar en mals is. Draai de filets af en toe om.
  6. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Als je pan niet ovenbestendig is, zet dan ook een ovenschaal klaar.
  7. Haal de kipfilets uit de pan (check of ze goed gaar zijn) en pluis ze in reepjes met behulp van 2 vorken. Doe de gepluisde kip terug in de pan en roer goed door. Proef de saus en breng eventueel extra op smaak met zout en peper (was bij mij niet nodig) en een scheutje citroensap (vond ik heerlijk).

Tip: Alles t/m stap 7 kun je al een dag eerder bereiden en daarna in de koelkast bewaren. Vlak voor het eten hoef je de kipstoof dan alleen nog even in de oven te doen met de kaas.

  1. Gebruik voor de oven je ovenbestendige koeken-/hapjespan of schep je kipstoof over in een ovenschaal. Bestrooi royaal met de geraspte cheddar en zet nog 25 minuten in de oven. Je mag van mij ook de grill gebruiken (een minuut of 5) om alleen te gratineren (mits je kipstoof nog helemaal warm is), maar die extra tijd in de oven geeft nog meer rijkheid aan de smaak.
  2. Bak in de tussentijd de 8 tortilla wraps bruin en licht krokant in een koekenpan die je steeds licht invet met een beetje bakolijfolie. Ik gebruik daarvoor altijd een kwastje. Rondom bruin bakken en daarna laten afkoelen op een bord. Snijd na het bakken alle tortilla wraps in kwarten.
  3. Bestrooi vlak voor het serveren de Tex Mex kipstoof met lente-ui of koriander (of zet bakjes op tafel) en zet naast de ovenschaal ook de gebakken tortilla wraps, salsa en eventueel zure room op tafel. Laat iedereen zelf lekker uit de ovenschaal scheppen en naar eigen wens garneren.

Tip: Heb je na het eten kliekjes over? Die laten zich perfect invriezen!

Ik hoop dat je net zo gaat genieten van deze Tex Mex kipstoof als wij hebben gedaan. Laat me zeker even weten wat je ervan vond in een reactie hieronder. Zoek je meer inspiratie voor Tex Mex recepten? Kijk dan ook eens naar het heerlijke recept van Sabine, Eenpans enchiladaschotel, of de Mexicaanse lasagne van Leonie.

En vergeet niet om jezelf hier aan te melden als je wilt dat ik ook bij jou thuis Tex Mex kom koken! Wie weet tot snel 🙂.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Mexicaans recept ovenschotel met kip, aubergine, bonen en cheddar voor het avondeten waar het hele gezin van gesmuld heeft! Heerlijk en makkelijk om te maken. En eens iets anders dan taco's, enchilada's of burrito's. De kruidenmix is ideaal om mee te roerbakken of een ovenschotel mee op smaak te brengen.

Recept: Francesca, Fotografie recept: DeedyLicious, Fotografie Francesca: Wendy van Bree Fotografie

Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Tex Mex kipstoof met aubergine, bonen en cheddar”